Další předák ODS odstoupil. Víme, co za tím je

01.11.2012 11:15

Europoslanec ODS Ivo Strejček rezignoval na post předsedy ODS v kraji Vysočina a nebude se na víkendovém kongresu nakonec ani ucházet o funkci místopředsedy. ParlamentnímListům.cz to řekl již v úterý. V dopise členům strany z Vysočiny, který poskytl exkluzivně naší redakci, to blíže vysvětluje.

Další předák ODS odstoupil. Víme, co za tím je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Strejček ještě jako předseda na regionálním sněmu ODS v kraji Vysočina získal nominaci na místopředsedu celé strany, obdržel však stejných 39 hlasů, jako Miroslava Němcová v nominaci na 1. místopředsedkyni. Protože europoslanec nepovažuje za reálné, aby na kongresu uspěli dva kandidáti z téhož kraje, a naopak by je to mohlo oslabit oba, rozhodl se nakonec na místopředsedu nekandidovat.

„Vzhledem k tomu, že paní Miroslava Němcová již v té době měla od delegátů silný mandát ucházet se o pozici 1. místopředsedkyně ODS, rozhodnul jsem se svoji kandidaturu stáhnout. Považuji to za správné rozhodnutí, které zvyšuje šance paní Němcové být zvolena do vedení ODS. Ukončil jsem tak svůj pokus vedoucí k získání nominace místopředsedy ODS i v ostatních regionech. Vylučuji to. Moje kandidatura by tam nemohla být brána vážně, pokud jsem nezískal silnou podporu v ‚domácím‘ regionu, kde by moje dlouhodobé postoje i výsledky práce měli znát nejlépe a tedy je měli umět i objektivně posoudit,“ píše Strejček.

Zásadní neúspěch ODS ve volbách, ODS musí reagovat

ODS dle jeho slov v krajských a senátních volbách 2012 zásadně neuspěla. „Nejen na počty získaných mandátů, ale především v dramatickém snížení celkového počtu odevzdaných hlasů pro naše krajské a senátní kandidáty v celé České republice, s výjimkou v Plzeňském kraji. Na tento fakt by podle mého názoru měla vyspělá politická strana reagovat viditelnou změnou formálního i obsahového výkonu své politiky,“ míní europoslanec.

Ten tvrdí, že příčiny tohoto kolapsu je třeba hledat především v těch dobách, kdy preference ODS rostly a kdy strana zřejmě podlehla iluzi, že tomu tak bude donekonečna. „Tato politická slepota nám umožnila přehlížet postupné opouštění programových zásad, rozvolňovat vnitřní disciplínu, připouštět politické handly v prostředí slabých a chatrných koalic, či stále častěji umísťovat lidsky a politicky nevyzrálé lidi do funkcí a pozic, ve kterých buďto výkonově selhali, nebo je přímo zneužili ke svému obohacení,“ sděluje členům ve svém kraji.

ODS může mít existenční problémy

„Jsem přesvědčen, že pokud ODS po takto prohraných volbách nepředstaví veřejnosti korekci některých svých vládních politik, nezačne aktivně pracovat na přípravě atraktivního programu a neobmění svůj tým, bude mít ve volbách 2014 (nebo dřívějších) vážné, obávám se existenční, potíže,“ varuje Ivo Strejček.

„Pokud takto nahlížím na politický svět kolem mne, cítil jsem, že bylo mojí povinností reagovat. Příliš bych to zjednodušil především sám sobě, kdybych byl rezignoval bezprostředně po vyhlášení výsledků voleb. Zvolil jsem náročnější rozhodnutí: na základě svých zkušeností i ideové výbavy jsem se pokusil získat mandát místopředsedy ODS. Jedině tak bych se totiž mohl produktivně podílet na podstatných a viditelných změnách, kterými by měla ODS, podle mého názoru, v krátké době projít,“ píše Strejček v dopise, jehož znění mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Jeho motivace byly prý zcela čisté. „Jsem přesvědčen, že jsem se v dané chvíli rozhodnul správně a v zásadním okamžiku sám před sebou neselhal. Plně respektuji výsledky volby, nepociťuji hořkost ani zklamání. Byly tajné a svobodné. Každý z delegátů RS ODS stál před volební urnou jen se svým svědomím, odpovědností ke své politické straně, ale ve varovných souvislostech i s odpovědností k budoucnosti této země. Svobodně vybrali cestu. To je jediný správný postup, který nelze nijak zpochybnit a který jsem vždy obhajoval,“ připomíná.

Strejček chce být předmětem změny

Aby však byl pro své okolí srozumitelný, rozhodl se s okamžitou platností na nedávném regionálním sněmu ODS rezignovat na funkci předsedy regionálního sdružení ODS Vysočina. „Rezignoval jsem na základě vlastního přesvědčení o tom, že hlásám-li nutnost viditelné změny stylu ODS - a vědomým rozhodnutím delegátů sněmu RS ODS Vysočina ze dne 29.10. 2012 jsem nemohl být jejím spolunositelem, pak musím být jejím předmětem. Udělal jsem v daném okamžiku takové rozhodnutí, které je odpovědné k vám, ke mně i k mému svědomí,“ uvádí.

Strejček přitom zdůrazňuje, aby bylo na jeho rezignaci nahlíženo tak, že vytváří prostor pro dílčí (či zásadnější) změnu kursu regionálního sdružení ODS. „Jako (bývalý) předseda jsem se přece nemohl tvářit, že neexistuje volební výprask „10%“. Za mojí rezignací, prosím, nehledejte jiné motivace. Nejsou tam. Stále jsem přesvědčen, že ODS musí udělat zásadní a viditelnou změnu. Mé rozhodnutí jde takové změně na Vysočině naproti,“ konstatoval europoslanec Ivo Strejček.

Stranu už přímo opustili tři vysocí politici

Přestože i nadále zůstává členem ODS, je to pro stranu v posledním období další ztráta. Ze strany vystoupil dnes už bývalý senátor Petr Pakosta a poslanci Michal Doktor a Radim Fiala, který své rozhodnutí oznámil teprve ve středu.

Důvodem Fialova ukončení jeho dlouholetého členství jsou zásadní názorové rozdíly, zejména v otázce zvyšování daní. Ovlivnilo jej prý i to, že ODS není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků voleb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…