Burani, sprosťáci, drzouni. Lide z Václaváku, slyš své pravicové vládce

19.11.2012 13:22

ANKETA Na protivládní demonstraci 17. listopadu zaznívaly drsné protivládní projevy a demonstranti měli na svých transparentech ostrá hesla. Co na to pravicoví politici?

Burani, sprosťáci, drzouni. Lide z Václaváku, slyš své pravicové vládce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

Anketa

Znepokojila vás sobotní protivládní demonstrace ?

hlasovalo: 4345 lidí

Odbory a jejich příznivci nenechali na vládě nit suchou. Hovořili o tom, že vláda pomáhá rozkrádání státu a veřejného majetku, vládnou nám korupčníci, demokracie vypadá jinak, vláda nadlidí si nezaslouží, aby lidu vládla a je to „cosa nostra“ gaunerů, se kterými se nemá jednat, ale mají se trestat, roste chudoba a změnu přinese jen generální stávka jako v roce 1989. Zvláště ostře mluvila ekonomka Ilona Švihlíková.

Přinášíme reakce pravicových politiků na sobotní akci. „Při demonstracích se málokdy skanduje vyznání lásky,“ vzal celou věc s nadhledem v reakci pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a vicepremiér Karel Schwarzenberg.

TÉMA ozvěny 17. listopadu ZDE

Celosvětová solidarita

Ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa připomněl, že výše uvedené věty nebyly jediné, které zazněly, a připomněl i další: „Sledoval jsem ty projevy velmi pozorně. O jistotách a solidaritách. Celosvětových. O jiných demokraciích. O nutnosti ne hodinových, ale týdenních generálních stávek. Myslím, že není pochyb, že žijeme v obtížných časech, ale svobodných. Proto si nejsem jist, zda pro demonstrace tohoto typu byl 17. listopad tím nejvhodnějším datem,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr.

"Celou akci té party na Václaváku 17. listopadu považuji za vrchol drzosti. Tihle lidé chtějí přesný opak toho, co my v roce 1989. Nemravně zneužívají ekonomické stagnace, kterou způsobili jim podobní populisté v zahraničí. Je zjevné, že pro ně je nejvyšším ideálem žvanec. Tím vůbec nechválím současný stav naší politiky. Ale cesta k nápravě poměrů vypadá úplně jinak a jinými prostředky," říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Odbory se snaží pomáhat opozici a spoléhají na krátkou paměť lidí,“ uvedl ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

"Uvedené hesla a projevy svědčí to o tom, že odbory se dál velmi nezdravě politizují a za vydatné pomoci České televize si uzurpují roli, která normálně přísluší politické opozici," myslí si ministr obrany Alexandr Vondra z ODS.

Burani se projevují buransky

„V demokraciích je možné své názory vyjadřovat svobodně, to je zásadní rozdíl proti totalitním režimům. Jsem přesvědčen, že drtivá většina lidí, kteří protestovali, nesdílí názory malé, v podstatě extremní skupiny funkcionářů. A jsem také udiven, jak velký zájem médií tato štvavá skupina má. Tato země nechudne, potýkáme se tak jako všechny členské státy EU s dluhovou krizí, ČR to zatím zvládá dobře. Je nutné nastartovat reformy, důsledně jít po korupčním jednání. Ale hrozby, výhružky a gerillové chováni situaci nikoho nezlepší. Ale je pravdou, že v krizi vždy sílí extremismus, a tam je nutné bránit a stále hájit demokracii,“ míní první místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka.

S odbory se moc nepáral poslanec TOP 09 Daniel Korte, který je dlouhodobě moc „nemusí“ a jejich fanoušci zase nemusejí jeho. „Máme demokracii, každý si může říkat, co chce. Burani se projevují buransky,“ reagoval na dotaz, co říká výše uvedeným odborářským heslům.

Podobně i poslanec ODS Walter Bartoš říká, že v demokratické společnosti má každý právo svobodně vyjádřit svůj názor, tedy i odbory. „Na druhé straně je otázkou, zda-li je každý názor kvalifikovaný a odpovídající realitě, nebo se jedná o názor populistický. V případě odborů platí to druhé. I způsob prezentování názorů, volba hesel, vůbec slovník těch lidí na demonstraci o něčem svědčí,“ dodal poslanec.

Vulgarita na úrovni nácků

„Již několikrát jsem poukázal na fakt, že kdyby se podobných výroků dopouštěla krajní pravice, následovalo by veřejné zostouzení, poplach všech strážců demokracie, zákonnosti i jazyka českého. Vadí mi vulgarita řečníků i prefabrikace a stupňování napětí ve společnosti stejně jako vymývání paměti, kdy soudruh soudruha chrání,“ řekl ParlamentnímListů.cz poslanec Jihočechů 2012 Michal Doktor.

"Odbory používají rétoriku jako po roce 1945. A jako tehdy i teď ze všech sil pomáhají komunistům k moci," myslí si senátor ODS Milan Pešák.

"I Transparency International, která vládu moc nemusí, přiznává, že udělala nejvíce v boji proti korupci ze všech polistopadových vlád. Každopádně jsem zvědavý, kdy začnou odbory demonstrovat i u krajských úřadů za kauzy Rath, Krajská zdravotní, ROP Jihozápad a Severozápad a tak dále," reagoval místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

„Nemám z toho žádnou radost. Napětí v české společnosti stoupá, což je důsledek nejen hospodářské krize a rozpočtových škrtů, ale také nezodpovědného zadlužování a rozpadu rodin. Z této frustrace se rodí hesla, která jsme viděli na Václavském náměstí. Vláda to musí slyšet a musí dělat politiku, která českou společnost přes toto složité období převede,“ míní europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Jako na pavlači

Podle poslankyně ODS Jany Černochové je demonstrovat ústavním právem. „O pavlačovém obsahu si snad každý inteligentnější divák ČT 24 udělal obrázek sám. Mě osobně nejvíce fascinovala zdravice kanadských soudruhů českým soudruhům čtená a simultánně překládaná na pódiu. Možná to byla chyba v překladu,“ uvedla poslankyně.

„Na výkřiky odborů nebudu reagovat,“ uvedl stručně první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.  

"Odbory používají výrazy, které nestojí za to ani komentovat," reagovala podobně senátorka ODS Daniela Filipiová.

Předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera zase debatoval v televizním studiu s předsedou senátu za ČSSD Milanem Štěchem o sobotní demonstraci na Václavském náměstí. Předseda senátorského klubu ODS zesměšnil nízký počet demonstrujících odborářů poznámkou, že na státní svátek byly uzavřeny obchody, takže se nedalo spojit výlet do Prahy s nákupy, a pak se opřel do osob, vystupujících při demonstraci na pódiu.

Emotivní ekonomku Ilonu Švihlíkovou popsal jako „paní, co má zvláštní jméno“, a ještě ostřeji se pustil do ostatních ženských řečnic. „Ty dámy mi něco připomínaly. Když se podíváme na záznamy z nacistického Německa, tak takové dámy tam vykřikovaly Heil Hitler,“ řekl senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…