Ve hře o ministra průmyslu jsou už jen dvě jména

15.11.2011 15:50

Kancelář prezidenta republiky oznámila, že nový ministr průmyslu a obchodu bude jmenován prezidentem Václavem Klausem ve středu dopoledne. Podle informací ParlamentníchListů.cz jsou ve hře již jen dvě jména. Martin Kuba a Michal Doktor.

Ve hře o ministra průmyslu jsou už jen dvě jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

S oběma Jihočechy již premiér jednal a oba víceméně přiznali, že jsou kandidáty. Pokud jde o Michala Doktora, tak mezi předsedou ODS Nečasem a Doktorem existuje poměrně velká vzájemná důvěra. Doktor nedávno odvedl důležitou práci, když vyzval na souboj o post předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře. Zvolen sice nebyl, ale Tluchořovi těsně uniklo znovuzvolení, až byl nalezen schůdný kandidát Zbyněk Stanjura, který byl nakonec předsedou klubu zvolen.

Čtěte více: Tluchoře straníci odstřelili, nahradil ho překvapivě Stanjura


Rozum či srdce

Pro Doktora by mohl být zádrhel v tom, že nemá silnou podporu regionů, ani toho svého, jihočeského. Podle informací ParlamentníchListů.cz dnes Nečas na grémiu ODS o novém ministru průmyslu nemluvil.

Jak již ParlamentníListy.cz psaly, bude záležet na tom, zda premiér zvolí variantu „mediálně přijatelného" a odborně zdatného ministra, čímž by měl šanci Doktor, nebo zda bude brát ohled na zájmy regionů, čímž by měl šanci Kuba. Doktor totiž podporu jihočeského regionu nemá a podle informací redakce je pro vedení regionu nepřijatelný. Podle informací redakce je Nečasovo „srdce" spíše na straně Doktora, ale „rozum" mu může velet upevnit si loajalitu Jihočechů.

Jihočeši jsou na suchu

Je poměrně velmi pravděpodobné, že ministr by měl uspokojit právě jihočeský region. Ten totiž nemá svého zástupce ani ve vládě, ani v grémiu. De facto nejvyšší post zastává za Jihočechy doposud Jan Bauer, který je prvním místopředsedou poslaneckého klubu. Pokud se hovořilo o Janu Kubatovi, tak jeho šance snížilo, že Ústecký kraj má ve vládě Alexandra Vondru a v grémiu Miroslava Ouzkého, který je předsedou europoslaneckého klubu ODS.

Psali jsme: Kocourek už není ministrem. Nástupce zatím neznámý 


Podle informací ParlamentníchListů.cz se o dalších zmiňovaném adeptovi, předsedovi poslaneckého klubu a šéfovi Moravskoslezského kraje Zbyňku Stanjurovi již nehovoří a Martin Říman již prý dříve avizoval, že ministrem být nechce.

Kuba ambice má

„Z hlediska stranické aritmetiky a vyvažování zájmů regionů se mi zdá pravděpodobný právě Martin Kuba," řekl redakci vysoce postavený člen ODS.

Podle informací ParlamentníchListů.cz má drtivou většinou čerstvě znovuzvolený předseda jihočeské organizace ODS Martin Kuba korektní vztahy s premiérem Nečasem. Navíc koordinuje krajské záležitosti v ODS na celostátní úrovni, ať už na setkání šéfů regionů či co se týká zástupců ODS v regionálních samosprávách. Kuba je je vicehejtmanem Jihočeského kraje.

Psali jsme: Kdo po Kocourkovi. Tady jsou jména z ODS


Vyšší stranické ambice ukázal na posledním volebním kongresu ODS, kde kandidoval neúspěšně na post místopředsedy celostátní ODS. Uškodit by mu mohlo, že jihočeská ODS byla médii označována jako kmotrovská.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…