Bratr Kryla: Karel byl velký idealista, jenže netušil, jak je národ zdevastovaný

20.07.2013 20:05

ROZHOVOR Tak hle, jak se perou, jen pohleďte na ně, jak úplatky berou a svrbí je dlaně. Tak takhle okomentoval současnou politickou situaci v zemi Jan Kryl, bratr Karla Kryla. Ostatně Kryl podporoval ČSSD, ale podle bratra byl idealista. Národ totiž nemá morálku a v politice jde jen o boj o koryta.

Bratr Kryla: Karel byl velký idealista, jenže netušil, jak je národ zdevastovaný
Foto: Redakce
Popisek: Výřez z pamětní desky Karla Kryla v Olomouci

Razie ve vládě, obvinění z korupce, podivná hra zpravodajců, propuštění tří exčlenů ODS z vazby a poté i ostatních. Co vy na to? Nemohl byste se spojit s bratrem na nebesích, co si o tom myslí on?

Když se uskutečnila razie s plnou výzbrojí, řekl jsem si, že to konečně začalo! Že se dopracovali naši politici k nějakému výlevu svědomí a dali státním žalobcům a policii volnou ruku. Zajímavá pak byla reakce samotných nearestovaných “soudruhů” z potrefených partají, kteří najednou dostali obrovský strach, aby náhodou nedošlo taky na další. Teď, když jsou z vězení zase s úsměvem na rtech venku, mám pocit, že největší darebák a korupčník je snad pan Ištvan! A politiku, tu nejvyšší, by Karel asi okomentoval takto:  „Tak hle, jak se perou, jen pohleďte na ně, jak úplatky berou a svrbí je dlaně...”

Šlo podle vás o komplot levice anebo jen o klasickou špinavou politickou hru?

Já už, po tolikaleté zkušenosti, nerozlišuji pravici nebo levici.To je úplně jedno, vždyť jde jen o to, kdo urve do své kapsy větší kus. Ten jakoby boj pravice a levice je jenom komedie pro obyčejné lidi. Už zase je my a oni.

Co si myslíte o vládě, kterou jmenoval Miloš Zeman?

Měl jsem veliké obavy z toho, jak se zachová národ v první přímé volbě prezidenta a nezmýlil jsem se. Lid nechce vidět hodnotu toho kterého kandidáta, ale toho, kdo má větší hubu. Jsem zděšen z toho, že po prezidentovi, zloději tužek, přišel prezident trapný bonmotář a alkoholik. Kombinace jeho až šílené touhy po moci s postavením hlavy státu, je vražedná. A podle hesla, že účel hledá prostředky, si pan Zeman taky postavil svou vládu, se kterou, jak určitě předpokládá, bude moci manipulovat dle svých vlastních mocenských představ.

Nicméně v rozhovoru s Romanem Lipčíkem prohlásil váš bratr, že dá volební hlas ČSSD. Jste taky spíše levicově zaměřený?

Můj bratr byl velký idealista s obrovskou zkušeností ze svobodného světa. Předpokládal, že ČSSD se bude chovat podobně jako tyto partaje v civilizovaném světě. Jenže netušil, jak zdevastovaný je náš národ, který nezná morálku. Nerozlišuje, co se smí, a co už není slušné. Je to jen boj o koryta. Já rozhodně nejsem levičák, protože i po čtyřiadvaceti letech máme na levici komunisty a nikomu už to jaksi nevadí. Vždyť oni jsou hodní a celých čtyřiadvacet  let nic zlého neudělali!

Myslíte si, že se před volbami najde alespoň pár nových politických uskupení, která budou hrát čistě?

Kdo nejde s námi, jde proti nám a tím pádem je nutné se „slušňáka” co nejrychleji zbavit. Táňa Fischerová, Svatopluk Karásek a další jsou toho důkazem. Dá se předpokládát, že se teď před volbami vyrojí zase spousta stran a uskupení, která se budou s nejčistšími úmysly ucházet o přízeň voličů. Jenže do vysoké politiky se dostane jen ten, kdo má za sebou kapitál. A peníze křiví charakter. Vezměme nového ministra financí! Je to slušný člověk, když své dluhy z kampamě, která pro něj byla fiaskem, splatí současně se vstupem do nové vlády? To nikomu nevadí? Ti sponzoři za to nic nebudou chtít? Na to nemusím být žádný genius, abych si dal dohromady, že dary se nadávají jen tak a vždy je něco za něco.

Když o politice hovoříte na písničkářských srazech či festivalech, co nejčastěji slýcháváte?

Já tento rok nepracuji, ale samozřejmě se politika řeší při jakémkoliv setkání. Jenže, jak praví klasik, "Demokracie prospívá, bez nás a pragmaticky, brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky..."

Někteří Češi hovoří velmi rozčarovaně. Prý již ztratili naději, kterou třeba za komunismu paradoxně stále cítili. Co vy na to?

V demokratickém světě to je tak, že si každý hledá své místo na slunci. Za komunistů to čtyřicet let nikdo řešit nemusel. Pracovat musel každý a kdo nepracoval, toho zavřeli. Normální smrtelník dostal tedy prostor, kde směl pracovat, bavit se a držet hubu a krok. Zvláštní je na tom to, že tato klec nás jaksi sdružovala a v úzkých kolektivech prověřených neudavačů si člověk mohl pustit ústa na špacír. Ale v dnešní době je to tak, že i maminy od malých dětí, pokud vůbec seženou jakoukoliv práci, musí chodit do ní v noci, o sobotách či svátcích, a zkuste říci ne! V tu ránu si novodobí majitelé firem člověka zařadí jako nepohodlného a vymění jej za dalšího. Lidí bez práce přece máme dost!

Nechystáte o tomto lidském marasmu nějakou písničku?

Pro odpověď na jakoukoliv situaci nemusím do svých textů, i když to mám taky zpracované, ale spíš se nestačím divit nad vizionářstvím mého bratra! "Tak jenom pojistit a nechat zadní dvířka, hrát dvojí, trojí hru a o čtvrtou se snažit, bambitku odjistit a dožíti se zítřka, vždy státi na výhru a zmrtvýchvstání zažít. S úsměvem mudrce si vlastní kapsu plnit, dát ruku na srdce a jako had se vlnit, rozmlouvat o právu a bezprávím se živit, nadávat na slávu a pro slávu se křivit."

Chudí důchodci živoří, státní zakázky jsou předražené, nezaměstanost je obrovská, ozývají se stále zřetelněji neonacisté. Dá se ještě v téhle zemi žít anebo je to už za hranou snesitelnosti?

V této zemi ještě stále není tak zle, aby lidi vyšli do ulic. Nákupní košíky jsou plné a ti, co na to nemají, nejsou vidět. Jsem taky důchodce a moc vyskakovat si nemohu. O nějakém důchodcovském cestování, jak to vidíme u důchodců ve svobodném demokratickém světě, nemůže být řeč. Prostě mi zbývá snad "dožíti se zítřka", zatnout zbytek zubů a těšit se, že ještě ráno vyjde slunce, a že v "mém" revíru jsou ještě ledňáčci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…