Do čeho Klaus nemluvil a Zeman mluvit začne. Valtr Komárek už ví

06.02.2013 8:31

ROZHOVOR Čestný předseda ČSSD Valtr Komárek, který na podzim dopisem přesvědčoval sociální demokraty, aby podporovali na Pražský hrad Miloše Zemana, i když strana měla vlastního prezidentského kandidáta, může být spokojen. Jeho favorit, v něhož vkládá velké naděje, byl zvolen hlavou státu. Nyní od něj čeká, že razantnějí než Václav Klaus bude hovořit o chodu ekonomiky a krocích, které povedou k jejímu růstu.

Do čeho Klaus nemluvil a Zeman mluvit začne. Valtr Komárek už ví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Hned v prvním rozhovoru po svém vítězství v přímé volbě prezidenta Miloš Zeman zpochybnil legitimitu Nečasovy vlády kvůli straně LIDEM, kterou podle jeho slov nikdo do parlamentu nevolil, a prohlásil, že by uvítal pád vlády a předčasné sněmovní volby. Myslíte, že by mohl odvolat premiéra, jak spekulují někteří politici?

Nevím, co Miloš Zeman zamýšlí, na takové věci jsem se ho neptal, protože se mi zdají absurdní.

Ale v médiích už probíhají vážné diskuse právníků, zda odvolání premiéra Ústava umožňuje nebo nikoli. Miloš Zeman k tomu sám řekl, že tato úvaha vychází z „velmi extenzivního výkladu ústavy“.

Nevím, jestli je to možné, kdyby šlo o odvolání premiéra. Podle některých výkladů, a o těch hovořil, by to bylo možné. Ale nevím, proč by to Miloš Zeman dělal, a nemyslím, že by to chtěl udělat.

Nově zvolený prezident už oznámil, že se bude více účastnit jednání vlády i parlamentu. Objevily se obavy, že se bude snažit do exekutivy zasahovat. Co si o tom myslíte?

Vycházím z toho, že když bude rozumný, tak to dělat nebude, protože to je exekutiva, a to je záležitost vlády. Nebude vytvářet druhou vlády, nemáme přece prezidentský systém a ani nějaké kvazi výklady to nezmění. Silně o tom tedy pochybuji. Ale jistě to nevím. Jak mám vědět, co nově zvolený prezident udělá?

Nebudete jako bývalý stranický kolega, přítel a erudovaný ekonom poradcem Miloše Zemana na Pražském hradě?

Jsem zatím mimo, ještě v pátek jsem byl v nemocnici, měl jsem jiné starosti. Objevuje se moře spekulací, koho si vezme Miloš Zeman na Hrad, jestli odvolá vládu, jestli nejmenuje nového ministra. Ale zatím se seznamuje s lidmi, má mnoho dobré vůle, chce jednat se všemi.

Vy jste podpořil Miloše Zemana do čela státu především kvůli jeho ekonomickým schopnostem. Považujete za dobré, když bude prezidentem ekonom a prognostik?

Myslím, že ano, proto jsem ho volil, kvůli mimořádným předpokladům, ekonomickému myšlení, které má. Velice dobře ovládá ekonomii, nejen teoreticky, má velké zkušenosti ze čtyř let ve funkci premiéra i z doby předchozí a pozdější, kdy sledoval vývoj ekonomie. Bude mít maximálně vůli přispět k tomu, aby se česká ekonomika zlepšila.

Jakými konkrétními prostředky může hlava státu přispět ke zlepšení české ekonomiky?

Lidi by si mohli spočítat, že to je otázka vlivu a chtění. Kdybychom připustili, že všechno řídí jen trh a podnikatelé, pak by ani vláda v ekonomice nic nezmohla. Ale současná ekonomika, jak mezinárodní, tak domácí, a tady fungují zpětné vazby, je silně poznamenána různými vlivy a zájmy. A taková osobnost, jako je prezident, má velkou váhu svého vlivu. Když bude chtít, může situaci ovlivnit vyjednáváním v Evropské unii, s různými státy, které zajímají naše firmy, ale i s domácími podnikateli a odborovými kruhy. Má tedy naopak velké možnosti. Tady nejde o takovou úroveň, aby se s někým dohodl, že něco bude stát tolik, že se něco zainvestuje – to nemůže, protože by to odporovalo Ústavě, ale pojmenováním problémů, argumentací, hledáním spolupráce, tak povede ekonomiku konkrétně, nemá menší vliv než premiér.

Současný prezident Václav Klaus je také ekonom z Vaší líhně – Prognostického ústavu, který jste léta vedl. Myslíte, že Miloš Zeman bude víc ovlivňovat českou ekonomiku než jeho předchůdce ve funkci prezidenta?

Myslím, že ano. Václav Klaus byl příliš fascinován operativou, výkonem prezidentských povinností a politické moci a jako ekonom se přestal realizovat. Realizoval se jako politik, a to velice aktivně. Mluvil hodně do politiky, ale do ekonomiky minimálně. Řekl, že by se neměla zvyšovat daň z přidané hodnoty, což říkal kdejaký ekonom ze spořitelny, to nebyly žádné objevy. Ale neslyšel jsem, že by se vyjádřil k makroekonomickým problémům, k vývoji spotřeby, investic, kvalifikované pracovní síle. Pokud o tom hovořil, nepřesahovalo to obecné povědomí. Osobně jsem se domníval, že je škoda, když se člověk takových ekonomických znalostí této problematice nevěnuje.

Jste přesvědčen, že v této věci bude nově zvolený prezident Miloš Zeman jiný?

Myslím, že ano. Minimálně bude přispívat do diskuse.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…