Tak koho vlastně chce ta ODS vidět na Hradě? Víme více

23.02.2012 6:39

V ODS se nyní hovoří o třech možných stranických kandidátech na prezidenta republiky, předsedkyni Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyni ODS Miroslavě Němcové, prvním místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi a europoslanci Evženu Tošenovském. Jaké mají preference přední politici strany? Podporují někoho z uvedených tří jmen, či jinou osobu?

Tak koho vlastně chce ta ODS vidět na Hradě? Víme více
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tisková konference po výkonné radě ODS

Mnoho politiků odpovídalo vyhýbavě s tím, že je ještě příliš brzy nebo že všechna tři jména jsou kvalitní. Někteří přece jen své preference odhalili a z toho vychází nejlépe Miroslava Němcová.

"Názor mám, ale nechci ho teď ventilovat přes média, dokud nemáme vydiskutovaný způsob výběru kandidáta ODS. Obecně si myslím, že by neuškodilo, kdybychom vybírali kandidáta tak, aby se do výběru mohl zapojit co nejširší okruh členů strany. Něco na způsob amerických primárek. Ale je to jen můj osobní názor," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

„Všichni tři by byli velmi kvalitními kandidáty,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda ODS Pavel Drobil.

„Zatím je předčasné mluvit o preferencích v něčí prospěch. Čekám, jak se naši potenciální kandidáti projeví a čím osloví veřejnost,“  sdělil redakci ministr zemědělství Petr Bendl.

Kubera for president. Děkujeme, že kouříte

Poslanec Boris Šťastný by asi nejvíce preferoval Miroslavu Němcovou, ale zmínil i další jména. „Všechno to jsou velice kvalitní kandidáti. Já mám asi nejblíže k Miroslavě Němcové. Je to dáno tím, že s ní dlouhá léta spolupracuji ve sněmovně, a tak ji nejlépe osobně i pracovně znám. Určitě je nejvýznačnější ženou v ODS a nejvýjimečnější ženou v české politice,“ řekl redakci Šťastný.

„Nicméně každý z uvedené trojice by byl nepochybně skvělým příštím prezidentem, respektive prezidentkou. Osobně vidím i další zajímavé osobnosti z řad ODS jako třeba Jaroslava Kuberu, v budoucnu možná i Jana Zahradila. Totiž Jaroslav Kubera je jedním z mála zcela autentických politiků ODS, politiků s jasnými, vyhraněnými názory, které občané dokáží ocenit, i když nemusí vždy souhlasit. Sice by se na Hradě zase začalo kouřit, ale dokonce i já bych to v tomto případě snad oslavil,“ ocenil svého kuřáckého oponenta zavilý antikuřák, který je vleku protikuřácké lobby, Boris Šťastný.

„Nevím, jakým způsobem bude ODS vybírat svého kandidáta, to záleží na vedení, a věřím, že v budoucnu se dostane i na systém celostranických primárek,“ dodal poslanec.

„Po dlouhém uvažování s přihlédnutím k přímé volbě prezidenta mi jako nejlepší kandidát z těch, o kterých se mluví, vychází paní Miroslava Němcová,“ uvedl poslanec Jan Pajer. Němcovou preferují také poslanci Zdeněk Boháč a Jana Fischerová.

Na Sobotku řvali Němci

„Podporuji Přemysla Sobotku bez jakýchkoli pochyb,“ dal jasné stanovisko europoslanec Edvard Kožušník. Člen Výkonné rady ODS Radim Zika též fandí Sobotkovi.

„Budu samozřejmě podporovat kandidáta ODS. Doufám, že se Přemysl Sobotka s Miroslavou Němcovou kultivovaně dohodnou a žádné dilema nebudu muset řešit,“ senátor Karel Šebek.

