Bývalý šéf Poldovky chtěl kandidovat na Hrad. Podívejte se, co vzkazuje Zemanovi

03.03.2013 5:31

JINÝMA OČIMA (UVNITŘ VIDEO) Do nového prezidenta Miloše Zemana vkládá bývalý kapitán českého průmyslu, exgenerální ředitel Poldi Kladno a Bohemia Art Vladimír Stehlík velké naděje. Nejen proto, že by byl rád, pokud by pokračoval v akci z dob jeho premiérování nazvané Čisté ruce. Žádá ho také o to, aby kauza kolem Poldi Kladno, která celé rodině Stehlíkových zničila život, byla otevřena a znovu posouzena. Těší se, že za ni bude odškodněn.

Bývalý šéf Poldovky chtěl kandidovat na Hrad. Podívejte se, co vzkazuje Zemanovi
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Pane prezidente, pomozte nám, ať už ta naše kauza může skončit. Pomozte nám tím, že bude uzavřena, i ve vytvoření dalších pracovních míst, která by se jejím vyřešením opět vytvořila. Vždyť ta nezaměstnanost je hrozná,“ v podobném duchu vyzývá Vladimír Stehlík Miloše Zemana. Vkládá totiž do něj velké naděje.

Jak zdůrazňuje, je si vědomý toho, že přes všechna úskalí, kterými musel on i jeho syn projít, mají stále svá práva.

„Jestliže někdo sehrál s námi tuhle divokou hru, tak je třeba je porazit. Právně i morálně. Já se na to Kladno jednou vrátím, pamatuji si, co pro mě v životě znamenalo, udělalo, co udělala ta fabrika. Pokud se toho nedožiju, což je taky celkem možné, tak se tam musí vrátit moje děti – je to jejich povinnost. I když jsem nakonec z celé rodiny v tom celém zůstal sám. Proto bych chtěl, aby se podařilo tu rodinu zase dát dohromady. Věřím v to, že se to musí podařit,“ svěřil se Vladimír Stehlík ParlamentnímListům.cz.

Jakýmsi výsměchem osudu přitom rozhovor probíhal pod fotografií mladého Jaromíra Jágra. „Vidíte, na kladenský hokej a jeho dorost jsme přitom přispěli od nás miliony korun, aby se mohl vzchopit, a díky Jágrovi se to opravdu podařilo,“ podotkl Stehlík jen tak mimochodem. Jen těžko by tomu však okolosedící hosté v restauraci na Vinohradech asi uvěřili. Že právě tento muž, dnes evidentně spíše živořící, než spokojeně si užívající stáří, byl před několika lety sebevědomým mužem, který rozhodoval o stovkách milionů korun a tisících pracovních místech…

Beznaděj musí skončit

A je to právě nezaměstnanost, která Vladimíra Stehlíka i nyní trápí. Tisíce pracovních příležitostí, které totiž kdysi nabízely jeho firmy, se vytratily, lidé jsou bez práce a nezaměstnanost v Česku neustále stoupá. I proto, jak sám říká, by byl rád, kdyby se kauza otevřela, prošetřila a všichni, kdo do ní byli zapleteni, dostali odškodné. „Sloužilo by i na obnovení pracovních míst, která v důsledku toho zanikla. Navíc bych byl rád, kdyby se podařilo těm poldovákům vyplatit odstupné, které mnozí ani nedostali, včetně nějakých dalších pohledávek na jejich mzdách. Věřím, že bych jim tu práci opět uměl nabídnout,“ svěřuje se Stehlík. Ten již před nedávnem uvedl, že požaduje odškodné ve výši bezmála miliardu a půl. Miliardu by však prý dal na nový provoz Poldi Kladno.

„Vezměte si, že učíte v Rožmitále pod Třemšínem třeba sto kluků, postavíte jim učňovskou školu. A kde to všechno je? Ti kluci jsou dneska bez práce. Tlačí se tam nějaký plasty pro Turky, v truhlárně, která dělala všechny světový výstavy..! Podnik, který měl tehdy cenu nějakých 60 milionů korun, byl prodán správkyní konkurzní podstaty za 3, 5 milionu,“ popisuje současné neduhy společnosti Stehlík.

