Dám politice novou fazónu, sliboval Fischer v rádiu

12.12.2012 17:49

Jan Fischer v prezidentské kampani volá po změně stylu české politiky. Jak si ji představuje? Jako možný prezident je připraven více komunikovat se všemi občany, politiky nevyjímaje, je připraven vysvětlovat, proč jmenoval do soudcovských postů právě ty lidi, které jmenoval a hodlá veřejnosti vysvětlovat i udílení milostí. Vyjadřoval se ale také ke své volební kampani a k reklamním slevám, které získal.

Dám politice novou fazónu, sliboval Fischer v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Jan Fischer je podle průzkumů veřejného mínění jedním z favoritů přímé volby prezidenta. Jaký by byl  prezident? Jaký obraz by si vybral do své kanceláře a jak se dívá na církevní restituce? To jsou jen některé z otázek, na které Fischer odpovídal během jednoho dne, jenž s ním prožil moderátor Martin Veselovský. Stalo se tak v rámci cyklu pořadů Českého rozhlasu s názvem "Hledá se prezident."   

V padesátých letech jsem ve straně nebyl

Hned v úvodu pořadu Fischer zdůraznil, že se nebude až do konce kampaně vyjadřovat k výrokům současné hlavy státu Václava Klause. Reagoval tím na Klausovo prohlášení, že mu z některých kandidátů vstávají vlasy hrůzou na hlavě a uvažoval by dokonce o emigraci.

V zápětí už přišla řeč na někdejší členství Jana Fischera v komunistické straně. Zopakoval, že voliči o tomto členství vědí a budou se ve volbách rozhodovat i na základě této znalosti. Kdybych to já osobně věděl o některém z kandidátů i s dalšími okolnostmi z jeho života, tak bych neměl problém takového kandidáta volit," uvedl Fischer. Zdůraznil také, že nebyl členem strany v padesátých letech, která jsou kritizována nejčastěji s ohledem na mnohé otřesné lidské osudy, které tehdejší komunisté připravili řadě českých občanů.

Čeká politika potřebuje novou fazónu

Jak si Jan Fischer představuje změnu politického klimatu v Česku? Základní obrysy se prý dozvíme již dnes v jeho volebním programu. "Mám program na to, abych lidem vrátil naději. Chtěl bych měnit politiku tím, že bych jinak komunikoval s občany, např. o otázce financování politických stran. Zkrátka, česká politika potřebuje nové impulsy a novou fazónu," myslí si někdejší premiér úřednické vlády.

Jako možný budoucí prezident si Fischer dokáže představit i oslabení pravomocí hlavy státu, kupříkladu v otázce výběru členů Bankovní rady České národní banky. Dnes jde o výlučné právo prezidenta, Fischer si umí představit, že by v této otázce spolurozhodoval např. Senát.

"Nebudu zapomínat na voliče. Já bych vysvětloval své milosti, Vysvětloval bych jmenování soudců a podobně. Zkrátka bych chtěl změnit politickou kulturu a začal bych právě u vystupování prezidenta. Nejsem člověk, který si po případném vítězství sedne na Pražském hradě, nebude mluvit s lidmi a bude se těšit jen ze svých pravomocí. Jednal bych s vládou a do těchto jednání bych vstupoval veřejně. Veřejně bych oznamoval, s čím do těchto jednání jdu, zdůraznil kandidát.

Sleva ze státního podniku je v pořádku

Fischer se ve vysílání vyjádřil také ke slevám v reklamní kampani, které dokázali vyjednat jeho spolupracovníci. "Žijeme v tržní ekonomice, kde se i kampaně tvoří na základě nabídky a poptávky. Zveřejňuji vše, co jsem utratil po sjednaných slevách a stejně tak zveřejňuji každý dar, který přijde, kdyby to tak dělal každý, byl bych jen rád," řekl Fischer.

Mezi těmito slevami je i sleva za vyvěšení plakátů s Janem Fischerem na pobočkách České pošty. Tam podle všeho Fischer získal čtyřicetiprocentní slevu a nevidí na tom nic špatného, přestože jde o státní podnik. Onu slevu zkrátka vyjednal jeho tým a státní podnik na ni byl ochoten přistoupit. Proč k tomu byl ochoten se ale novináři musí ptát České pošty. Nebylo by nic špatného ani na tom, kdyby si podobnou slevu dokázal vyjednat některý z jeho soupeřů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…