Vláda souhlasí: Vojenský újezd Brdy armáda vyklidí

04.01.2012 15:03

Armáda zcela vyklidí Brdy, zbylé výcvikové prostory zmenší. Po jednání kabinetu to oznámil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) s tím, že vláda souhlasí s plánem zmenšit celkovou plochu vojenských újezdů o třetinu.

Vláda souhlasí: Vojenský újezd Brdy armáda vyklidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojenská přehlídka na Vítkově

Plocha újezdů se podle Vondry přizpůsobí požadavkům armády i obyvatel. Vondra zrušení Brd vysvětlil mimo jiné tím, že armáda zde doposud nacvičovala ostrou dělostřeleckou palbu jen ve třech až osmi dnech v roce.

Plán ministerstva obrany na optimalizaci rozlohy vojenských výcvikových prostorů počítá ještě se zmenšením vojenského újezdu Libavá v Olomouckém kraji o čtvrtinu dosavadní rozlohy. Zhruba o sedminu se zmenší i západočeský prostor Hradiště, o více než desetinu rozlohy přijde i jihočeský újezd Boletice. Nejméně redukován bude výcvikový prostor Březina na jižní Moravě.
   

"Musíme přizpůsobit počet a velikost vojenských újezdů reálným potřebám armády. Současně vrátíme odpovědnost za správu svých obcí tamním obyvatelům," řekl k tomu Vondra. "V neposlední řadě zpřístupníme unikátní místa širší veřejnosti a tam, kde si to příroda zaslouží, budeme prosazovat její zvýšenou ochranu," dodal.

Obrana se k opuštění Brd rozhodla po vyhodnocení možností jednotlivých újezdů z hlediska výcviku, vybudované infrastruktury a vybavení, ale i po analýze nutných přesunů nejbližších vojenských útvarů do jiných újezdů.

Jak ČTK připomněla, úplným opuštěním výcvikového prostoru Brdy a zmenšením dalších újezdů chce vedení ministerstva docílit redukce plochy využívané pro výcvik vojáků o 42 tisíc hektarů ze současných téměř 130 tisíc hektarů. Podle ministerstva obrany nebude mít dopad na výcvik vojáků.

Vláda chce zároveň prosadit zvýšenou ochranu životního prostředí v unikátních přírodních lokalitách rušených výcvikových prostorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…