Dobrá zpráva? Klesá počet pohledávek, hlásí inkasní agentury. Klesl i zájem o jejich odkupy

17.04.2015 11:20

Dluhy jsou palčivým problémem dneška – ale i poměrně důležitým obchodním artiklem. I proto se jimi, jejich strukturou a objemem zabývá nejeden průzkum. Ten poslední, jehož výsledky byly představeny tento týden ve čtvrtek, ukázal, že dluhy mírně klesají, stejně tak, že klesl i zájem o jejich odkup. Zda je to však důvod k radosti, jisté není.

Dobrá zpráva? Klesá počet pohledávek, hlásí inkasní agentury. Klesl i zájem o jejich odkupy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukázky padělků platidel zadržených v ČR v roce 2013

Dluhy v Česku (ovšem nejenom v něm) tvoří velký problém. Nedávno se na ně zaměřil i průzkum trhu mimosoudního inkasa v České republice, provedený Asociací inkasních agentur ve spolupráci se společností EY.  Ukázalo se, že průměrná výše pohledávky, řešená inkasní agenturou (tedy mezičlánkem toho, než by dluh mohl skončit na stole exekutora), mírně vzrostla, a to na 13 797 korun.

Pokud hned na začátku zůstaneme u čísel, je dobré připomenout, že inkasní agentury zpracovaly jen v loňském roce (2014) pohledávky v celkovém objemu 22,4 miliardy korun. Přesto i ony se potýkají s problémy – hlavně s tím, že legislativci při úpravách zákonů dál upravují jen konec celého inkasního procesu. Nikoli začátek – i když ten pokládají inkasní agentury také za důležitý a tím pádem neprávem opomíjený.

K předchozím číslům pak doplňme ještě další. To, že pohledávky, které vznikly v domácnostech činily 87,4 procenta z celkového počtu pohledávek předaných do správy inkasním agenturám v roce 2014. A také to, že inkasní agentury vloni zpracovaly přibližně 1,6 milionu nových pohledávek (jejich výše činí více než 22 miliard korun). I díky tomu tak inkasní agentury přinesly též více než 1 600 pracovních míst. Věřitelům tak vrátily tyto agentury vloni víc než 6,7 miliard korun.

„Po výrazném propadu trhu v roce 2013 jsme ani pro loňský rok neměli žádné optimistické vyhlídky. Čísla z průzkumu naše předpoklady potvrdila, ale lze hovořit spíše o stagnaci, než o dalším propadu. Trh mimosoudního inkasa stále není právně ukotven, což znamená, že neexistuje žádná právní jistota pro věřitele, a zejména pro dlužníky. Oboru také nepomáhají snahy zavděčit se dlužníkům a výpady proti ‚zlým‘ věřitelům, kteří jen chtějí svoji platbu za zboží či služby,“ řekl při představení výsledků průzkumu trhu prezident Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek.

Zájem o koupě pohledávek klesá

Poměrně překvapivé může být to, že další závěr průzkumu poukázal na trvající nižší zájem inkasních agentur o koupi pohledávek  – tedy za současných podmínek. Počet odkoupených pohledávek tak u dotazovaných respondentů průzkumu činil jen 6,6 procenta z jimi řešených pohledávek v roce 2014.

„Snížení počtu nových pohledávek oproti rekordním rokům 2011 a 2012 vidím zejména v nižším počtu pohledávek, které generují samotní věřitelé. Věřitelé, ať už banky nebo seriózní nebankovní finanční instituce, upravili podmínky poskytování půjček, úvěrů, případně poskytování svých služeb tak, že je jich nyní díky tomu mnohem méně v selhání. Současně samotní věřitelé disponují velkými odděleními vymáhání pohledávek, díky čemuž si mohou podchytit potenciální problém již v samotném zárodku a sami se jej mohou pokusit dořešit,“ vysvětlil důvody současného vývoje Radek Laštovička, manažer oddělení poradenství pro finanční instituce společnosti EY.

Na závěr opět čísla, tentokrát s výhledem do budoucnosti…

Průměrná výše tržeb z inkasní činnosti v roce 2014 byla 51,6 mil. Kč, v porovnání s rokem 2013 (52,4 mil. Kč) se tedy jedná o pokles o 0,8 mil. Kč.

„Výhled vývoje pro rok 2015 je optimistický spíše u menších společností. Ty vidí na trhu prostor k dalšímu růstu. Větší inkasní agentury z většiny prochází stagnací a jsou méně optimistické v předpokladech tržeb na letošní rok. Přestože věřitelé stále zdokonalují své interní procesy vymáhání a k inkasním agenturám se tak dostávají pohledávky horší kvality a později, stále se jim daří prokazovat svůj přínos,“ shrnul Laštovička.

O průzkumu

Asociace inkasních agentur (AIA) provedla ve spolupráci se společností EY pravidelný průzkum trhu inkasních agentur. V pořadí již osmého průzkumu se zúčastnil rekordní počet 24 inkasních agentur, mezi kterými byli téměř všichni významní hráči na trhu. Podle odhadu tak průzkum pokrývá 80 % trhu inkasních služeb v České republice. Sběr dat a jejich vyhodnocení se uskutečnily v březnu a dubnu 2015. Oslovení prováděla společnost EY formou elektronického web dotazníku. Data navazovala na obdobný průzkum z předchozích let tak, aby bylo možné vysledovat tržní trendy. Dotazy byly zaměřeny na údaje o inkasní činnosti z let 2013 a 2014 a na výhled pro rok 2015. Část údajů odpovídá informacím shromažďovaným v rámci pravidelného evropského průzkumu inkasního trhu FENCA (Federation of European National Collection Associations).

O Asociaci inkasních agentur (AIA)

Asociace inkasních agentur byla založena v roce 2002 a od roku 2006 je členem FENCA (Federation of European National Collection Associations, Evropské federace národních asociací inkasních agentur). Členové Asociace inkasních agentur jsou nejvýznamnější společnosti působící v oblasti správy a inkasa pohledávek, které přijaly etický kodex, ve kterém se mimo jiné zavazují k přísnému dodržování zákonů České republiky, ochraně osobních dat a respektování osobní nedotknutelnosti dlužníků, s cílem postupovat vždy tak, aby stoupala důvěra veřejnosti v činnost inkasních agentur.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…