Češi si půjčují i na úrok 480 procent a přijdou o vše. Státu to prochází. Zatím

23.06.2012 18:49

Je to doslova zázračná až kouzelná půjčka. Přišla tento týden na český trh s tím, že dokáže půjčit rychle a skoro každému. Háček je však v tom, že úrok, na který lze tuto půjčku získat, silně zavání lichvou.

Češi si půjčují i na úrok 480 procent a přijdou o vše. Státu to prochází. Zatím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bankomat

Jako první na tuto půjčku upozornily HN. Uvedly, že britská společnost začala v Česku nabízet krátkodobé půjčky s extrémně vysokými sazbami úroků, které se pohybují v tisících procentech.

„Fantazie těch lidí, co poskytují půjčky, je bezmezná. Vloni se také na trhu objevil zázrak v podobě půjčky prostřednictvím SMS. Lidé se radovali, že si půjčí 1000 korun a vracejí 1200. Jenže takto by  se na to nahlížet nemělo. Důležitý je opravdu ten pohled z hlediska celého roku, a v takovém případě je ten úrok 480 procent. Lidé by se neměli nechat zmást,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz finanční odborník Patrik Nacher, který se věnuje zvyšování finanční gramotnosti v Česku již více jak deset let, mimo jiné i v pořadu Suma sumárum.



Půjde o byty a domy

Jak dodal, je třeba používat v maximální míře selský rozum, protože mnozí ti, co poskytují úvěry podobného typu, počítají s tím, že nebudou splaceny a oni se tak dostanou lehce k majetku dlužníků – byty a domy nevyjímaje.

To, co projde státům, občanovi neprojde

„To, co prochází na úrovni států, jednotlivcům neprojde, u nich to pak mívá opravdu velmi rychlý proces,“ upozornil dále Nacher. Narazil tím na to, že je svět svědkem toho, jak se státy zadlužují a stále dostávají nové a nové půjčky.

„Obecně platí pravidlo, že když někomu nepůjčí jeho banka, ani jiná, pak třeba ani ty nebankovní, avšak seriozní již prověřené instituce, měl by takový klient na půjčku zapomenout. Ve vlastním zájmu,“ podotkl ještě.

„Pokud je ta půjčka, o které se bavíme, kouzelná, či zázračná, pak zřejmě jen pro ty, kdo jí poskytují,“ uzavřel Patrik Nacher.

Podle Davida Šmejkala ředitele Poradny při finanční tísni by snaha lidí, půjčovat si peníze, měla mít za všech okolností jisté meze. A klienti by měli vždy zvažovat, zda by nebylo lepší, pokud přece jen půjčku potřebují, obrátit se na nějakou serioznější instituci, která nesráží pak své klienty na kolena. O tom, jak vypadají a co musí podstoupit pak lidé v dluhové pasti, ví ze své praxe více než dost.

Na "výhodné" půjčky jsou lákáni senioři a čerstvě plnoletí lidé

„Ti lidé, co se na nás obrací s potížemi v důsledku úvěrů u některých firem s rychlými půjčkami, zatím tvoří jen menší procento. Nicméně pravdou je, že víme o firmách, co půjčují peníze jako malé soukromé, regionální subjekty, nejsou ani sdružené v české liesingové a plátkové asociaci. Ty neposkytují žádné záruky. Navíc se koncentrují většinou v oblastech, kde jsou lidé s nejnižší možnou hranici rozpoznáním rizik – a tak lákají ke svým službám seniory nebo vyloženě mladé lidi čerstvě po nabytí plnoletosti. Je přitom třeba mít na paměti to, že každá instituce, která půjčuje peníze, by měla mít za povinnost prověřovat úvěruschopnost žadatelů o půjčky – tedy zda vůbec bude v jejich silách splácet. U bank to kontroluje u nás Česká národní banka, u soukromých subjektů Česká obchodní inspekce,“ uvedl Šmejkal pro ParlamentníListy.cz.

Půjčka s nebývalým úrokem

Vraťme se ještě k tomu, oč konkrétně jde. V Česku se tento týden objevil extrémně předražený úvěr. Půjčka ve výši až deseti tisíc korun je poskytována firmou s úrokovou sazbou odpovídající 2500 až více než 5 tisícům procent ročně. Jde však o krátkodobé půjčky, splatné by měly být během dvou až 30 dnů.

Majitelem je britská společnost Laurence & Partners se sídlem v Londýně, která na svých webových stránkách uvádí, že investuje do akcií, realit, různých oblastí výroby a služeb.

Jak je vidět, firma upoutala velmi brzy pozornost. Mimo jiné i již zmiňované České obchodní inspekce (ČOI), která má mít dohled nad pravidly půjček u nebankovních společností. „S tak vysokou sazbou jsme se ještě nesetkali. Zkontrolujeme podmínky poskytování tohoto úvěru, ale sazbou se zabývat nemůžeme – tu zákon nereguluje,“ uvedla v této souvislosti pro Hospodářské noviny mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Lichva? To jsou úroky kolem 20 procent. A Řecku se půjčuje až na 18 procent...

Jelikož se oficiální vyjádření z instituce půjčku poskytující, ParlamentnímListům.cz nepodařilo do vydání tohoto článku získat, vše se v tuto chvíli jeví jako možná lichva. A ta je v Česku trestná. Přesto, jak se zdá, ne každý na ni pohlíží negativně.

„Slovo lichva nemám příliš ráda. Abych vysvětlila proč, dovolím si malé přirovnání. V současné době se u nás prohlašuje, že lichva jsou úroky plus mínus kolem dvaceti procent. Řecku se nyní půjčuje u státních dluhopisů na 16 až 18 procent a nikoho to nepohoršuje. Všichni totiž chápou, že když někdo půjčí někomu, kdo je tak vysoce rizikový, že mu může hrozit bankrot, je třeba to nějak zohlednit. Nikdo přece ale nikoho nenutí, aby si půjčoval," uvedla před časem pro ParlamentníListy.cz finanční analytička Markéta Šichtařová.

Tehdy se totiž hodně hovořilo v souvislosti nepokoji na Šluknovsku o tom, že za situaci mohou společnosti, jež nabízejí půjčky odpovídající lichvě. To tehdy Šichtařová odmítla, stejně jako odmítá regulaci trhu s úvěry. Ani v tom totiž nevidí spásu, ta spočívá i podle ní hlavně ve zvyšování finanční gramotnosti.

Ekonomka však zcela lichvu nezatracuje

„Pokud by došlo k jakékoli regulaci tohoto trhu, vedlo by to ke stagnaci, navíc by to nepovažovala ani za morálně správné. Vezměte si, že by se stanovilo zákonem to, že by všichni museli mít stejné úroky. Banky by si pak nemohly konkurovat, mohlo by to vést k jejich bankrotům. A kdo by je musel podpořit? Stát. Takže by na tom nevydělal, ale spíše naopak. Nelze ani lidem zakázat si půjčovat. Dokonce ani na vysoký úrok. Co jim lze nabídnout je to, aby měli dostatek informací a byli finančně vzdělaní, gramotní. Neuznávám proto význam slova lichva. Regulace nikam nevede, poškozuje práva všech - i těch, kteří jdou do rizika, že vše skončí exekutorem. Je to otázkou trhu, a ten by měl nabízet co největší škálu služeb - samozřejmě s tím, aby lidé k nim měli správné informace. A to už by v současnosti měly naše zákony umět ošetřit," uzavřela Šichtařová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…