Důvody koaličích politiků pro zachování vlády: Platy vojáků či pohřebnictví

16.01.2013 20:38 | Zprávy

I když veřejnost podezírá poslance, že jejich jedinou motivací proti předčasným volbám je udržet se v poslanecké lavici, vládní poslanci uvádějí rozmanité důvody, proč by měla současná vládní koalice vydržet až do konce volebního období.

Důvody koaličích politiků pro zachování vlády: Platy vojáků či pohřebnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byl mimo jiného i návrh změny zákoníku práce

Opozice se ve čtvrtek pokusí vyslovit vládě Petra Nečase nedůvěru, tentokrát kvůli premiérovu podpisu pod kritizovanou rozsáhlou novoroční amnestií, která zastavila i trestní stíhání korupčníků, podvodníků a zlodějů. Koaliční politici pro ParlamentníListy.cz vysvětlují, proč tento návrh nepodpoří.

„Pro mne je klíčovým důvodem pro pokračování této vlády, aby se dokončila práce na občanském zákoníku, aby mohl být účinný od 1. ledna 2014,“ vysvětlil místopředseda Poslanecké sněmovny, exministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. Zákoník, který se připravoval deset let a na jehož podobě se podílel jako ministr spravedlnosti, už byl schválen, ale je třeba ještě prosadit doprovodnou, navazující legislativu a připravit soudce na aplikaci tohoto zákona. „To už je na současném ministerstvu, ale záleží mi na tom, aby to bylo dokončeno,“ dodal Pospíšil.

Exministr spravedlnosti se obává, že kdyby současnou vládní koalici vystřídala u moci levice, už schválený zákoník by zrušila. „Přitom k tomu nemá jiné než politické důvody,“ namítá Pospíšil a upozorňuje, že odborníci z řad ČSSD jako například právník, poslanec sociální demokracie Stanislav Křeček, pro zákon ruku zvedli, i když ostatní poslanci pro něj nehlasovali, přestože prý žádné věcné důvody pro jeho odmítnutí neměli.

Vidím chce prosadit nový model odměňování vojáků

Poslanec Jan Vidím je přesvědčen, že “současná vládní většina je to nejlepší, co se dá poskládat“. Na námitku, že po předčasných volbách by se poskládala třeba jiná vládní většina, uvedl, že by se do sněmovny v předčasných volbách dostala ve větší síle levice, a to by nebylo dobře. Doufá, že se do řádných voleb ještě změní atmosféra a vládní strany získají větší sympatie než dnes. Ale má také plány, které chce dokončit. „Rád bych ještě do konce volebního období připravil nový způsob odměňování příslušníků ozbrojených sil. Byl bych rád, kdyby se to podařilo schválit ještě této sněmovně, tento podle mne zdravý model odměňování vojáků nyní čeká na projednání ve vládě,“ prohlásil předseda výboru pro obranu.

Premiér udělal chybu, ale proto se s ním nemusíme rozejít

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík připouští, že ani jeho strana „nevyjadřuje nadšení nad amnestií, považuje ji za velký problém“. „V podobě, v jaké je vytvořená, nesouhlasíme,“ vysvětlil. I když TOP 09 je líto, že ji kontrasignoval premiér, což celá strana vidí jako chybu, zodpovědným za amnestií je podle Gazdíka prezident. „Ale i když premiér udělal svým podpisem pod amnestii chybu, neznamená to, že se s ním musíme rozejít,“ vysvětloval, proč se TOP k opozici při hlasování o nedůvěře nepřipojí. Osobně by byl rád, kdyby se ještě do konce volebního období podařilo prosadit návrh o odpovědnosti úředníků za způsobenou škodu a změnu zákona o střetu zájmů, aby politici museli přiznávat majetek při vstupu do politiky i při odchodu z politiky. „Je celá řada dalších věcí, které bych ještě rád prosadil, třeba zákon o pohřebnictví,“ dodal Gazdík.

Nezařazený poslanec Martin Vacek drží dohody

Nezařazený poslanec, původně zvolený za Věci veřejné, Martin Vacek se také nepřipojí k opozici. „Byl jsem zvolen za Věci veřejné, podpořili jsme koaliční dohodu, která byla vytvořena z programových cílů jednotlivých stran. K žádné změně koaliční smlouvy nedošlo, takže nevím, proč bych měl hlasovat proti vládě,“ prohlásil poslanec. Kdyby ke změně programových cílů došlo, pak by mohl svůj postoj přehodnotit. „Držím dohodu, proto budu vládu podporovat. Nechápu Věci veřejné, které mě do sněmovny přivedly, proč po dvou letech programové prohlášení, které prosadily, nepodpoří,“ uvedl Martin Vacek.

Vláda by měla dostat šanci zlepšit si reputaci

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda říká, že jeho důvodem pro zachování vládní koalice až do konce volebního období je přesvědčení, že vláda a sněmovna mají dokončit svůj mandát. „V polovině volebního období je každá vláda kriticky nejméně populární, protože v první půlce provádí nepopulární opatření,“ konstatoval Marek Benda. Přiznává, že doufá ve zlepšení reputace vlády. „Jinak by nemělo cenu pokračovat,“ vysvětlil poslanec ODS. Osobně by uvítal, aby vládní koalice měla šanci ještě schválit zákon o statním zastupitelství a právní předpisy k novému občanskému zákoníku. „Aspoň toto by se ještě udělat mělo,“ soudí Marek Benda, ještě donedávna předseda ústavně-právního výboru sněmovny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…