Češi vyhlíželi opět spasitele, tak zvolili Babiše, vypozorovala ruská novinářka

30.10.2013 15:05

Něco takového, jako se děje v Česku momentálně u sociálních demokratů, by v Rusku nebylo vůbec možné, říká šéfredaktorka týdeníku pro rusky hovořící občany Irina Šulc. ParlamentnímListům.cz prozradila i několik svých názorů na to, jak nahlíží na aktuální politický vývoj u nás poté, co již známe výsledky voleb.

Češi vyhlíželi opět spasitele, tak zvolili Babiše, vypozorovala ruská novinářka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irina Šulc, šéfredaktorka Pražského expresu

Irina Šulc, která vede již několik let týdeník Pražský express, v naší zemi žije 15 roků. Když hovořila s ParlamentnímiListy.cz pár dnů před volbami, přiznala tehdy, že řada jejích krajanů, Rusů, kteří získali u nás občanství, bude volit nejčastěji TOP 09 a blok Hlavu vzhůru. Jsou tedy spokojeni s tím, jak volby nakonec dopadly? Nejsou spíše zklamaní?

„Ti, co volili Hlavu vzhůru, jsou velmi zklamaní. Vím navíc, že i ti lidé, kteří za tento blok kandidovali, prožívají smutné období, z kterého se musí vzpamatovat. Je to škoda, i dle mého Jana Bobošíková měla na to, aby v té české politice prosadila řadu užitečných a dobrých věcí… V každém případě od většiny krajanů slýchám názor podobný jako je ten můj – vítězem těchto voleb v Česku je Andrej Babiš. Potvrdilo se tím ale také to, že Čechům je velmi blízké očekávání nějakého spasitele, kterého tentokrát vidí právě v Babišovi. Věřím, že by mohl pomoci stabilitě, a to si přeju úplně stejně jako všichni jiní občané tady u vás. Ukázalo se i to, že i když byly obrovské snahy Babiše jakkoli poškodit, zdiskreditovat, tak že se tím lidé nenechali ovlivnit – což je dobře,“ řekla Irina Šulc.

Pokud se tu už zase objevují hlasy o dalších předčasných volbách, není to dobré

Podle ní by byla velká škoda, pokud by se naplnily scénáře toho, že by opravdu nakonec došlo k dalším předčasným volbám. „Tento stát potřebuje stabilitu, a ta se tím, že by se stále měly volby opakovat, nezíská. I když – ještě před tím, než začaly boje uvnitř ČSSD – začali o tom, že brzy zřejmě budou muset být další volby – mluvit různí komentátoři,“ všimla si novinářka pocházející z Ruska.

Situaci, která se po pár hodinách po ohlášení výsledků sčítání hlasů voličů rozpoutala v ČSSD, nechápe. Při této příležitosti má srovnání s původní domovinou.

Něco takového jako zažívá ČSSD? V Rusku nepředstavitelné...

„U nás by se něco takového stát nemohlo. Je to naprosto nemyslitelné, aby proti sobě šli uvnitř jedné strany nějací lidé a způsobili takový chaos. V Rusku jsou nastavené mechanismy a pravidla v těch stranách tak, že toto naprosto vylučují. Nikdy se tak nic podobného nestalo – nelze proto takovou situaci k nějakému podobnému ruskému modelu ani přirovnat,“ vysvětlila Irina Šulc.

Přidala i několik perliček z toho, jak probíhají volby v Rusku. Například to, že když tam byly v roce 2006 volby, byla na volebních lístcích kolonka, která šla zaškrtnout a znamenala, že si volič nepřeje žádnou ze stran tam napsaných. Tedy - že je proti všem. „A lidé toho využívali. Pravdou je, že ta kolonka už pak ale v dalších volebních lístcích nikdy nebyla,“ uvedla dál ruská novinářka. A jelikož čte i to, co o České republice píší její kolegové doma v Rusku, mohla upozornit též na to, že ruská média označila Babiše za osobu, kterou přirovnala ke kříženci jejich dvou politických postav: Alexeje Navalného a Michaila Prochorova. Jednoho taktéž bojovníka proti korupci a druhého miliardáře.

Závěrem se pak zmínila ještě o vcelku podstatném rozdílu mezi českými a ruskými volbami, když uvedla to, jak je v Rusku těžké založit novou stranu a prosadit se s ní.  „A tak i tam sedí v ‚dumě‘ někteří stále stejní lidé,“ podotkla s tím, že přidala příklad strany, která, ačkoli má své místo i v Evropském parlamentu a usilovala o hlasy voličů také u nás (do Poslanecké sněmovny se však nedostala, pozn. red.), má v Rusku "stopku".

„Ona když přece jen u nás vznikne nová strana, může se jí stát, že ji úřad nezaregistruje. Pak nemá šanci se ve volbách ucházet o hlasy. Stalo se to v minulosti například Pirátské straně – kvůli tomu, co značí její název,“ vysvětlila ještě šéfredaktorka Pražského expressu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…