VÍME PRVNÍ Zeman zítra jmenuje expremiéra Rusnoka do bankovní rady ČNB

04.02.2014 9:07

Zítra, 5. února, se na Hradě přesně po týdnu odehraje další jmenovací ceremoniál. Prezident jmenuje bývalého premiéra Jiřího Rusnoka členem bankovní rady České národní banky. Nahradí v ní odcházející Evu Zamrazilovou. Jde o první prezidentovo jmenování v bankovní radě.

VÍME PRVNÍ Zeman zítra jmenuje expremiéra Rusnoka do bankovní rady ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok předává Miloši Zemanovi dárek v podobě několika balení lulkového tabáku

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

O nominaci Jiřího Rusnoka do nejvyššího exekutivního orgánu centrální banky se spekulovalo již v minulosti. Ani Rusnok sám se touto ambicí netajil. Poté, co mu minulý týden skončil mandát předsedy úřednické vlády, už zmizela i poslední překážka jeho jmenování.

Ceremoniál se na Pražském hradě odehraje ve středu 5. 2. od 14 hodin. ParlamentnímListům.cz to potvrdili tiskový mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Prezident Miloš Zeman absolvuje své první jmenování člena bankovní rady. Členové sedmičlenné rady jsou jmenováni na šest let a během Zemanova prezidentování se doposud neuvolnilo žádné z míst. Nyní radu opouští Eva Zamrazilová.

Rusnok se coby vystudovaný ekonom, člen NERV a předseda Asociace penzijních fondů ČR vyjadřoval k činnosti ČNB často již v minulosti. Jako premiér podpořil bankovní radu v jejím kontroverzním rozhodnutí intervenovat pro oslabení koruny, které bylo příčinou růstu cen některých výrobků.    


 

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…