Co se povídá v zákulisí o odvolání Peake a pádu vlády. Čtěte

21.12.2012 14:04

Odvolání předsedkyně LIDEM a vicepremiérky Karolíny Peake z LIDEM bylo pro drtivou většinu českých politiků velkým překvapením. Kolují různé, a jak to tak bývá, mnohdy protichůdné informace.

Co se povídá v zákulisí o odvolání Peake a pádu vlády. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Karolínou Peake

Anketa

Padla Peake proto, že odvolala generála Picka?

11%
hlasovalo: 4099 lidí

Podle informací ParlamentníchListů.cz bylo překvapení všeobecné. Podle všeho toto rozhodnutí totiž premiér Petr Nečas udělal naprosto sám a nekonzultoval ho s nikým z vlády ani z vedení ODS. Což ostatně bývá jeho častá praxe. Grémium ODS jeho krok až ex post podpořilo. Nic jiného mu ani nezbývalo.

Nikdo nic netušil. Ani Kalousek

„My skoro nic nevíme. Nečas to zas udělal sám podle sebe. Ale podle toho, jak je klidný, tak má jistě plán B,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS.

„Kalousek byl překvapen a zaskočen jako všichni a nevěděl o tom. Aspoň to tak říkal,“ řekl redakci vysoce postavený člen TOP 09.

Jsou různé spekulace, jaké byly důvody odvolání. Bylo jich více. ParlamentníListy.cz již včera informovaly o možných bezpečnostních rizicích, o kterých redakci zpravil zdroj dobře informovaný o dění ve špičkách exekutivy.

Jaké byly důvody?

Patrně to má i souvislost s tím, o čem se hodně hovoří, a totiž že manžel Karolíny Peake se měl scházet se zbrojaři z okruhu Richarda Hávy a na ministerstvo šli lidé blízcí Miroslavu Kalouskovi. Odvolání Vlastimila Picka bez konzultace s premiérem bylo také jedním z důvodů. „Kdyby si to Nečas nechal líbit, vypadal by jako slaboch a pitomec,“ řekl redakci další poslanec ODS.

V kruzích TOP 09 se zase šíří zvěst, že prezident republiky Václav Klaus udělal s Nečasem výměnný obchod v tom smyslu, že Klaus nebude vetovat daňový balíček a Nečas za to odvolá Peake. K tomu ale nesedí informace ParlamentníchListů.cz, že byl Klaus návrhem na odvolání Peake také překvapen. I když mu samozřejmě na druhou stranu její odvolání nevadilo a podobně jako u Jiřího Pospíšila premiérově návrhu rychle a rád vyhověl. Po delší době je teď pozice Hradu a „Strakovky“ zase poměrně blízká.

Každopádně TOP 09 není z odvolání Peake nadšena. „Nečas zase dělá chaos. Tak ji tam neměl vůbec jmenovat,“ řekl naštvaně redakci jeden z poslanců TOP 09.

Vláda nepadne

Otázkou je nyní další vývoj. Někteří koaliční poslanci hovoří o tom, že LIDEM nakonec „sklapnou podpatky“, protože vědí, že pád vlády a případné předčasné vlády by znamenal jejich konec. „Lepší nějaké funkce než žádné a LIDEM moc dobře vědí, že v příštím parlamentu nebudou. Tak musíme počkat, než se Karolína vyvzteká, vypláče a jde se dál,“ řekl redakci předák ODS.

„Naprosto jisté je, že vláda nepadne. Je řada možných různých variant a uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ řekl redakci dobře informovaný zdroj, který komunikuje s premiérem.

Poté se objevily spekulace, že by svou roli mohly opět sehrát Věci veřejné. I když ty oficiálně i neoficiálně jakoukoli podporu vládě odmítají. „Po tom, co nám Nečas provedl, už fakt nikdy. Ať si to Karolína vypije do dna. Má, co chtěla,“ řekl redakci vysoce postavený člen VV.

Nějak se ta většina spíchne

„Bárta se tím vrací znovu do hry,“ řekl redakci tajuplně vysoce postavený člen ODS. Vít Bárta sám je pragmatik, ale nenahrává tomu moc fakt, že nechuť velké části poslanců Věcí veřejných k ODS, TOP 09 a premiéru Nečasovi a ministru Kalouskovi je opravdu velká. Jiří Štětina či Josef Novotný a Otto Chaloupka by patrně stěží, byť třeba nepřímo, podporovali vládu. Spíše se hovoří o tom, že například Miroslav Petráň či David Kádner by s tím problém neměli.

Ostatně již na Kongresu ODS se hovořilo o tom, že je Nečas, co se týče možného pádu vlády, naprosto klidný, protože má v záloze pár poslanců z VV, kdyby bylo nejhůř. Podobně i na tiskovce připustil, že vláda je oficiálně menšinová, přesto pro své návrhy vždy sežene podporu. Čili by Nečas mohl dělat nyní „drobečkovou politiku“ – získávat poslance po poslanci.

ODS a TOP 09 mají nyní dohromady 90 poslanců. Při hlasování o nedůvěře by ale vláda mohla počítat pravděpodobně s podporou Pavla Béma, Michala Doktora, Josefa Dobeše, možná Radima Fialy, Milana Šťovíčka.

Odtrhnou se „ještě lidovější a konstruktivnější LIDEM"?

Ono, „paradoxně“, by se některé hlasy pro vládu daly „schrastit“ i v LIDEM. Například Radim Vysloužil blízký odvolanému ministrovi Pavlu Dobešovi, který byl loajální Petru Nečasovi a vycházel dobře i s ministrem průmyslu Martinem Kubou.

Dalším „volným radikálem“ je Martin Vacek. A Jana Suchá je podle některých zvěstí jednou nohou v karlovarské ODS. Čili se Karolíně Peake může stát, že se jí rozštěpí poslanecký klub podobně jako ona před časem rozštěpila Věci veřejné, a vznikly by ještě lidovější a ještě reformovanější „noví LIDEM“. Po rozhodnutí soudu by mohl být přijatelný i hlas Jaroslava Škárky. A možná by se časem našla i cesta, jak přesvědčit Romana Pekárka, aby se vzdal mandátu.

Podstatné ale je, že pro pád vlády je nutných 101 hlasů a ty opozice těžko sežene. Vždy by se jistě našel nějaký poslanec, který by přinejhorším odešel ze sálu či by náhle ochořel. Zásadní otázkou tedy není, zda padne Nečasova vláda, ale kdo půjde na Ministerstvo obrany, a zda se tím nerozjede zase nějaká širší rošáda na ministerských postech mezi stranami potenciálně reformované koalice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…