Vláda bude opět řešit schvalování výjimky z Lisabonu

27.08.2011 17:55

Vláda by se na svém středečním zasedání měla opět zabývat tím, jak v Česku hlasovat o vyjednané výjimce z lisabonské smlouvy. Jedná se o to, zda bude Česká republika výjimku schvalovat současně s ratifikací chystaného chorvatského vstupu do EU, nebo hlasování o těchto dvou bodech oddělí.

Vláda bude opět řešit schvalování výjimky z Lisabonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Ministerstvo k tomu mělo vypracovat analýzu. Návrh by tak měl na jednání kabinetu přednést ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), pokud se ministři TOP 09 rozhodnou, že zase začnou chodit na jednání vlády. Česká diplomacie před jednáním kabinetu bližší informace k možnosti postupu schvalování výjimky nesdělila. Podle všeho věc považuje za citlivou.

SLEDUJEME TÉMA LISABONSKÁ SMLOUVA 

Spojené hlasování o výjimce z Listiny základních práv EU a chorvatském členství v EU, které chce premiér Petr Nečas (ODS), by mohlo Záhřebu budoucí vstup do EU komplikovat. Výjimku z listiny odmítá česká opozice, která má v Senátu převahu. ČSSD chce proto v parlamentu oddělené hlasování, aby nebylo ohroženo Chorvatsko. Vláda chce naopak obě věci spojit.

Výjimku schválily členské státy na žádost prezidenta Václava Klause, který si vymínil její přijetí před svým podpisem pod lisabonskou smlouvu. Výjimka má údajně zaručit ochranu před případnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR. Podle mnohých právníků lisabonská smlouva o reformě institucí EU ani připojená listina s možnými nároky nesouvisejí. Podle sociální demokracie Klaus použil nacionalistické argumenty a falešnou hrozbu, protože výjimka se týká různých sociálních práv a ochrany životního prostředí.

Čtěte více:
Senátoři odložili dodatek o Lisabonské smlouvě až na září
František Matějka: O Lisabonské smlouvě, euru a ratingu eurozóny a České republiky
Máme Klausovy dopisy Nečasovi. Odmítni euro, naléhal prezident
Spláchne Nečas 250 miliard do Bruselu? Tihle senátoři jsou pro

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…