Vláda schválila výši poplatků za jaderný dozor

30.11.2011 12:38

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) bude od příštího roku vybírat poplatky od provozovatelů jaderných zařízení, na než v rámci své činnosti dohlíží. Vláda totiž schválila návrh nařízení, které stanovuje výši jednotlivých poplatků.

Vláda schválila výši poplatků za jaderný dozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

O poplatcích po jednání kabinetu informoval premiér Petr Nečas. Stát by měl díky zavedení plateb ušetřit desítky milionů korun ročně.

SÚJB kontroluje kromě celkem šesti jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně bezpečné zacházení s radiací u zhruba 8000 dalších držitelů povolení podle atomového zákona. Od poplatků mají být ale osvobozeny například vysoké školy a veškerá zdravotnická zařízení, která provoz svých nukleárních zařízení hradí z veřejného zdravotního pojištění. 
    

Podle schváleného návrhu bude například povolení k výstavbě jaderného reaktoru, s tepelným výkonem větším než 50 megawattů, stát 126 milionů korun. U výzkumného reaktoru s nulovým výkonem bude poplatek činit 14 milionů korun.

Povolení k výstavbě zařízení pro výrobu jaderného paliva bude stát 84 milionů korun. Mluvčí společnosti ČEZ, která v ČR provozuje jaderné elektrárny Temelín a Dukovany, Ladislav Kříž již dříve řekl, že firma rozhodnutí o poplatcích respektuje.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…