Tady je odpověď, zda ČSSD vymění vládu s lidovci za církevní restituce

06.11.2013 16:52

ANKETA Kromě vnitrostranického boje bude muset ČSSD řešit další naléhavý problém. Ve volebním programu totiž slíbila, že bude revidovat v současnosti platný zákon o narovnání vztahu mezi církvemi a státem. KDU-ČSL, která může buď podpořit jednobarevnou vládu ČSSD, či být koaličním partnerem, totiž považuje téma církevních restitucí za uzavřené. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, zda ČSSD lidovcům ustoupí.

Tady je odpověď, zda ČSSD vymění vládu s lidovci za církevní restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

„Budeme usilovat o výrazné snížení finančních plateb státu v rámci církevních restitucí tak, aby náhrada byla přiměřená a skutečně spravedlivá. Nepřipustíme vydávání majetku, který církve v únoru 1948 již nevlastnily. Zvážíme možnost daňových asignací, jež by v budoucnu mohly být využity i pro financování církví,“ slibovala ČSSD ve svém volebním programu v letošních sněmovních volbách.

KDU-ČSL: Je to pro nás uzavřená kapitola

ČSSD patrně počítala, že po volbách vytvoří jednobarevnou vládu s podporou KSČM. Ale kvůli svému volebnímu propadáku, kdy získala jen 20,45 procenta, ačkoli očekávala přes třicet procent, a ztratila šest mandátů, nemá s KSČM nadpoloviční většinu a o jako jediné možné alternativě se hovoří o vládě na základě půdorysu ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Lidovci ale uvedli, že restituce pro ně jsou uzavřenou kapitolou. „A přes to nejede vlak,“ řekl například poslanec Daniel Herman. „Církevní restituce jsou už v běhu, vidím tady jednoznačně tlustou čáru. Můžeme o nich sice s případnými partnery debatovat, ale nevidím prostor pro změnu našeho stanoviska,“ uvedl podobně rezolutně předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

ParlamentníListy.cz se dotazovaly sociálních demokratů, zda by měla ČSSD v tomto bodě ustoupit lidovcům (vzdát se změny zákona o narovnání mezi církvemi a státem), aby lidovci umožnili vznik vlády ČSSD. Z odpovědí vyplývá, že sociální demokraté jsou kromě boje mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem rozděleni i v této otázce. I když někteří odpověděli velmi vyhýbavě a neurčitě, že je třeba jednat.

Je třeba se s restitucemi smířit. Je to uzavřená věc

„V této zásadní věci nemůže ČSSD ustoupit ani o milimetr,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec Milan Urban.

Senátor Jiří Lajtoch také míní, že by ČSSD lidovcům ustupovat neměla.

Úplně opačný názor má zase poslanec Robin Böhnisch: „Měnit retroaktivně zákon nelze, církevní ´restituce´ jsou bohužel uzavřená věc. Je třeba se s nimi smířit a respektovat realitu.“

"Je otázka, zda po všech rozhodnutích Ústavního soudu je změna zákona o církevních restitucích možná," reagoval senátor Jiří Bis.

Sněmovna je s restitucemi smířená. Lze je ale zpřesnit a zamezit nejhoršímu

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc připouští, že nějakou zásadní změnu církevních restitucí nebude možné provést, spíše bude nutné pohlídat si některé věci aplikace.

„Určitě budeme chtít prosadit všechny části našeho programu, jehož je změna zákona o církevních restitucích klíčovou částí. Uvidíme, do jaké míry se v této věci prolneme například s hnutím ANO. Nemá tedy určitě smysl házet flintu do žita. Další věc je, že nevidím důvod, proč by KDU-ČSL například nemohla podpořit zpřísnění kontrolních mechanismů, aby byla skutečná jistota, že nedojde k vydání majetku, který byl zabaven před 25. únorem 1948. Současný zákon bohužel prolomení této hranice umožňuje. Pokud bychom zpřísnili kontrolní mechanismy a zpřesnili zákon tak, aby bylo naprosto nepochybné, že bude vydáváno jen to, co bylo zabaveno po únoru 1948, tak to beru jako minimum, na kterém bychom měli při jednáních trvat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Tejc.

„Musíme ale vycházet z toho, že voliči rozhodli o tom, že většina sněmovny se v zásadě s církevními restitucemi smířila. Mě to mrzí, ale většina stran, jak je zastoupena ve sněmovně a jak jsem měl možnost se podívat na počty, tak změnu nechce. Určitě budeme o změnu usilovat, ale koaliční program vede ke krvavým kompromisům. Jak jsem již řekl, jsem pro to, abychom zásadně trvali na zvýšení kontroly a zabránění prolomení února ´48. Pak se můžeme bavit o přiměřenosti kompenzací, ale to už je na vyjednávačích za naši stranu,“ dodal Tejc.

Nesmíme ustoupit, protože restituce jsou nespravedlivé

Poslanec Richard Dolejš považuje proklamace KDU-ČSL o tom, že se restituce měnit nebudou, za bezpředmětné a nepovažuje je za téma dne, protože povolební vyjednávání nebyla ještě zahájena.

