Bursík natřel Klause. Jandák a Bobošíková: Klíště mu dalo zabrat

31.08.2011 19:53

Klaus je trapný provokatér, dělá ostudu a stydím se za něj. Tak by se daly v kostce shrnout aktuální výroky expředsedy Strany zelených Martina Bursíka. Ve své kritice prezidenta došel až tak daleko, že ho názorově posunul do blízkosti norského zabijáka Breivika. Někteří politici v reakci sdělili, že Bursík ještě není doléčen z klíšťové encefalitidy a tudíž ho nelze brát vážně, protože není zcela při smyslech.

Bursík natřel Klause. Jandák a Bobošíková: Klíště mu dalo zabrat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík se po prodělané klíšťové encefalitidě začal vyjadřovat k politice a hned se s plnou vervou pustil do prezidenta Václava Klause. „Klaus je provokatér, který v zahraničí dělá ostudu, vykládá nesmysly a je trapný. Stydím se za něj. Stydím se za svého prezidenta," řekl v rozhovoru pro čtvrteční magazín DNES. Úryvky se však objevily na serveru novin. Ve výrocích na adresu prezidenta však Bursík šel ještě dál.

Klaus je názorově blízký Breivikovi

Rétoriku Klause označuje za nacionalistickou, xenofobní a nesnášenlivou. Navíc podle Bursíka sympatizuje prezident s lidmi, kteří formulují podobné názory jako norský pravicový radikál Anders Breivik, jenž v červenci pozabíjel šestasedmdesát lidí. Ostrými výroky však člen Strany zelených počastoval i další politické špičky.

Psali jsme:
Bursík ostře: Klaus dělá ostudu a je trapný. Stydím se za něj

Předseda Strany zelených Ondřej Liška v podstatě se svým partajním kolegou souhlasí: „Tento názor sdílím. Myšlenková blízkost mezi lidmi, co se pohybují kolem Václava Klause, včetně něj samotného, a lidmi, co smýšlejí podobně jako Breivik, je veliká. Václav Klaus je jedním z hlavních architektů české společnosti po roce 1989 a byl to on, kdo zde začal procesy, které vedly k hluboké nerovnosti a rozevírání sociálních nůžek. K vytlačování chudých a sociálně vyloučených lidí na okraj společnosti," řekl Liška ParlamentnímListům.cz.

Podle Lišky právě Klaus přilévá oheň do konfliktu mezi skupinami obyvatel. Rasové nepokoje, které nyní putují v jednotlivých ohniscích po Česku, prý vyvolává mimo jiné i rétorika prezidenta a jeho konkrétní politické činy. Právě on podle Lišky drží na ministerstvu školství Ladislava Bátoru, jenž kandidoval za Národní stranu, která měla v programu konečné řešení cikánské otázky. Tím vytváří podmínky pro šíření nenávisti a nesnášenlivosti v Česku. Navíc Klaus šíří i nepochopení v tom, jakou roli hraje Evropská unie a jakou roli my hrajeme v ní.

Vše o kauze Bátora ZDE

Bursík není ještě doléčen

„Vidíme, že někdy může být kousnutí klíštěte fatální. Určitě nebyl při smyslech. Měl by se dál léčit a až bude vědět a mít od lékaře potvrzení, že je normální a v pořádku, tak by se měl teprve projevovat. V této situaci se na něj moc nezlobím. Je mu chudákovi asi moc špatně. Bylo by ode mě moc ošklivé, kdybych takto postiženého člověka nějakým způsobem urážel. Držím mu palce a doufám, že to bude trvat ještě alespoň deset let, než se z toho dostane," prohlásil pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Vítězslav Jandák s tím, že republika se bude ze spoluvládnutí Strany zelených vzpamatovávat ještě mnoho let. „To zas bude skandál," zakončil.

Velmi podobně zareagovala i předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková: „Pana Bursíka omlouvá snad jen prodělaná mozková nemoc. To jsou neuvěřitelné výroky, které nemají s realitou nic společného, a přičítám je tomu, že byl těžce nemocen. Dát Václava Klause do blízkosti hromadného vraha, nemám slov a dál to nechci komentovat, protože to postrádá racionální jádro."

„Mě přijde, že už jsme se definitivně zbláznili. To je výstřel za výstřelem. Překvapuje mě to, protože Bursík není žádný blázen. Zřejmě ale vytušil příležitost, že by se Strana zelených mohla dostat do sněmovny, což se nedostane, a tak se zapojil. Srovnávat Klause s tím bláznem v Norsku už opravdu hraničí s normálností. Asi ho štve, že Klaus nevyměnil žárovky za ty úsporný," doplnil v reakci pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Jaroslav Kubera s tím, že prezident to nejspíš komentovat nebude a radikálního nacionalistu z něj dělat netřeba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…