Rozum zvítězil nad srdcem. Nečas jmenuje ministrem průmyslu Kubu

15.11.2011 17:48

AKTUALIZOVÁNO Novým ministrem průmyslu a obchodu se stane předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Prezidentu Václavu Klausovi jeho nominaci navrhne premiér Petr Nečas, sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí vlády Jan Osúch. Klaus by měl ministra jmenovat ve středu dopoledne. Kuba ve vládě nahradí Martina Kocourka (ODS), který odstoupil kvůli aféře kolem podezřelého přesunu peněz na účet své matky.

Rozum zvítězil nad srdcem. Nečas jmenuje ministrem průmyslu Kubu
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Premiér Petr Nečas dal nakonec přednost zájmům regionů před „mediálně přijatelným" a odborně zdatným Martinem Doktorem a do čela resortu průmyslu navrhne čerstvě znovuzvoleného předsedu jihočeské ODS a vicehejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu. Doktor totiž podporu jihočeského regionu nemá a podle informací ParlamentníchListů.cz je pro vedení regionu nepřijatelný. Podle informací redakce je Nečasovo „srdce" spíše na straně Doktora, ale „rozum" mu pravděpodobně zavelel upevnit si loajalitu Jihočechů.

Jihočeši jsou na suchu

Je poměrně velmi pravděpodobné, že ministr Kuba by měl uspokojit právě jihočeský region. Ten totiž nemá svého zástupce ani ve vládě, ani v grémiu. De facto nejvyšší post zastává za Jihočechy doposud Jan Bauer, který je prvním místopředsedou poslaneckého klubu. Pokud se hovořilo o Janu Kubatovi, tak jeho šance snížilo, že Ústecký kraj má ve vládě Alexandra Vondru a v grémiu Miroslava Ouzkého, který je předsedou europoslaneckého klubu ODS.

Kuba ambice má

„Z hlediska stranické aritmetiky a vyvažování zájmů regionů se mi zdá pravděpodobný právě Martin Kuba," řekl redakci ještě před Nečasovým rozhodnutím vysoce postavený člen ODS.

Podle informací ParlamentníchListů.cz má Martin Kuba s premiérem korektní vztahy. Navíc koordinuje krajské záležitosti v ODS na celostátní úrovni, ať už na setkání šéfů regionů či co se týká zástupců ODS v regionálních samosprávách.

Psali jsme: Kdo po Kocourkovi. Tady jsou jména z ODS


Vyšší stranické ambice ukázal na posledním volebním kongresu ODS, kde kandidoval neúspěšně na post místopředsedy celostátní ODS. Uškodit by mu mohlo, že jihočeská ODS byla médii označována jako kmotrovská.

Kuba ve vládě nahradí Martina Kocourka (ODS), který odstoupil kvůli aféře kolem podezřelého přesunu peněz na účet své matky. Možnost korupce v souvislosti s 16 miliony korun na účtu své matky popřel. Prohlásil, že peníze byly jeho a svěřil je společnosti Key Investments proto, aby je skryl před svou ženou, se kterou se v roce 2008 rozváděl. Politici vládní koalice i někteří jeho straničtí kolegové ale uvedli, že ministr vysvětlení peněz nezvládl, a chtěli jeho odchod. 


Jeden z exministrů průmyslu a obchodu za ČSSD Milan Urban vyjádřil pro ParlamentníListy.cz částečně z volby nového člena vlády, zklamání. "Na tomto ministerstvu jsem očekával nyní v době hospodářskén recese to, že nastoupí do ministerského křesla člověk, který je odborníkem a bude schopný realizovat náměty k tomu,abychom i v době krize byli schopni jako země obstát. Novému panu ministrovi, pokud se nemýlím, chybí zkušenost z firemním mamagementem, a tak se domnívám, že jeho působnost na ministerstvu bude krátká," řekl Milan Urban v úterý pár minut poté, co byla informace o novém budoucím ministrovi zveřejněna.

Vizitka Martina Kuby 

Datum a místo narození: 9. dubna 1973, České Budějovice. 

Vzdělání: Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (specializace anesteziologie, 2002). 

Profesní kariéra: Od roku 2002 působil jako lékař Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a jako anesteziolog na oddělení kardiochirurgie ARO Nemocnice České Budějovice. V roce 2004 se stal provozovatelem pekárny Fornetti v Českých Budějovicích a v roce 2007 založil síť obchodů Fruit Frog - ovocné koktejly. 

Politická kariéra: Členem ODS je od roku 2003, od roku 2008 je předsedou jihočeské ODS. V roce 2006 byl zvolen členem zastupitelstva a radním Českých Budějovic. V komunálních volbách 2010 neúspěšně kandidoval na 11. místě kandidátky, do zastupitelstva Českých Budějovic se však vrátil letos v březnu z pozice náhradníka. V roce 2008 se stal jihočeským krajským zastupitelem a prvním náměstkem hejtmana se zodpovědností za regionální rozvoj, dopravu a evropské záležitosti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…