Chceme práci, pravdu, právo. Na Václavák dorazily s Holešovci stovky lidí

07.04.2013 13:26

REPORTÁŽ Přinese dnešní očekávaný protest Holešovské výzvy nějaký obrat do politiky tohoto státu? Odporoučí se snad vláda pod tíhou argumentů a organizátorů dnešní masové akce na Václavském náměstí nazvané Soumrak kmotrů? Těžkou soudit. Protest Holešovské výzvy odstartoval ve 13.00 hodin.

Chceme práci, pravdu, právo. Na Václavák dorazily s Holešovci stovky lidí
Foto: Martin Kovář
Popisek: Demonstrace Holešovské výzvy na Václavském náměstí

Na Václavském náměstí v Praze začala v neděli další ze série demonstrací pořádaných hnutím nespokojených občanů Holešovská výzva. Dnešní protest nazvaný Soumrak kmotrů má za cíl ustavení dočasné občanské vlády, neboť stávající je podle nich nelegitimní. Měla by proto správu země opustit a vedení země předat právě do rukou dočasné občanské vlády.

„Pár minut před začátkem demonstrace je u koně na Václavském náměstí několik set lidí. Čeká se na projev senátora Tomia Okamury, který má tady vystoupit jako první z řečníků. Jsou tu i mladí lidé s rudými vlajkami a výkřiky ´Ať žije socialismus´. Z jeviště zaznívá výzva k Zemanovi, ´Kde jste´?“ informovala krátce po začátku akce reportérka ParlamentníchListů.cz.

Podle ní také lidé mohutně na náměstí skandují: "Demisi, demisi!" Na transparentech jsou pak vidět nápisy jako "Chceme práci, pravdu, právo." "Vše přenásí velkoplošná obrazovka. Na samotném náměstí se pak pohybují rytíři, kteří zobrazují boj dobra ze zlem," zmínila také reportérka k tomu, co mezi lidmi vidí.

"Na podium se pak plánují popravy ´nehodných´," odkryla reportérka necelou půlhodinku po zahájení akce.

Demonstranti se sjížděli vlaky

Dopoledne se začali demonstranti do Prahy sjíždět z různých koutů republiky. Z Ostravy objednali organizátoři protestu dokonce zvláštní vlak Leo Express, později měli účastníci slevy i do dalšího spoje.

"Máme jich nahlášeno až 300, tím pádem v ostatních zastávkách či stanicích se to naplní," upozornil Českou televizi stevard Leo Expressu Michal Hrmel. Ostravští ale o demonstraci v Praze prý jevili malý zájem. Zástupci místních odborových organizací – huťaři a těžaři to ale vysvětlili tím, že o akci vůbec nevěděli.



Mezi pozvané hosty Holešovské výzvy patří senátor Tomio Okamura, poslanec Vít Bárta (VV) nebo ekonom Pavel Kohout.

Pozván byl i prezident

Holešovská výzva pozvala i prezidenta Miloše Zemana. Podle organizátorů akce by měl jmenovat premiéra dočasné vlády. Ta současná totiž podle organizátorů protestu ztratila legitimitu i tím, že součástí koalice je strana LIDEM.

"Hlavním úkolem nové občanské vlády bude příprava předčasných voleb, které včlení do našeho politického systému prvky přímé demokracie - referenda, odvolatelnost politiků, přímou volbu poslanců, hejtmanů, starostů. Dále budeme usilovat o obnovu soběstačnosti naší země v tradičních odvětvích… Cílem těchto opatření je zlepšení životních podmínek obyvatel České republiky," uvádí výzva na svém webu.

Holešovská výzva však přináší i otázky - kam "po tom" ?
 
Podle politologa Masarykovy univerzity Lubomíra Kopečka tak Holešovská výzva směřuje sice k odstranění zastupitelské demokracie, ale prý není jasné, k čemu by chtěla směřovat potom.

Sama výzva pak podle Kopečka zprvu výrazně pohnula veřejným míněním, později její vliv upadal. "To, co se děje od vzniku výzvy v loňském v roce, je pokles zájmu, pokles něčeho, co by se dalo brát jako viditelnost, jako schopnost ovlivňovat veřejný prostor," uvedl politolog pro Českou televizi.

Symbolické popravy těch, co nesou zodpovědnost za nedobrý stav

Projevy z pódia pokračovaly v druhé půlhodině akce zostra. "Každého, kdo ubližoval této zemi, je třeba popravit," zaznělo mimo jiné Václavákem. Následně v davu padla reakce: "hlavně Kalouska". Následně byl rituálně popraven "ten, který nedobře hlídal majetek". Následně došlo na dalšího politika, za něhož si lidé v davu dosadili premiéra Nečase.

Po "exekucích" politiků (z pódia nebylo řečeno žádné konkrétní jméno) pokračovala vystoupení řečnickou otázkou, zda je v této zemi někdo spravedlivý, kdo by ji vedl. Jako odpověď  znělo z davu jméno "Okamura". Trvalo však ještě notný čas, než senátor se svým projevem vystoupil.

"Měl by vystoupit i Vít Bárta a herec a moderátor Jiří Pomeje," doplnila reportérka ParlamentníchListů.cz.

Podle odhadu šéfa Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka jsou na náměstí asi tři až čtyři tisíce lidí. Podle reportérky ParlamentníchListů.cz je na Václavském náměstí opravdu několik tisíc lidí. Pozdravit demonstraci přijeli prý i Slováci, kteří pořádali ve své zemi protesty proti spisu Gorila.

Praha volá o pomoc

"Praha volá o pomoc," zaznívá střídavě z pódia i od lidí. Zítřkem totiž prý začne blokáda vládních budov, jak ubezpečují příznivci Holešovské výzvy. "Ať je Nečasova vláda vyzvána k odchodu. Demisi," volali pak opět demonstranti.

Na podium vystoupil také mimo jiné i bulharský právník Dimiter Petrov, který Holešovskou výzvu podporuje a žije i v Česku. Jenže během jeho projevu začal demonstraci narušovat Zdeněk Ponert, který se hlásí k iniciativě Skutečná demokracie. Údajně celý den lidem také rozdával na Václavském náměstí letáky a přemlouval je, aby se shromáždění neúčastnili. K lidem před tím stačil promluvit i někdejší majitel kladenské Poldovky Vladimír Stehlík, který si k tomu přivezl filmové záběry z Poldi Kladno a nechal je na náměstí promítnout. vystoupil i Jiří Pomeje, který apeloval na lidi, aby se sjednotili.

Souhrn celé události přinesou ParlamentníListy.cz v následujícím čase.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová, olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…