Štípavý ohlas na projev Klause od muže, kterého na Hradě nemají rádi

29.10.2012 12:14

V projevu u příležitosti státního svátku upozornil prezident Václav Klaus na to, že se až příliš necháváme ovládat pocity nespokojenosti a přitom žijeme v materiálně nejúspěšnějším období našich dějin. Politolog Jiří Pehe, jenž je vnímán jako Klausův zásadní odpůrce, k tomu poznamenává, že místo kárání lidu by bylo namístě vyjádřit se k příčinám nespokojenosti.

Štípavý ohlas na projev Klause od muže, kterého na Hradě nemají rádi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Nynější potíže v Evropě vedou podle Václava Klause k velkému a neskrývanému pokušení využít je k radikální centralizaci kontinentu a k dalšímu oslabení suverenity historických evropských států. Přesto vyjádřil přesvědčení, že i v roce 2018 bude důvod sté výročí naší státnosti oslavovat, ale předpokladem k tomu je porozumět situaci, v níž se nacházíme.

Ve svém posledním projevu ve funkci prezidenta u příležitosti vzniku Československa Václav Klaus nabádal, abychom na situaci pohlíželi bez přehnaného pesimismu a malověrnosti, ale i bez růžových brýlí, zejména však bez lhostejnosti a rezignace, které ničemu nepomohou. Vyzval k tomu, abychom přestali svůj dnešek pouze hanit, pomlouvat a shazovat.

Projev prezidenta republiky ZDE

Lepšími se nemilosrdnou kritikou nestaneme

„Nepřistupujme na módní klišé, že čím nemilosrdněji všechno kritizujeme, tím se sami stáváme lepšími. Na sebe a na svět kolem se dívejme se střízlivou civilností – s naší, v minulosti tak charakteristickou národní vlastností. Nemalou část naší veřejnosti dnes ovládají pocity nespokojenosti, i když navzdory všem problémům, které máme, žijeme v materiálně nejúspěšnějším období našich dějin,“ zaznělo ve Vladislavském sále Pražského hradu z úst hlavy státu.

„Ale nespokojenost nevyrůstá z toho, že si někdo řekne, že bude nespokojený, nebo že mu nějaký intelektuál nebo kritik současných poměrů našeptá, že má být nespokojený. Lidé jsou však nespokojení na základě svých konkrétních zkušeností,“ namítá pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe a tvrdí, že v systému je něco špatného, když navzdory prezidentem zmíněného úspěchu je 70 až 80 procent obyvatel s celkovou situací nespokojeno.

O korupci se prezident nikdy nezmíní

„Hlava státu místo toho, aby nabádala lid, aby byl optimističtější, tak by se měla zabývat příčinami a poukázat na to, kdo tu obecnou nespokojenost působí. Ale pan prezident se, bohužel, vůbec nevyjadřuje ke korupci a i celá řada dalších věcí je zcela pod jeho rozlišovací schopnost, jak rád říká, takže těžko se může takovým příčinám věnovat,“ upozorňuje Jiří Pehe na to, že o nejčastějších příčinách nespokojenosti od korupce přes šlendrián až po selhávání státu prezident mlčí.

Český prezident v projevu také uvedl, že v principu správná a chvályhodná snaha vlády stabilizovat veřejné finance a brzdit nárůst státního dluhu vede k tomu, že se životní úroveň některých našich spoluobčanů snižuje.Nezpůsobili to však ti, kteří jim nyní něco berou, ale ti, kteří jim předtím nezodpovědně dávali,“ konstatoval Václav Klaus.

Neodpovědně rozdávaly i Klausovy vlády

„V tom případě to pan prezident myslel i jako svoji sebekritiku, protože neodpovědně rozdávaly i jeho vlády, i když měly vyrovnaný rozpočet. Byl to Václav Klaus, který neprivatizoval penzijní systém navzdory tlaku svých koaličních partnerů, kdo bránil privatizaci bank, kdo převáděl náklady transformace do bankovního sektoru, a to pak všechno zůstalo v Konsolidační agentuře,“ připomíná Jiří Pehe, že se kritika nutně musí týkat i Klausova premiérování v devadesátých letech.

Obecně lze podle politologa souhlasit s tím, že že nejrůznější předchozí vlády v sociálních programech dávaly občanům víc, než kolik stát vydělal a že se tu dlouhodobě žilo na dluh. „Ale pokud Václav Klaus mířil do minulosti a chtěl kritizovat předchozí vlády, tak by měl začít u sebe a říct, proč neprovedl celou řadu reforem, když k nim ještě byl prostor i vůle. Proč se například nerestituoval církevní majetek za jeho vlád nebo proč se neprovedla penzijní reforma, když by to lidé tehdy přijali a teď to přijmout nechtějí,“ ptá se Jiří Pehe.

Místo varování pojmenovat příčiny

V závěru projevu prezident vyzval, abychom si nedali vnutit představu, že je naše domácí politika tak špatná, že musí přijít různá nedemokratická hnutí, občanské „výzvy“, či „osvícení jedinci“, aby naši zemi vedli a řídili. „Těžko říct, před kým varoval, jestli před komunisty nebo nově vznikajícími populistickými hnutími,“ zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe s tím, že ho vždy zaráží schopnost Václava Klause obrátit věc naruby.

„Já nechápu to varování ´nedejme si vnutit představu´, protože Václav Klaus je hlavou státu a měl by kriticky poukázat na příčiny toho, proč takové nebezpečí hrozí. Jaké jsou ty příčiny? To není tak, že někdo někomu něco vnucuje, ale ty příčiny jsou zcela konkrétní. Ten důvod, proč lidé volili v krajských volbách hromadně komunisty, se dá evidentně docela dobře analyzovat, ale to Václav Klaus nedělá,“ podotýká Jiří Pehe.

O žádné společenské záškodníky nejde

Pokud tím chce prezident podpořit velké strany, aby se postavily na nohy a začaly dělat odpovědnou politiku, tak k tomu nestačí říkat ´nedejme si vnutit nějakou představu´, ale je třeba kriticky poukázat na to, co dělají špatně. „Tomu se ale Václav Klaus vyhýbá a jen obecně mluví o jakýchsi téměř společenských záškodnících, kteří nám vnucují jakousi představu, která je nesprávná. Ale takhle demokratický systém nefunguje. Nikdo nikomu nic nevnucuje, vede se tu demokratická diskuse a z ní nakonec vzniknou nějaké politické preference a lidé si udělají názor třeba na to, jak mají volit,“ dodává politolog.

Mezi ním a Hradem v době úřadování Václava Klause to jiskřilo dávno předtím, než před dvěma roky uvedl na trh svou knihu „Klaus – Portrét politika ve dvaceti obrazech“, kterou sám charakterizuje jako první politický portrét prezidenta republiky Václava Klause. Jiří Pehe v textu podezřívá Klause z politického chátrání, které je prý vysvětlitelné i stárnutím. Také se domnívá, že si Klaus ve svých veřejných vystoupeních vybírá již jen kontroverzní témata.

Vicekancléř knihu o svém nadřízeném razantně odsoudil

Z prezidentova okolí se mu za to dostalo ostrých kritických šlehů. „Je to knížka, kterou Pehe napsal sám o sobě. Sám sebe demaskuje jako mystifikátora a lenocha a píše, co mu slina na jazyk přinese. Protože jde o sliny jedovaté, tak si myslí, že si s tím vystačí,“ zhodnotil tehdy pro ParlamentníListy.cz Peheho pokus o portrét svého nadřízeného vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…