Burane Topolánku, můžeš za to ty. ODS nadává nad dopisem expremiéra

16.04.2012 13:36

Expředseda ODS Mirek Topolánek ve své Páteční výzvě zaslané členům i bývalým členům ODS tvrdě zkritizoval politiku občanských demokratů ve vládě. Ta je nyní podle Topolánka středolevicová a směřuje do pekel. ParlamentníListy.cz se dotázaly předáků ODS, zda s výzvou souhlasí a zda by bylo dobré, aby se Topolánek vrátil do politiky hájit pravicové ideje.

Burane Topolánku, můžeš za to ty. ODS nadává nad dopisem expremiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

„ODS měla svou dlouhodobou misi, kterou v devadesátých letech definoval a reprezentoval především Václav Klaus. ODS měla své přirozené voliče na úrovni 25-40%, které oslovovala svou nabídkou. ODS byla značkou se zárukou kvalitního pravicového programu, své Modré šance. ODS dnes opustila svou misi, ztratila a ztrácí voliče, nic nenabízí, nemá srozumitelný program, nehájí ani svobodu, ani kapitalismus…Loď se potápí a na palubě se pořád tančí. Každý den dobrý. Má výzva je jasná. Prosím vás a vyzývám vás! Probuďme se a zastavme ten pád,“ vyzval občanské demokraty jejich bývalý předseda.

Levicová cesta do pekel

„Dnes realizujeme politiku levého středu, politiku našich soupeřů, politiku ústupků, politiku vedoucí do pekel. Jsem touto situací znepokojen a obávám se, že pokud bude tento trend pokračovat, ODS definitivně ztratí věrohodnost a přijde o své poslední kmenové voliče,“ píše také Topolánek.

Topolánek upozorňuje, že sice krátkodobě vláda snižuje deficit rozpočtu, ale zejména prostřednictvím vyšších daní, a dostatečně neřeší problém snižování mandatorních výdajů. „Výdaje rozpočtu jsou stále vyšší než před krizí, dokonce vyšší než v roce 2006, kdy zde vládl rozmařilý Paroubkův kabinet a rozdávaly se štědré předvolební dárečky,“ míní Topolánek.

Byl to Topolánek, kdo posunul ODS doleva

Jak se na Topolánkovy názory dívají jeho kolegové, předáci strany? „Před několika dny jsem razantně a otevřeně vystoupil s názorem, že některá vládou dohodnutá ekonomická opatření jsou v zásadním rozporu s programem ODS a naší dlouhodobou vizí a směřováním a že mohou znamenat ztrátu tradičního elektorátu. Nebyla to z mé strany ani rebélie, ani snaha se zviditelnit, ale jasný postoj a obavy. S velkou částí Topolánkovy výzvy proto nelze než souhlasit,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Boris Šťastný.

„Ale musím současně připomenout, že jsem to byl právě já a hrstka dalších, kteří jsme celá ta léta, za cenu mimořádných osobních politických ztrát, s Mirkem Topolánkem bojovali právě za to, co dnes sám ve své výzvě píše. Nejenže musel, jako Petr Nečas, dělat jako premiér reálnou politiku, ale on šel mnohem dál. Byl to přece Mirek Topolánek, který přišel se zničujícím rozkročením ODS do středu, s politikou pevného jádra a rozkládajícího se obalu, devastujícími ústupky Bursíkům a Kalouskům a s vytvořením prostoru pro TOP 09. On přišel s náměstkovskou vládou udržení moci s Paroubkem. S přikloněním k pravdoláskařské nepolitické politice, se zbytečnými ústupky Bruselu, se zelenou politikou zelenější než zelení, s vynálezem paušalizujícího označení ´kmotr´, které brutálním a nenapravitelným způsobem politicky poškodilo ODS na desetiletí dopředu. Možná teď Mirek pochopil své tehdejší chyby a chce je napravit. To by bylo správné. Možná je v tom ale něco víc, to já ještě nevím,“ vypočítal Topolánkovy „hříchy“ klausovec Šťastný.

Topolánkův pátek třináctého

„Myslím, že Mirek Topolánek měl pátek třináctého. Dobře si přece musí pamatovat, jak jím vedená tříkoaliční vláda občas dělala bolestivé kompromisy se zelenými a lidovci. Každé koaliční vládnutí je o kompromisu,“ reagoval místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra.