„Jistě to může být předmětem jednání, ale rozhodně ne forma diktátu a politického vydírání. ČSSD by ze záměru přehodnotit církevní restituce neměla ustupovat, protože tento proces je nespravedlivý a celkový rozsah restitucí je neodůvodnitelný. Jsem přesvědčen, že na majetky a finanční kompenzace nemá církev ani morální, ani právní nárok. Jedná se o jeden z podvodů bývalé pravicové vlády, který je třeba napravit,“ řekl Dolejš.

„Pokud by se vedla diskuse na toto téma v rámci povolebního vyjednávání, mohla by se týkat míry přehodnocení restitučního procesu. Nelze například připustit, aby Římskokatolická církev získala část budov Pražského hradu a jiné významné nemovitosti či neadekvátní finanční kompenzace za majetek, který nikdy nevlastnila či jí byl již vrácen. Restituce jsou postaveny na vodě a něco se s tím musí rozhodně dělat,“ dodal poslanec Dolejš.

Musíme zabránit nenasytnosti a rozpínavosti církve

„Ještě, pokud vím, neproběhlo žádné jednání mezi ČSSD a KDU-ČSL, takže je předčasné vydávat jakékoli prohlášení. Téma restitucí je na stole a je třeba o něm jednat. O tom, že jsou problémem i pro státní rozpočet, nepochybují jistě ani v KDU-ČSL. Věřím, že jsme schopni najít společnou řeč, pokud bude vůle z obou stran,“ odpověděla místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

„ČSSD se musí dát dohromady, aby bylo jisté, co bude dál. Věřím, že vyjednávačem bude Sobotka a lidé, kteří naše volební sliby splní. Roční moratorium je ideál i řešení proti rozpínavosti a nenasytnosti církve všeho druhu,“ říká senátor Miloš Janeček.

„Čeští lidovci by měli přestat hrozit vety a ultimáty ještě před zahájením těchto vyjednávání a raději odjet do Německa nebo Rakouska na zkušenou ke svým sesterským stranám, které právě vyjednávají se sociálními demokraty o podobných dohodách,“ reagoval místopředseda Skupiny socialistů a demokratů v Evropském parlamentu Libor Rouček.

Základem je přesné stanovení rozsahu předávaného majetku a jeho ocenění

„Tato věc bude předmětem vyjednávání a rozhodně to není problém typu nula jedna,“ míní poslanec a stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

„ČSSD si bude plnit svůj program, a to i v otázce církevních restitucí. Základem je přesné stanovení rozsahu předávaného majetku a jeho ocenění. Pak je to systematizace při prověřování žádostí o vydání nemovitého majetku. A v neposlední řadě je to výše finanční náhrady. ČSSD jako demokratická strana respektuje platné dohody. Je na jednání nové vlády, aby po dohodě s církvemi dořešila sporné body smlouvy. A je také v zájmu KDU-ČSL a jejích voličů, aby vše bylo transparentní a v budoucnu nezpochybnitelné,“ vysvětluje poslanec Antonín Seďa.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický především míní, že by KDU-ČSL neměla klást ultimativní požadavky: „Jsou to věci, o kterých je nutné jednat. Mě překvapuje ultimativní stanovisko KDU-ČSL u věci, u které je nutné jednat. Příklad Pražského hradu a dalších nových restitučních požadavků dokazuje, jak je věc velmi citlivá. Existuje řada pochybností o tom, kdo všechno je oprávněn o restituce žádat a v jakém rozsahu. KDU-ČSL by měla mít minimálně zájem na tom, aby se vyjasnila řada nejasností provázející restituce.“

My toho ale slibovali tolik, že jsme volby sotva vyhráli...

„Myslím, že je předčasné se vyjadřovat k prohlášením jednotlivých parlamentních stran, když jednání vlastně ani nezačala,“ říká poslanec František Adámek.

Poslanec Jiří Koskuba říká, že na otázku by měl odpovídat především ten, kdo bude za ČSSD o vládě jednat. „Jak známo, tak daleko ještě nejsme. I když přihořívá. Dotyčnému však nezávidím. Slib je slib. Nejen o Vánocích. My toho ale slibovali tolik, že jsme volby sotva vyhráli. Je tedy co vysvětlovat, zamlouvat,“ dodal poslanec.

„Nejsem toho času členkou ČSSD a nebudu za ni proto komentovat a řešit tak citlivá témata, jako jsou církevní restituce. To je úkol řádných vrcholových orgánů ČSSD,“ uvedla poslankyně Marie Benešová.

„To bude problém, který se bude muset diskutovat. Řešení se snad najde,“ uvedl poslanec Stanislav Huml.

Ostře a nekompromisně proti restitucím se staví stále KSČM. „Musíme se postavit církevním restitucím, zabránit vyvádění peněz ze státního důchodového pilíře k soukromým investorům či nastavit normální poměr solidárního zdanění ve společnosti. To jsou cíle, které si KSČM určila a na kterých chceme pracovat. ČSSD si mnoho našich cílů vzala před volbami za své a já teď čekám, že ukáže, že to myslela vážně a přestane se věnovat vnitrostranickým bojům o moc a funkce,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…