Byznys vzpomíná na svého ministra Drábka: Trochu nepříjemné čtení

04.10.2012 8:00

Opozice, odbory, zdravotně postižení i důchodci se radují, že z postu ministra práce a sociálních věcí odchází nenáviděný Jaromír Drábek, který zpřísnil vyplácení sociálních dávek i podpor v nezaměstnanosti a nutil nezaměstnané k větší aktivitě. Budou želet jeho odchodu alespoň podnikatelé, z jejichž středu bývalý prezident Hospodářské komory přišel?

Byznys vzpomíná na svého ministra Drábka: Trochu nepříjemné čtení
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

„Musím říci, že spolupráce s ministrem Drábkem, když velel tripartitě, byla velmi dobrá, protože jako podnikatel vždycky věděl, která bije,“ řekl ParlametnímListům.cz prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který je místopředsedou Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartita) za zaměstnavatele. Ale objevují se i opačné názory.

Zaměstnavatelé našli u Drábka pochopení, u Kalouska ne

Prezident Svazu průmyslu a dopravy uvedl, že i když zaměstnavatelé nenašli pochopení u ministra financí Miroslava Kalouska, podařilo se díky spolupráci s ministrem Drábkem prosadit důležité změny jako třeba český kurzarbeit, předdůchody, řetězení pracovních poměrů, zaměstnávání cizinců a problémy nemocenského pojištění.

I když Jaromír Drábek ve funkci prosadil mnohé kroky, které prospěly podnikatelům, například větší liberalizaci zákoníku práce, kurzarbeit, která umožní podnikům v problémech žádat o peníze na vzdělávání zaměstnanců, aby je nemuseli propouštět, prodloužení práce na dobu určitou i další opatření, která usnadní firmám život, někteří podnikatelé si myslí, že mohl udělat mnohem víc. A některé věci jim prý naopak život ztěžují.

Důchodová reforma je tragédie, ještě že ji prezident stopnul

„Drobné věci se podařily, ale neřekl bych, že nám to nějak moc pomohlo,“ prohlásil Dalibor Dědek, majitel firmy Jablotron. Ocenil Drábkovu snahu o zefektivnění systému vyplácení sociálních dávek. Jako odborník ministrovi nevyčítá potíže se zaváděním softwaru, které byly předmětem velké kritiky na počátku roku. „Nikdy jsem ve firmě nezažil, aby při zavádění nového systému takového rozsahu nebyly problémy, a zaváděli jsme renomované systémy za spoustu peněz,“ zastává se Drábka. Ale naopak kritizuje důchodovou reformu. „Považuji podobu reformy za tragédii, jsem rád, že ji prezident stopnul. Být na místě vlády, raději bych dal peníze na podporu rodin, aby bylo výhodné mít děti,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dědek.

Vadí mu, že jeho firma odvádí obrovské částky na daně, sociální a zdravotní pojištění, ale stát s penězi nenakládá hospodárně. Například on zavedení tzv. kurzarbeit nepovažuje za dobrý nápad, protože podle něj řeší následek, nikoli příčiny.

Kurzarbeit pomůže firmám, když se dostanou do potíží

Naopak možnost požádat o peníze na zvýšení kvalifikace zaměstnanců, když se firma dostane do problémů, vítá Oldřich Darmovzal z břeclavské společnosti Racio. I když finanční injekci zrovna jeho podnik nepotřebuje, protože se může v letošním roce pochlubit rekordními prodeji. Za komplikaci však považuje honbu na firmy kvůli tzv. schwarzsystému. „Máme ve firmě dva elektrikáře, ale když jsme potřebovali udělat větší práci, chtěli jsme si na ni najmout další elektrikáře. Ale zaměstnanci přijeli ze školení a varovali, že bychom mohli být obviněni ze schwarzsystému,“ popisuje problém, s kterým se museli ve firmě potýkat.

Firmy vítají, že zneužívání nemocenské je důvodem k výpovědi z práce

Martin Hrach z pražské firmy Rupa zase ocenil, že je dnes možné uzavírat smlouvy na dobu určitou. „Měli jsme často potíže se zaměstnanci dělnických profesí. Ve zkušební době sekali latinu, pak se hodili marod a už jsme je neviděli. Teď můžeme během poměru na dobu určitou zjistit, o jaké lidi jde,“ řekl. Považuje také za dobrou změnu, že porušení léčebného režimu je v novém zákoníku práce už důvodem k výpovědi.

Zaměstnávání cizinců se spíš zkomplikovalo

„V první fázi se ministr Drábek snažil prosadit rozumné věci, vstřícné vůči podnikatelům, ale pak nám vadilo potírání schwarzsystému, i když jsme chápali, že cílem je zabránit černé práci,“ prohlásil předseda Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků Karel Havlíček. Zkomplikovalo se podle něj i zaměstnávání cizích státních příslušníků, zaměstnavatel musí nejdřív zkusit hledat tuzemské pracovníky přes Úřad práce, čímž se doba prodlužuje. „Z druhé části jeho činnosti na ministerstvu jsme však nadšeni nebyli,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz Havlíček. A dodává, že u pravicové vlády by měl být nejpravicovějším členem kabinetu ministr financí, aby udržel peníze ve státní pokladně, a nejlevicovějším ministr práce a sociálních věcí, aby vyšel s odbory. „Ale Jaromír Drábek byl pravicový, takže narážel, neměl jednoduchou pozici. Ale byl korektní a slušný,“ uznává lidské kvality ministra v demisi Karel Havlíček.

Pro malé a střední podnikatele je dobře, že Drábek skončil

Nejkritičtější vůči ministru práce a sociálních věcí v demisi Jaromíru Drábkovi je Strana soukromníků ČR. Její první místopředseda Rudolf Baránek ParlamentnímListům.cz řekl, že ho otec učil, že o „mrtvých“ se má mluvit jen dobře. „Přesto bych chtěl říci, že z pohledu výkonu jeho funkce a způsobu, jakým ji provozoval, je to pro malé a střední podnikatele velmi dobře, že Jaromír Drábek skončil,“ prohlásil jeden z šéfů stavovské strany k rezignaci ministra práce a sociálních věcí. Vzpomíná, že se zná s Jaromírem Drábkem už od roku 1991, kdy Sdružení československých podnikatelů prosadilo vznik Hospodářské komory ČR. „Pan Drábek tehdy za mnou přijel, že ho posílá naše okresní sdružení z Jablonce nad Nisou, aby zjistil, koho navrhneme na historicky prvního předsedu komory. Řekl jsem mu, že podle dohody mezi Sdružením podnikatelů a Svazem průmyslu to bude první místopředseda Sdružení československých podnikatelů Zdeněk Somr. Už tehdy na mne Drábek působil jako strojený, těžko čitelný člověk. Je to klasický případ člověka, který celý život sedí u počítače, zády ke světu, zády k lidem, neví, co je reálný život, a najednou ho někdo na pohyblivém křesle otočí a udělá z něj ministra, který rozhoduje o osudech lidí. Jen takový člověk pak může nachystat takové lsti na důchodce, invalidy a podnikatele. V zákoníku práce a zákonu o zaměstnanosti vytvořil brutální orgán na potírání schwarzsystému, i když by měl jako bývalý prezident Hospodářské komory mít informace o problémech podnikatelů. Nebo to dostal jako stranický úkol z TOP 09 a musel to udělat,“ kritizuje jeden z kroků, který komplikuje život malým i větším firmám Rudolf Baránek. Přesto prý přeje, aby se Jaromíru Drábkovi v civilním životě dařilo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…