Kriticky se na Topolánkovu výzvu dívá i ministr zemědělství a předseda středočeské ODS Petr Bendl. „Mě reakce Mirka Topolánka překvapila. Složená daňová kvóta stoupla o desetiny procenta. Nezavádí se daňová progrese, ale naopak vyrovnává se degrese, stát šetří na provozních výdajích v rozměrech, které tu nikdy nebyly, a poslanci za ODS v parlamentu úspěšně prosadili řadu opatření, které podporují opravdovou solidaritu zodpovědných. Česká vláda chystá prorůstová ekonomická opatření. Ano, žijeme čím dál více realitou virtuální nebo spíše mediální než faktickou. Ale to by měl právě Mirek Topolánek umět od sebe oddělit, neboť s tím má své zkušenosti,“ hájil vládní politiku ODS ministr.

Dělá to, co kritizoval na Klausovi

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil uvedl, že ho Topolánkova výzva doslova naštvala. „Mirek Topolánek se chová k Petru Nečasovi stejným způsobem, který vytýkal Václavu Klausovi, když ten kritizoval jeho politiku a styl řízení,“ vysvětlil Zahradil.

„S obsahem Páteční výzvy souhlasím. O tom, zda by se měl Mirek Topolánek vrátit, si do jisté míry musí rozhodnout on sám,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz europoslanec a šéf regionu Vysočina Ivo Strejček. Ten ve straně patřil vždy ke klausovskému křídlu a v minulosti právě Topolánka kritizoval za přílišný posun doleva. Patřil k předním odpůrcům Lisabonské smlouvy.

S Páteční výzvou souhlasí do značné míry i poslanec Jan Florián. "Zásadně nesouhlasím se zvyšováním daní živnostníkům a firmám, to povede k likvidaci a destrukci malého a středního podnikatelského sektoru i zvýšení nezaměstnanosti. Ambicí ODS byly vždy pravicové ideje, malý a efektivní stát, ne trestání lidí, kteří podnikají, starají se o sebe, nesou veškerá rizika na vlastní triko a vytvářejí důležitý motor ekonomiky. Názorům Mirka Topolánka se v podstatě nedá mnoho vytknout. ODS by se neměla nechat tlačit do kouta Miroslavem Kalouskem, ale zůstat jedinou důvěryhodnou pravicovou stranou. Pokud chce vláda někde šetřit, měla by se zaměřit především na přerozdělování daní, změnit systém, konkrétně omezit financování krajů, kde se rozkrádají veřejné prostředky a ztrácejí desítky miliard v nesmyslných projektech. V rámci rozpočtového určení daní rozdělit na úkor všech krajů prostředky obcím vyšším koeficientem na obyvatele," míní poslanec.

Jako jeden z mála ocenil  Topolánka nestranický senátor zvolený za ODS Zdeněk Schwarz. „Většině argumentů Mirka Topolánka rozumím a vnímám je pozitivně, protože se hodují s mými. Jeho projev na posledním kongresu ODS byl nejlepším vystoupením ze všech. Současná politika potřebuje takové politiky, jako je Mirek Topolánek. Nemyslím tím ale negativa jeho vládnutí a kroky pana Dalíka, které byly prezentovány za Topolánkovy vlády,“ dodal senátor.

Vtipné: Topolánek kritizuje kamaráda Kalouska, kterého vyhrabal z hrobu

„Tak mně připadá legrační, že Topolánek kritizuje daňové návrhy, se kterými primárně přichází jeho kamarád Kalousek. Ten Kalousek, kterého on sám vyhrabal z hrobu a umístil na pozici ministra financí, ze které vyhnal tvůrce pravicového programu ODS Vlastimila Tlustého, se kterým před tím vyhrál volby. Tedy toho programu, na který se teď se značným zpožděním odvolává. Zřejmě je tedy jeho nejnovější výzva míněna jako nějaká dodatečná omluva voličům a členům ODS za to, že tenkrát myslel víc na potřeby svých spojenců (například Dalík, Řebíček, Jurečko, Roman, Rittig, Oulický, Dlouhý, Háva a tak dále) než na program ODS,“ rýpl si do Topolánka poslanec Aleš Rádl.

