Ať žije Klaus, neslo se Národní třídou. Odpovědí byla slova o zlodějích

17.11.2012 12:10

UVNITŘ FOTOGALERIE Vzpomínka na 23 let výročí 17. listopadu 1989 vylákala ředu Čechů do ulic či na pietní akce. I ParlamentníListy.cz jsou v terénu a sledují, co se kde v děje.

Ať žije Klaus, neslo se Národní třídou. Odpovědí byla slova o zlodějích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

Na Národní třídě se již od rána scházeli lidé, kteří chtěli zavzpomínat na zásah proti demonstraci studentů, který před 23 lety přivodil pád komunistického řízení.

Již ráno dorazili zástupci iniciativy D.O.S.T. v čele se svým předsedou Michalem Semínem. Ti rozvinuli plakát s nápisem: „Chráníme prezidenta- chráníme stát.“ Paradoxně se hned vedle nich usídlil demonstrant proti prezidentu Klausovi, který protestoval proti jeho politice plakátem a následně i výkřiky, že republika byla Klausem rozkradena. Oponenti však až do příjezdu prezidenta kolem jedenácté hodiny setrvávali vedle sebe v relativním poklidu.  

Rozruch způsobila jen prezidentská kandidátka a předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková, která se dostavila v doprovodu manžela Pavla, který nesl k památníku v podloubí velký věnec. Kolemjdoucí dávali najevo nelibost, že se zde objevuje právě Bobošíková. Té její oponenti rádi připomínají minulost v SSM a rovněž fakt, že v roce 2008 byla prezidentskou kandidátkou KSČM.

Přišel i "atentátník". Pistoli s sebou ale neměl

Rozruch v okolí Národní třídy způsobil také Pavel Vondrouš, známý „chrastavský atentátník“.  „Nebojte se, nejsem ozbrojen,“ vzkázal prostřednictvím redaktorů serveru iDnes.cz prezidentu Klausovi. Co na Národní třídě chystá, to však prozradit nechtěl. Přijel prý na setkání, které na Národní třídě uspořádali komunisté.

Kolem jedenácté hodiny na Národní třídu dorazil prezident Václav Klaus a k památníku 17. listopadu 1989 položil věnec. Společně s ním tak učinil i premiér Petr Nečas, předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, pražský primátor Bohuslav Svoboda nebo ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Premiér Petr Nečas při té příležitosti pro server IDNES.cz uvedl, že svoboda a demokracie samozřejmostí. „Chci věřit, že neztrácíme historickou paměť,“ dodal premiér.

Ať žije Klaus - druhá strana tvrdila, že rozkradl republiku

Po příjezdu prezidenta republiky se rozpoutala mezi přítomnými verbální přestřelka, kdy prezidentovi příznivci začali skandovat „Ať žije Klaus“, zatímco jeho odpůrci protestovali, že Klaus rozkradl republiku.

Prezident položil svůj věnec k památníku a následně se setkal s bývalým premiérem a spolufavoritem prezidentské volby Milošem Zemanem, který se přišel k památníku 17. listopadu poklonit chvíli před ním.

Oba bývalí premiéři pak společně odešli na kávu do blízké Café Ratio. Společně s nimi se setkání zúčastnil i předseda iniciativy D.O.S.T. Michal Semín.    

Bohoslužba za Anežku Českou

Klidnější připomínka událostí z Listopadu 1989 se uskutečnila v kostele Panny Marie Sněžné na Malé straně. Zde se od deseti hodin uskutečnila bohoslužba za Anežku Českou, což jeden z přítomných knězů okomentoval „Uprosili jsme Marii Sněžnou, abychom v jejím kostele mohli uspořádat bohoslužbu za Anežku.“

Bylo rovněž připomenuto, že svatořečení Anežky České má významnou souvislost s událostmi Listopadu 1989. Jen několik dní před 17. listopadem 1989 byla česká patronka v Římě slavnostně kanonizována. Proto kněží připomínali souvislost s koncem komunismu a mimo jiné požádali přítomné, aby se pomodlili za všechny, kteří přišli o život či majetek v padesátých letech.

Na Národní třídu se scházejí lidé od rána, budou chodit po celý den

Třiadvacet let staré události si lidé u památníku na Národní třídě připomínají přitom jako každý rok od rána. Na místo zásahu komunistické policie proti studentům nosí svíčky, květiny i věnce. U jednoho blízkého domu stojí i muž, jenž na transparentu označuje posledních 23 let za "totalitu demokratických zlodějů". O kus dál, u Národního divadla, zase postavili aktivisté z iniciativy Stop vládě stánek.

Jak připomněl na Národní třídě premiér Petr Nečas, "svoboda a demokracie není samozřejmostí."

"Chci věřit, že neztrácíme historickou paměť," uvedl k výročí událostí 17. listopadu.

Před Hlávkovou kolejí mluvil Klaus o informační společnosti

Před Hlávkovou kolejí oživil hned v sobotu ráno pietní vzpomínku pořádanou nadací Nadání projev prezidenta Václava Klause. Ten využil této příležitosti k tomu, aby se ostře vymezil proti moderní „informační společnosti“.

„Současná informační společnost je spíše orwellovský název,“ povzdechl si prezident. Podle něj současná záplava různorodých informací vytváří spíše neinformovanou společnost. „Nestrukturovaná a nesrozumitelná záplava  informací vytváří rychlou informační dálnici, vedoucí do zapomnění,“ poznamenal prezident.

Druhým důvodem, proč nám v současnosti chybí hrdinství, jímž se mohli chlubit naši předkové, je podle něj politická korektnost, která odrazuje od konzistentních názorů, za kterými by si lidé mohli trvale stát a hájit je. Takové konzistentní názory se totiž podle něj mohou vymykat tomu, co je momentálně považováno za korektní. „Politická korektnost tak vede ke společnosti gest, nikoliv činů a konzistentního jednání,“ varoval Klaus.

Úderem 13. hodiny začala demonstrace na Václavském náměstí. Hovoří zástupci odborů. Na místě je dle odhadů deset až dvacet tisíc lidí. Nutno dodat, že některé odhady hovoří střízlivěji.

Demonstrace po hodině skončila státní hymnou.  Hned v zárodku se přitom akci pokusil narušit taxikář Zdeněk Ponert (Skutečná demokracie), který měl na náměstí svůj vlastní protivládní protest a hlasitou aparaturu,. Policie mu odtáhla auto, kvůli protestu uzavřela u Muzea magistrálu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

reklama

autor: jr, lp, jav, ahe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…