Banky si brousí zuby na miliardy od církví. Už školí své lidi

13.04.2013 7:20

Církve budou v rámci vyrovnání se státem pobírat miliardové náhrady za nevydaný majetek. Bankovní domy se na to připravují a vyškolily stovky pracovníků, kteří budou církvím s účty a finančními produkty pomáhat. Informuje deník Právo.

Banky si brousí zuby na miliardy od církví. Už školí své lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

To potvrzuje i generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Zájem bank o církevní restituce je prý velký. „Nabízejí, že se s námi podívají na naše představy a nabídnou nám na míru to, co potřebujeme,“ řekl Právu.

Katolická církev dostane v letošním roce přes tři a půl miliardy korun

Římskokatolická církev dostane největší podíl od státu. Za třicet let jí bude vyplaceno 47,2 miliardy korun. Roční splátka bude ve výši 1,573 miliardy. Nesplacená část peněz bude navíc zhodnocována o oficiálně vykázanou inflaci, vždy s dvouletým zpožděním. 

Podle Práva katolíci už letos na úrocích ze zmíněných 47 miliard dostanou 897 milionů korun. Církev taky dostane, stejně jako dosud, téměř miliardu státního příspěvku. Peníze jsou určeny mimo jiné na platy. Česká římskokatolická církev tak bude mít na konci roku na účtu přes tři a půl miliardy korun.

Podle Holuba budou mít biskupové pro nakládání s penězi svobodu. Připravuje se ale návrh finančního fondu, který bude nabídnut všem. „Bude profitovat z toho, že bankovní domy nebudou placeny osmkrát, ale jen jednou, a také že tam budou finance ve větší míře,“ vysvětlil sekretář.

KB vyškolila stovky zástupců. Chce navázat spolupráci s církvemi

O peníze církví projevila velký zájem Komerční banka. Ta právě vyškolila přes stovku zástupců, kteří se mají snažit navázat spolupráci s církevními představiteli. Prý to ale nebylo jednoduché. Církve zpočátku komunikovali s velkým odstupem. Postupně ale s bankou navázaly spolupráci a zlepšila se komunikace.

Předseda Ekumenické rady církví a nejvyšší představitel českobratrské církve evangelické Joel Ruml prohlásil, že při jednání s bankami byl občas nemile překvapen přístupem a nabídkami. Podle něj v bankách převládá představa, že v církvích nejsou lidé, kteří vědí, jak to ve finančním světě chodí. Právě vyrovnání se státem by ale mělo obraz církví v očích finančníků zlepšit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…