„Bohužel takové pozdní prozření je celkem nevěrohodné. Mirek Topolánek kormidloval ODS do politiky bezobsažného a eurofilního nazelenalého středu a vnímat ho teď jako nějakého věrozvěsta pravicové pravice může jen ten, komu se to z nějakého účelového důvodu hodí. Kdyby byl totiž opravdu schopen chápat a obhajovat ekonomické pravicové principy, na které se teď jako by odvolává, tak by za svého premiérování spolu s Kalouskem nevyrobili největší rozpočtový schodek v dějinách ČR a teď by bylo snadnější přijímat třeba i jiná ekonomická opatření, než ta, která objevně kritizuje,“ dodal Rádl.

Lisabonský Topolánkův EUshit

Podobně, i když stručněji, Topolánka komentoval europoslanec Hynek Fajmon: „Škoda, že Mirek Topolánek nehájil důrazněji pravicové hodnoty, když byl předsedou ODS a vlády. Jeho výzva je nevěrohodná.“

Podle člena Výkonné rady ODS Jana Tesaře nelze výzvě po ideové stránce nic vytknout, přesto ji nepovažuje za autentickou. „Já za ní vidím bohužel něco, co nevypadá jako upřímný zájem bývalého předsedy na dobrém fungování ODS. To mě sice může mrzet, ale moc mě to nepřekvapuje. Navíc v dnešní situaci nejsme přece proto, že by se něco ve vedení ODS výrazně od doby Mirka Topolánka změnilo, ale spíše proto, že se bohužel nezměnilo téměř nic,“ dodal Tesař.

„Mirek Topolánek vždy pěkně pronášel, ale pak přišla zdalíkovaná praxe. EUshit, jak pěkně nazýval euroústavu alias Lisabonskou smlouvu, nakonec prosadil on. Těch propocených košil co jen bylo. A pak organizoval schválení. Takže raději ani ne. Do politiky by se vracet neměl. Ale napsal to pěkně,“ reagoval senátor Jiří Pospíšil, jeden z předních odpůrců Lisabonu v Senátu.

Buran Topol si za vše může sám

Poslankyně Jaroslava Wenigerová si myslí, že by se Topolánek do politiky vracet neměl. „S tímto způsobem a formou nesouhlasím. Jak dal na členy ODS, aby se zbavil Dalíka? Jaké má konstruktivní návrhy? Kde je přednesl, na jakém fóru ODS? Je přece ještě členem ODS. Ty jeho vzkazy přes média beru jako jeho vlastní pocit nedostatečnosti a ublíženosti. Přitom si většinu svým buranstvím zasloužil sám,“ nebrala si servítky poslankyně.

Podle senátora Karla Šebka už Topolánek svou roli ve vrcholné politice odehrál, v dobrém i horším. „Dnes kritizuje to, co měl jedinečnou šanci sám změnit, a neudělal to. Se zájmem si ho vyslechnu, ale mou důvěru, hlavně kvůli Dalíkovi ztratil,“ dodal senátor.

Kriticky se k Topolánkovi vymezil i poslanec Jan Bureš. „Dopis od pana Topolánka jsem nečetl, ale mě by zajímalo, co by pan Topolánek v současnosti dělal. Jak by chtěl zadlužení a problémy veřejných rozpočtů řešit? Stalo se tak nějak tradicí, že po odchodu z nejvyšších postů věnují bývalí vůdci spoustu času a energie, aby obhájili své působení. Zbytečně a chybně. Myslím, že zvláště vládní éra Mirka Topolánka se symboly jako Marek Dalík a Aleš Řebíček není to, nač by měla být ODS pyšná, tudíž pro Topolánkův návrat není žádný prostor,“ vysvětlil poslanec.

Topolánek by se vládě nechoval jinak

„Nesouhlasím s názorem Mirka Topolánka. Mou podporu má Petr Nečas. Myslím, že v situaci, kdy stát v oblasti financí saje morek z kostí, tak není jiného zbytí,“ uvedl poslanec Jaroslav Martinů.

Podle poslankyně Lenky Kohoutové by se Topolánek do vrcholové politiky vrátit neměl. „A neměl by do ní ani dloubat. Také se snažíme nekritizovat ho za to, jaké ústupky ve vládnutí dělal za koalice se zelenými. V situaci, v jaké je současná koalice, by se nechoval jinak. Kritika z dálky je nesmírně jednoduchá,“ míní Kohoutová.

„Myslím, že pravidlo ´dvakrát do stejné vody nevstoupíš´ by mělo v tomto případě platit více než jindy. Krásné jsou rady, škoda, že se nerealizovaly v době předešlé. Členové jistě mají dobrou paměť,“ řekl poslanec Václav Baštýř.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…