Kandidoval na prezidenta, ale vzdal to

Jak Vladimír Stehlík přiznává, chtěl v první přímé volbě prezidenta kandidovat na post hlavy státu. Podle jeho vlastních slov prý dokonce sehnal 71 216 podpisů. „Mohl jsem být v kandidatuře, kdybych je přihlásil na vnitru, ale neudělal jsem to. Když pan (Vladimír)Dlouhý rozvěsil po Kladně ty svoje bilboardy, jak zachrání jako ekonom tuhle republiku, čekal jsem, jak to dopadne. A nakonec jsem pochopil, že nemá cenu do toho jít – už jen proto, že nejsem profesionální politik. Archy s podpisy jsem spálil, mám doma schovaný jediný, na památku. Přitom mi mnozí říkali: Vždyť ty jsi jedinej, kdo má právo se o toho prezidenta ucházet, protože jsi byl stejně jako mnozí čeští prezidenti v minulosti nespravedlivě v kriminále. Já ale miluju spíš lidi a děti, chci, aby měly životní  jistotu, netoužím být politikem…“ konstatoval dál Vladimír Stehlík.

Než však k tomuto rozhodnutí došel, měl stanoveno pro svůj výkon prezidentské funkce sedm základních priorit. A ty, jak konstatuje i nyní, považuje stále za důležité. Sociální jistoty, soběstačná republika, spravedlnost pro všechny, stop kriminalitě, skutečná svoboda tisku, stabilní ekonomika a správná odborná cesta k obnovení prosperity země. Dvě základní hesla, která razil, zněla: Český průmysl do českých rukou a Chovejme se jako Evropané, ale především jako Češi.

Ty hry kolem volby prezidenta byly zajímavé, ale…

Jak Vladimír Stehlík připomíná, možná si ani mnozí Češi neuvědomují, jak je naše republika hluboko v ekonomickém riziku. I proto je důležité, podle něj, že máme nakonec toho nového správného prezidenta.

„O tom, kdo ale tím prezidentem bude, ale rozhodli jak na Východ od nás, tak i na Západ. Přece snad lidi nevěří tomu, že to byli oni – ti troubové u volebních uren. Uvažujme, jsme přece centrum Evropy, strategicky na nesmírně významném území. To prostě nešlo bez zásahu zvenčí,“ myslí si Stehlík.  

Ten, kdo rozhodl o rozdělení Československa, možná skončí na smetišti národa

Kritická slova zaznívají z úst Vladimíra Stehlíka i směrem k lidem, kteří rozhodli o rozdělení Československa. „Pokud si ti kluci, co o tom v minulosti rozhodli, což byla obrovská chyba, neuvědomí, že když nenapraví ty svoje vlastní kroky a pochybení, tak skončí se svými charaktery na smetišti národa,“ uvedl dál bývalý hlavní muž Poldovky.

Jak přiznal, nového prezidenta Miloše Zemana, který bude do své funkce uveden již za pár dnů, prý požádal, aby akci z dob jeho premiérování nazvanou Čisté ruce, dokončil.

„Tenkrát jsme do ní spadli, ale jsem přesvědčený, že je třeba ji dotáhnout do konce i v mnoha dalších případech se vším všudy. Jenomže to se asi nestane, protože ty tři vyprázdněný kriminály po amnestii by se musely zaplnit nově těmi grázly, co cíleně zlikvidovali český průmysl. Tak je to..,“ odpověděl si Vladimír Stehlík vlastně sám k možným očekáváním.

Velké naděje v Miloše Zemana

Naděje v nového prezidenta proto i prostřednictvím videa, které nabízí i Youtube, vyjadřuje Vladimír Stehlík konkrétně. Žádá Zemana dokonce o pomoc či alespoň radu.

„Jsem přesvědčený, že s Milošem Zemanem si snad naše země pomůže a bude zas lépe. Já ho volil. Udělali jsme dokonce podpisovou akci v Novém Boru, kde bydlí můj syn Radek. Miloši Zemanovi jsem napsal i dopis, ale nevím, zda ho četl. Doufám, že se s ním brzy setkám. Chtěl bych ho požádat o to, aby nám poradil, co máme dělat dál, abychom získali náhradu škody,“ svěřil se Stehlík dál ParlamenntímListům.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…