Chaotický, špatný. Ombudsman strhal zákon od Kubiceho

03.04.2013 8:52

Ombudsman Pavel Varvařovský připomínkoval od začátku roku třináct projednávaných zákonů, jejichž obsah se dotýká problémů, s nimiž se v rámci své činnosti setkává. Značnou pozornost věnoval zákonu o státních úřednících a našel řadu nedostatků. Informuje o tom denikreferendum.cz.

Chaotický, špatný. Ombudsman strhal zákon od Kubiceho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Během prvních tří měsíců letošního roku předložil veřejný ochránce práv Pavel Varvařovslý své připomínky ke třinácti projednávaným právním předpisům. Využil tak zvláštního oprávnění, které mu umožňuje uplatnit poznatky získané šetřením konkrétních případů ke zlepšení právního prostředí.

Pokud jde o zákon o státních úřednících, Varvařovský prý považuje návrh celkově za nedostatečně připravený, chaotický a nekoncepční. Doporučil proto, aby Ministerstvo vnitra Jana Kubiceho návrh stáhlo a vypracovalo nový, dostatečně kvalitní návrh, který bude zaručovat fungování profesionální a hlavně stabilní a pokud možno více odpolitizované státní správy, případně předkládaný návrh v uvedeném směru dopracovalo.

Ombudsman uvedl body, které v zákoně chybí

Zejména jde podle Varvařovského o „zakotvení většího odpolitizování státní správy na ústřední úrovni, disciplinární odpovědnosti umožňující nad rámec zákoníku práce 'represivní motivaci' a možnost zjednání nápravy nesprávného postupu úředníka tímto způsobem.“

Dále v zákoně ochránce postrádá zakotvení povinností úředníků i možností vynucení jejich plnění, zakotvení kariérního postupu umožňujícího udržet schopné zaměstnance ve službách státu, platových tarifů, které zaručí, že jejich změna nebude pouze v pravomoci ministerstva, respektive vlády, a další.

Úprava obsazování volných míst je špatná

Výhrady má prý Varvařovský také k navrhované úpravě obsazování volných pracovních míst, které dává značnou volnost vedoucímu úřadu, což je – připomíná Varvařovský – politická funkce. U výběrových řízení sice složení komise umožňuje účast osob mimo úřad, ale vedoucího úřadu k tomu nic nenutí. Například vedoucí úřadu nemusí odůvodňovat, proč neobsadil místo uchazeči navrženými komisí.

Varvařovský se zabýval i dalšími zákony

Jednalo se například o návrh zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, zákona o státním zastupitelství, k návrhu novely zákona o matrikách, návrhu změny vyhlášky o vedení dokumentace škol a školských zařízení a další. Význam ombudsman přikládá především připomínkám k navrhované novele zákona o Úřadu práce a věcnému záměru novely horního zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…