"Prasata v žitě" zažijí bohaté Vánoce. Levice vás straší, hlásí ODS a TOP 09

06.12.2011 13:24

Nejčernější scénáře levice se rozhodně nenaplňují, právě naopak. Krize, nekrize, podle dosavadních čísel z předvánočních tržeb je patrné, že lidé utrácejí ještě více než v loňském roce. Potvrzují to i výsledky průzkumu veřejného mínění, který dnes zveřejnila MF Dnes, v němž 54% lidí říká, že na Vánoce oproti loňskému roku nijak šetřit nehodlá. Podle vládních poslanců a senátorů to jen levičáky usvědčuje ze lživých argumentů.

"Prasata v žitě" zažijí bohaté Vánoce. Levice vás straší, hlásí ODS a TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Levicoví politici dlouhou dobu upozorňují, že lidé jsou na tom tak bídně, že letošní vánoční svátky budou extrémně chudé a poděkovat bychom za to prý měli Nečasově vládě, která, jak nedávno pro náš server prohlásil exministr kultury a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, dělá z lidí žebráky a bezdomovce.

Více zde: Chudé Vánoce. Již za měsíc. Jandák to lidem říkal, teď mu brečí

Lidé mají napěchované nákupní koše a stěžují si

S tragickými prognózami rozhodně nesouhlasí ani ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten před časem v rozhovoru pro LN prohlásil, že nechápe na co si lidé stěžují, když si přitom podle něho všichni žijeme "jako prasata v žitě".

K tématu: Žijeme si jako prasata v žitě, vysvětlil Kalousek. Filip krajana varuje

„Já žiju na venkově a myslím, že nikdo na tom není špatně, že si všichni žijeme jako prasata v žitě. Polovina naší země pořád je sociálně potřebná a já nechápu proč. Před Lidlem, jak to zboží padá z těch plných vozíků nakupujících nezaměstnaných, tak marně přemýšlím, proč jsme na tom tak strašně špatně," řekl v rozhovoru Kalousek.

Na Vánoce se všichni radikálně uskromní, varoval komunista. Děje se opak

„Vánoce pro řadu rodin nebudou příliš bohaté. Naznačuje to menší maloobchodní obrat. S návratem recese navíc klesne schopnost splácet spotřebitelský úvěr. Já bych vážně před neuvážlivostí varoval." To před krátkou dobou pro ParlamentníListy.cz prohlásil poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Děje se však přesný opak, předvánoční tržby jsou oproti loňskému roku vyšší a lidé se podle všeho na svátky uskromnit nehodlají.

„Ve chvíli, kdy se na tvrdých datech ukazuje, že objem nákupů je ještě větší než vloni, tak to znamená, že lidé ve většině na Vánocích šetřit nechtějí. A když nechtějí šetřit, tak to může jen znamenat, že mají z čeho utrácet. Svědčí to o tom, že bída v naší zemi prostě není. Mluvit o chudých Vánocích a prázdném talíři na štědrovečerním stole je směšné a tragikomické," komentoval poslanec ODS a místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím.

Levice jen sváteční náladu používá ke kritice vlády

Opozice podle něho vždycky říká, že vláda dělá všechno špatně a sváteční období jim k tomu jen dává krásnou příležitost. „Budou chudé Vánoce, nebudete mít co do úst, místo kapra budete jíst filé. Tohle prostě není pravda, lidé nakupují víc, čili jsou to opravdu jenom politické povídačky. Chtěli vánoční období použít proti vládní politice, ale sami lidé je usvědčili z toho, že neříkají pravdu," dodal pro ParlamentníListy.cz Vidím.

Čtete také: Každá druhá domácnost dluží. V součtu bilion korun

Podle občansko-demokratického senátora a teplického primátora Jaroslava Kubery je to jen typická levicová rétorika a situace je úplně jiná, než levice tvrdí. „Já musím říct, že jsem docela šokován, protože když slyším, jak lidi říkají, kolik utratí za Vánoce, tak já tomu vůbec nerozumím. To se ale týká i normálních nákupů, když jdu do nějakého obchodu, tak jen žasnu z toho, co všechno lidé mají ve vozíkách, to je jak kdyby nakupovali pro třináct a víc lidí. Pořád jsme si ještě nezvykli, že zboží je najednou hodně a je těžké tomu odolat, je to velké lákadlo," soudí Kubera.

Lidé neuváženě utrácí a půjčují si, neuvědomují si vážnost situace

„Útraty na Vánoce určitě velké budou, ale já se jen obávám, aby to nebylo na základě pochybných půjček. Lidé jsou v tomhle nepoučitelní. Pro stát bude velice těžké rozlišit lidi, jež dělají dvacet let někde ve fabrice a ta najednou skončila, a kteří si tu pomoc zaslouží a od lidí, co si na Vánoce lehkovážně napůjčují peníze a pak nejsou schopni je splácet, takoví si podle mého názoru vůbec žádnou pomoc nezaslouží," pokračuje senátor.

Vánoce podle něho budou normálně bohaté i proto, že většina lidí si neuvědomuje, kde se nacházíme. Všichni jen chodí po povrchu evropského problému, ale ten je ve skutečnosti mnohem hlubší, než si mnozí jsou ochotni přiznat.

Psali jsme: Kubera se Nečasovi diví. Kvůli znovuzvolení obětuje preference ODS

„Činnost levice je vcelku pochopitelná, co jiného by měla dělat než útočit na vládu. Právě oni loví voliče mezi těmi nezodpovědnými. Otázkou je, zda má koalice nějaké efektivní prostředky, jak se tomu bránit. To by podle mého soudu měla být výrazná osvěta mezi lidmi, protože obchodníkům je samozřejmě jedno, co se s lidmi stane poté, ti potřebují jen prodat zboží a dělat pro to všechno a docela se jim to daří," doplňuje pro redakci ParlamentníchListů.cz senátor.

Rétorika levičáků: Spálená země

Přitom, kdyby se lidé podle Kubery chovali normálně, tak ty náklady za Vánoce by neměly být výrazně větší než za obyčejný víkend. „To je asi takový zvyk z minula, kdy vánoční svátky byly vnímány jako určité přilepšení v chudých poměrech, to je přitom dnes naprosto zbytečné. Dobrá rada je, nekupujete na Vánoce nic, protože v lednu budou slevy opravdu výrazné. Proč si kupovat novou televizi za patnáct tisíc, aby se mohl po pětisté podívat na Mrazíka, když v lednu si ji můžu koupit o pět levněji," dodává.

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová se domnívá, že levice pouze straší veřejnost. Navíc hodnota vánočních svátků podle ní rozhodně nezávisí na hodnotě nakoupených dárků.

Její stranický kolega a poslanec Daniel Korte je přesvědčen, že levice miluje obrazy spálené země. „Kdyby to ovšem byla pravda, bylo by to jen dobře: odvrat od konzumu by mohl signalizovat návrat ke křesťanskému pojetí Vánoc," napsal redakci poslanec.

K tématu:

Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů 

Smutné Vánoce nejednoho penzisty. Šetří týdny, na stole ale bude prázdno

To si myslíte, že za komunistů bylo líp? Benda z ODS o 17. listopadu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…