„Na funkci prezidenta preferuji osobnost, která umí mít dlouhodobě vlastní silné názory a nesnaží se za každou cenu zalíbit se při každé příležitosti úplně každému a svým dosavadním životem je pro mě zárukou předvídatelnosti v budoucích postojích, s nimiž se budu schopen ztotožnit. Z jmenovaných je pro mě proto například docela obtížné vnímat jako uchazeče na funkci prezidenta někoho, kdo o sobě prohlašuje, že pro nějakou smlouvu, která významně snižuje naši státní suverenitu, hlasoval jen proto, že na něj ´řvali Němci´,“ rýpnul si do Přemysla Sobotky poslanec Aleš Rádl. Sobotka totiž svou Lisabonskou smlouvu zdůvodňoval i obrovským mezinárodním a tlakem a tím, že na něj „řvali Němci“.

Po Klausovi těžké najít nástupce

Své příznivce má i exhejtman a europoslanec Evžen Tošenovský. „Osobně preferuji Evžena Tošenovského, v případě neochoty kandidovat paní Němcovou,“ uvedl poslanec Jaroslav Martinů.

„Budu podporovat takového kandidáta z řad ODS, který bude mít reálnou šanci volby vyhrát. Z dosud zveřejněných adeptů je to dle mého soudu Evžen Tošenovský,“ europoslanec Hynek Fajmon.

„Po Václavu Klausovi budeme těžko hledat srovnatelnou náhradu a v přímé volbě ani žádnou najít nemůžeme. Nechci hledat superstar na Hrad,“ míní člen výkonné rady Jan Tesař.

„Kdyby to bylo volný, tak já bych to taky vzal,“ uvedl senátor Tomáš Jirsa.

„Jsem proti přímé volbě, proto se jí nezúčastním a nezajímám se ani o kandidáty,“ uvedl nekompromisně senátor zvolený za ODS Zdeněk Schwarz.

Tajnůstkáři

Mnoho politiků ale žádné jméno neuvedlo. „Zatím se tím nezabývám. Všichni ještě kandidaturu nepotvrdili. Může se vyskytnout někdo další,“ říká místopředsedkyně Senátu Alena Palečková.

Šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka uvedl, že jeho podporu bude mít takový kandidát, kterého si ODS vybere ve vnitrostranických primárkách.

„Volba prezidenta není na pořadu dne. Proto se jí nezabývám,“ reagovala poslankyně Lenka Kohoutová. „Volba je daleko. Zatím není důvod se tím zabývat,“ odpověděl podobně poslanec Václav Baštýř.

I podle šéfa ODS ve Zlínském kraji Libora Lukáše se jedná o předčasnou otázku. "Jednak zájemců může být mnohem více a jednak pravidla ODS pro výběr svého kandidáta zatím schváleny nebyly. Osobně preferuji vedle mimořádných osobnostních kvalit ´zájemce´ (nikoli však ještě jako kandidáta) i jeho předvídatelné finanční zázemí zvládnout nároučnou kampaň s jasně definovanou podporou veřejnosti pro jeho zvolení, možná i s měřitelnou specifickou petiční formou," dodal Lukáš.

„Jé, nevšiml jsem si, že u nás už probíhají primárky,“ žertoval Jan Čechlovský. „Nicméně kdokoli z těchto kandidátů by byl lepší než někteří nadstraničtí kandidáti, kteří se už perou o přízeň voličů. Já svůj názor projevím volbou,“ dodal poslanec.

„Zatím nepreferuji nikoho,“ reagoval senátor Vítězslav Jonáš. „ODS má dostatek kvalitních kandidátů. Koho preferuji, si zatím nechám pro sebe,“ reagoval poslanec David Vodrážka.

"ODS má celou řadu vynikajících kandidátů na funkci prezidenta. Svou preferenci vyjádřím v rámci diskuse v ODS. Výsledek této diskuse budu respektovat a plně podporovat," uvedl europoslanec Milan Cabrnoch.

Sám předseda ODS a premiér Petr Nečas nedávno uvedl, že by se mu jako kandidát líbil Přemysl Sobotka. Miroslava Němcová však dopadá lépe v průzkumech veřejného mínění.

Doposud jedinou parlamentní stranou, která se rozhodla, koho nominuje, je TOP 09. Navrhne svého předsedu, ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Věci veřejné chtějí uspořádat internetové hlasování. Pro Miloše Zemana bude shánět podpisy jeho Strana práv občanů - Zemanovci. Kandidovat chce i šéfka Suverenity a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…