Pravidla exekucí, přesuny peněz v resortech a jiné. Dnes na vládě

09.11.2011 6:58

Vláda se dnes po týdnu vrátí k plánované změně pravidel exekucí. Z minulé schůze ministrům zbylo vyřešit také nominaci posledního člena českého zastoupení v evropském Výboru regionů.

Pravidla exekucí, přesuny peněz v resortech a jiné. Dnes na vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Stejně jako před týdnem se kabinet sejde až po ukončení jednání sněmovny. Ministři spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) hodlají kolegy požádat o souhlas s přesunem peněz ve svých resortních kapitolách. Pospíšil potřebuje peníze na provoz vězení, Drábek na důchody. 

Kabinet probere také základní principy, cíle a východiska strategie ochrany práv dětí a návrh aktivit, kterými se Česko přidá od ledna k Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. 

Dálniční známky a mýtné

Vláda na dnešním zasedání rozhodne také o zdražení dálničních známek. Podle návrhu ministerstva dopravy by se cena ročního kuponu pro automobily s hmotností do 3,5 tuny měla zvýšit o 300 korun na 1500 korun. Ministři také rozhodnou o zdražení tarifů u sazeb elektronického mýtného, které by podle ministerstva měly u vozidel s méně ekologickou emisní třídou než Euro 5 stoupnout o čtvrtinu. 

Plánované zdražení dálničních známek ministerstvo odůvodnilo snahou regulovat individuální dopravu ve prospěch hromadné či požadovaným zvýšením příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Od zvýšení tarifů u sazeb elektronického ministerstvo dopravy čekává navýšení výběrů mýtného v příštím roce o 1,3 miliardy korun na celkem 9,5 miliardy korun. Zvýšení cen by podle úřadu nemělo mít výrazný negativní dopad na podnikatelskou sféru. 

Neekologické automobily a omezení vjezdu do center měst 

Vláda se bude rovněž zabývat návrhem ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) na sérii opatření, která by podpořila obnovu tuzemského zastaralého vozového parku. V materiálu se uvažuje například o omezení vjezdu neekologických vozidel do center měst nebo rozšíření ekologického poplatku na vozidla plnící normu Euro 3.

Kabinet mimo jiné také projedná výši státní podpory na zvláštní program úspor energií a využití obnovitelných zdrojů, kterou bude MPO v příštím roce poskytovat jako jediný resort. Podpora se pravděpodobně meziročně sníží. V letošním roce na program zvaný Efekt poskytlo ministerstvo 30 milionů korun.

Více zpráv týkajících se vlády ČTĚTE ZDE


Čtěte také:

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…