Víme, jak to prý dopadne s vládou a jaké ministerstvo dostane Peake

28.11.2012 18:50

V současnosti osiřela, respektive na začátku prosince osiří, dvě ministerstva. Dopravy a obrany. Obranu opouští Alexandr Vondra z ODS a dopravu Pavel Dobeš z LIDEM. Podle informací ParlamentníchListů.cz by si měly obě strany ministerstva prohodit.

Víme, jak to prý dopadne s vládou a jaké ministerstvo dostane Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

Ministerstvo dopravy by měla dostat ODS. Plánuje se, že Ministerstvo dopravy se spojí s Ministerstvem průmyslu, což oficiálně naznačil i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Superministerstvu hospodářství by pak šéfoval mocný první místopředseda ODS Martin Kuba, který má na Ministerstvu dopravy velký vliv již nyní.  Ministerstvo obrany by měla dostat strana LIDEM.

Několik frakcí v LIDEM

„Ministerstvo dopravy dostane dočasně někdo z ODS, než dojde k fúzi. Na Ministerstvo obrany přijde Karolína Peake, nebo Viktor Paggio. S tím hodně souvisí vnitrostranická situace v LIDEM. I tato pidistranička je totiž rozdělena na několik frakcí,“ řekl ParlamentnímListům.cz dobře informovaný zdroj.

V LIDEM jsou totiž víceméně tři frakce. Nejsilnější je kolem první místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilové, která ovládá předsednictvo strany. Jejím blízkým spojencem je poslanec Jiří Rusnok. Poslanec Radim Vysloužil je zase s odstupujícím ministrem dopravy Pavlem Dobešem. A třetí frakce je Karolíny Peake. Dosti nezávislý faktor je pak ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který dokáže vyjednávat a dohodnout se téměř s kýmkoli, a pak Martin Vacek. Jana Suchá se prý přibližuje ODS.

Když se Paggio stane ministrem, Peake ho získá na svou stranu

Z hlediska stranické aritmetiky by bylo logické, aby Peake prosadila Paggia na Ministerstvo obrany, čímž by si ho získala na svou stranu.

„Je to paradoxní, ale Karolína Peake je teď jako kůl v plotě. Potřebuje tedy na svou stranu získat Viktora Paggia. Ten byl v branně bezpečnostním výboru a o danou problematiku se zajímá. Uvidí se ale, jak budou takové změny přijatelné pro koaliční partnery,“ dodal zdroj.

Karolína Peake na otázku tisku, zda by sama mohla jít na resort dopravy či obrany, odpověděla: „Všechno jsou alternativy, o kterých je řeč, ať už kuloárně či oficiálně. Budeme se k nim vyjadřovat, až budou oficiální alternativy.“

  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…