Zuří bitva o policisty. Odboráři se trumfují benefity

22.02.2012 22:46

Odborové organizace sdružující policisty se pustily do války o nové, ale i stávající členy. Čím početnější svaz, tím logicky větší slovo při vyjednávání se zaměstnavatelem, v tomto případě s Policií ČR. Jejich jedinou zbraní jsou v podstatě nabízené výhody, které může potenciální klient za svůj příspěvek čerpat.

Zuří bitva o policisty. Odboráři se trumfují benefity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace

Ať už může mít někdo odpor k odborovým organizacím jako takový, měl by si uvědomit, že členství se čistě z ekonomického hlediska analýzou cost-benefit prostě vyplatí. Policejní odboráři se v současné době předhánějí, kdo dokáže vyjednat lepší podmínky tu či onde.  

Už jen účet za telefon

Za jedno procento z čisté měsíční mzdy, což je v průměru 250 korun, získá člen výhody, které podle předsedy NOSPu Milana Štěpánka příspěvek několikrát převyšují.

„Nabízíme balíček pojištění na škodu způsobenou zaměstnavateli, nemoci nebo újmě na zdraví v řádu několika tisíc korun. Máme tu rámcovou smlouvu s T-mobilem, která přináší úsporu 200 Kč měsíčně na jedno číslo a dá se využít i pro rodinné příslušníky. Dále příspěvek na organizovanou rekreaci dětí minimálně pět set, a to nemluvím o právních službách, za které policista v průměru zaplatí 14 tisíc jen za zastupování,“ vysvětluje redakci benefity Štěpánek. NOSP navíc započal jednání s Českými drahami o slevu na zákaznickou IN kartu, která přináší nemalou úsporu v cestování. „ Tady se musím přiznat, že jsem to odkoukal u konkurence a začal vyjednávání na základě naléhání našich členů,“ konstatuje předseda.

Vábnička 

O tom, že přetahování klientů funguje u odborů stejně jako v obchodním sektoru svědčí i skutečnost, že NOSP vyjednává s vězeňskými dozorci z jiné odborové organizace o přestupu celého svazu a podle interních informací ParlamentníchListů.cz je to víceméně hotová věc. „Můžu jen potvrdit, že jednáme,“ nechtěl odpověď Štěpánek detailněji rozvíjet.

My se nezastavíme

Konkurenční Unie bezpečnostních složek, která po NOSPu převzala kolektivní smlouvu od policejního prezidia, nabízí v podstatě srovnatelné výhody, ale plánuje svůj sortiment nabídky dále rozvíjet. „Nechci zatím specifikovat, ale budou to v podstatě obdobné benefity, jež nabízejí velké nadnárodní  společnosti typu slev na permanentky do fit center, slev na jídlo v restauracích a tak podobně,“ láká případné zájemce o vstup předseda UBS Zdeněk Buřič.

Anketa

Měla by vláda navýšit rozpočet Policie ČR

hlasovalo: 1288 lidí

Bez komentáře

Velmi malou část policistů skýtá v sekci civilní zaměstnanci ministerstva vnitra  Odborový svaz státních orgánů a organizací. Předseda OS Jan Rovenský redakci vysvětli, že si každá sekce musí nasmlouvat benefity sama.

„Nemáme kolektivní smlouvu, je to na každém předsedovi sekce. Jaké výhody pro své členy vyjedná,“ uvedl. Předseda sekce pod níž policisté spadají Petr Pacher na otázku jaké výhody policistům nabízí nechtěl odpovídat po telefonu a odmítl i sdělit, kolik policistů jím vedená sekce sdružuje.

Radku děkujem

K rekordnímu nárůstu členské základny u NOSP a UBS došlo během krátkého ministrování Radka Johna (VV). NOSP na začátku roku 2010 disponoval čtyřmi tisící policisty, zatímco na konci to bylo už šest tisíc. Nárůst zaznamenala i Unie bezpečnostních složek, ovšem ne tak skokový.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…