To Bohuslav Sobotka v Mostě nečekal: Zlé billboardy a dokonce téměř výhrůžka do očí

07.10.2014 19:15

REPORTÁŽ Kruh tvořený z horníků a jejich transparentů s křiklavými hesly obklopil v úterý odpoledne v Mostě předsedu vlády Bohuslava Sobotku. Ten do severočeského města přijel podpořit kandidáty za ČSSD a nakonec se tu nečekaně zpovídal odborovému předákovi. Ti mu dali ultimátum, které ale považoval za logické. Také se přiznal, který alkohol už v tomto městě okusil.

To Bohuslav Sobotka v Mostě nečekal: Zlé billboardy a dokonce téměř výhrůžka do očí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Kruh tvořený z horníků a jejich transparentů s křiklavými hesly obklopil v úterý odpoledne v Mostě předsedu vlády Bohuslava Sobotku

Tohle na programu oranžového mítinku na centrálním náměstí rozhodně nebylo! V rámci předvolební návštěvy Mostecka, které je regionem s dlouhodobě nejvyšší nezaměstnaností, na premiéra Bohuslava Sobotku čekalo „zábradlí“ tvořené havíři a odboráři. Ti si na uvítanou pro nejvyššího představitele vlády přichystali cedule s výživnými hláškami. „Mládek – vrah horníků!“, „Mládku, kdo tě platí?“ nebo „Bohouši, neprodej nás Rusům“ či „Konec horníků - Putinova radost“.

„Koukám, vy tu máte nějaké zlé billboardy na Mládka,“ pousmál se Sobotka, když viděl označení ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka za vraha či vedle nápis „Mládek: Zavřu české doly. Dovezu cizí uhlí“. Odboráři se okamžitě shlukli natěsno kolem něj. Premiér se rozhovoru s rozhorlenými pracovníky dolů, byť na něj nebyl připraven, zhostil bez vykolejení. „O dovážení uhlí do České republiky debata být nemůže,“ ubezpečil přítomné. „Víte, my se s většinou domluvíme. Máme problém hlavně s centrálou Ministerstva práce a sociálních věcí,“ vysvětlil mu odborový předák Jaromír Franta a dodal: „Co teď předvedl Mládek, to je pro nás nepřijatelné!“

Buď jste s námi, nebo vám to dáme vyjíst…

Ten se nebál být ještě více přímý, a to zejména v souvislosti s volbami, které zde na Mostecku ovlivňují mimo jiné práce tisíce pracovníků těžební společnosti. „Je na vás, jak to dění ovlivníte. Jinak se postavíme proti vám,“ pokrčil rameny s mírnou výhrůžkou. Sobotka pokýval, jako že chápe. „Nemůžeme ztrácet pracovní místa,“ pokýval směrem ke všem premiér, že je mu věc s nezaměstnaností jasná a je v tomto směru na stejné lodi.

Jestli to nepokazí ANO…

Vyhráno však ještě není. „Musí se jednat s koalicí. Nevíme vůbec, jaký názor na limity těžby uhlí má ANO nebo lidovci,“ nechal si Bohuslav Sobotka alibi. Každopádně se podle jeho slov ještě do konce roku bude probírat Státní energetická koncepce, na podzim je v plánu rovněž debata v tripartitě. „Ale fakt to není vrah horníků,“ zastával se nakonec ministra ze své vlády. „Věřím, že to pro vás dobře dopadne,“ řekl horníkům mostecký lídr ČSSD, kandidát na primátora a dnes náměstek ministra Karel Novotný.

„Taky by měl být víc vidět Foldyna,“ zazněla podpora děčínského politika, který patří mezi populární sociální demokraty nejen v Ústeckém kraji.

Jeden z přítomných zastánců horníků se ještě vyjádřil, že už to ty rodiny s rozhodnutím, zda se s těžbou bude, či nebude pokračovat, nesou dost těžce psychicky. „Koukněte na Litvínov, na Šťovíčka, z kteréže strany to dneska je. Koukněte, jak tam dopadlo referendum o limitech,“ vysvětloval, proč už těžební pracovníci jen tak něčemu nevěří a jsou netrpěliví. „Páni si s námi dělaj, co chtěj. Řešíme tu Ukrajinu, ale sami máme dost velkých problémů,“ dodal ještě. S tím Sobotka souhlasil a dodal, že to je jeden z důvodů, proč se k ruským sankcím postavil tak, jak se postavil.

Čím víc oranžové, tím víc mě tu uvidíte

Premiér Sobotka do Ústeckého kraje přijel ovšem zejména podpořit zdejší kandidáty do zastupitelstva. Zejména kandidáta na primátora Karla Novotného, který byl ještě donedávna v Mostě náměstkem primátora, dokud nezískal post na Ministerstvu práce a sociálních věcí. „Moje názory jsou konzistentní, dlouhodobě známé, už osm let. Ta práce pro vás musí zůstat,“ řekl lidem. „Líbí se mi přesunutý kostel, Hněvín a vinice. Již jsem zdejší víno ochutnal a jako Jihomoravák si jeho chuť pamatuji. Radši bych sem jezdil, kdyby tu ČSSD na radnici měla vedení,“ reagoval Bohuslav Sobotka na dotaz moderátora, jak se mu líbí v Mostě a zda se tu ještě ukáže.

Moderátor si neodpustil připomenout, že v chudém Mostě se v předvolebních kampaních rozdávají auta, a to není věc jen vládnoucího sdružení, ale i sociálních demokratů. „I dnes se tu rozdá auto, také tu máme tablety a podobně. Gulášek si dejte zdarma, dokud nedojde,“ vybídl návštěvníky a kolemjdoucí. Voliče podpořila i ministryně práce a sociálních věcí. „My jsme tradiční strana. My nikam neodejdeme. Nepřejmenujeme se,“ připomněla jim.

Sociální demokraté v Mostě lákají mimo jiné na tisícikorunový příspěvek pro určité skupiny obyvatel. Jde o prvňáčky, o talentované děti a ratolest, která se věnuje sportu. Nechybí ani podpora důchodcům. Dnes je partaj na zdejší radnici v koalici a má tu jedno místo náměstka primátora.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…