Ekonomka Švihlíková: Naše země se řítí do smrtící spirály

15.08.2012 6:33

Nejde o emocionální název, který by měl vyvolávat zděšení, ale ekonomický popis toho, co se v republice děje, říká spoluautorka a editorka zprávy koalice Social Watch (SW), docentka Ilona Švihlíková.

Ekonomka Švihlíková: Naše země se řítí do smrtící spirály
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Podle této zprávy ztrácíme až stovky miliard korun ročně korupcí, daňovými úniky a lhostejností vrcholného managementu. Jak řekl pro ParlamentníListy.cz stínový ministr financí za KSČM Jiří Dolejš, v proexportní strategii se dostala vláda do rozporu dokonce s vlastním programem.

Podle Ilony Švihlíkové právě v minulém roce se začala ona smrtící spirála projevovat. „Je to situace, kdy vláda provádí natolik silnou rozpočtovou restrikci, že ničí domácí poptávku, což se následně negativně projevuje na výběru daní a dalších příjmových položkách rozpočtu,“ konstatovala. „A tak stále dokola,“ dodala.

Evropský prostor není pro český export samospásný

Vláda se podle Švihlíkové domnívala, že hlavní záchrana ekonomiky přijde z vnějšku. „Orientovala se proto na tak zvaný "růst orientovaný vnějškem". Ukazuje se ale, že tato strategie je příliš jednostranná a od základu chybná,“ vysvětluje Švihlíková. V důsledku toho se podle ní ekonomika v prvním pololetí roku 2012 propadla o celé jedno procento. „Ten propad je tak velký, že ani relativně slušné výsledky obchodu ten propad nemohou vykompenzovat,“ dodává.

Navíc, navzdory slovní podpoře exportně orientovaného růstu, jde vládní politika opačným směrem, protože zcela kontraproduktivně ruší zastupitelské úřady v perspektivních zemích Latinské Ameriky a Afriky. Nedořešení kompetenčních sporů mezi Ministerstvem zahraničí a Ministerstvem průmyslu a obchodu podle Švihlíkové brání efektivně používat nástroje ekonomické diplomacie v obchodování.

Vláda je v rozporu s vlastním programovým prohlášením

„Na zastupitelských úřadech jsou důležitá hlavně obchodní oddělení,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Jiří Dolejš. Úsporná opatření spočívající v rušení ambasád tak podle něj mohou být kontraproduktivní, protože úkolem těchto oddělení je především zjišťovat možnost exportu pro domácí výrobu. „Pokud by se mělo šetřit, tak by se mělo začít u takových akcí, jako je předražený Český dům v New Yorku a podobně, ale rozhodně ne na obchodních odděleních v destinacích, které jsou pro nás zajímavé,“ konstatuje poslanec. Připomněl, že zatímco ČR opouští africké destinace, západní země se tam naopak snaží své možnosti rozšiřovat.

Vláda ve svém programovém prohlášení slibuje, že vytvoří proexportní strategii tím, že posílí obchodní zastupitelství,“ připomíná stínový ministr financí Jiří Dolejš. „Za těchto okolností je ale vláda v přímém rozporu s vlastním prohlášením a vlastními sliby,“ dodává.

"Závislost ČR tak enormně zůstává na obchodování s EU, protože napojení na vnitřní trh EU tvoří okolo 80 procent českého exportu," potvrzuje zpráva Social Watch.

Sociální výdaje Česka jsou už pod průměrem Evropské unie

Podle zprávy SW hrozí seniorům kvůli reformám propad do chudoby a bezdomovectví. Kvůli rozpočtovým restrikcím se však propadá domácí poptávka a zpomaluje tak růst příjmu z DPH. Zvyšování této daně se tak jeví spíše jako kontraproduktivní, protože opět postihuje pouze sociálně slabé vrstvy obyvatelstva.

Rodičovský příspěvek v nejčastěji vyplácené tříleté variantě bude zkrácen celkově o 16.000 ročně. Navíc byl zakázán souběh čerpání rodičovského příspěvku a příspěvku na péči pro rodiče handicapovaných dětí, což výrazně zhorší ekonomickou situaci těchto rodin a nutně zhorší možnost péče o nemocné děti.

„Sociální výdaje České republiky jsou již dnes pod průměrem Evropské unie,“ varuje Ilona Švihlíková. Jak dále řekla, stávající špatná situace ale není způsobena zvenčí. „Tato krize je jednoznačně připsatelná krokům této vlády,“ říká známá ekonomická expertka.

Růst DPH je kontraproduktivní. Zisk z něj nelze očekávat

„Jestliže proběhne plánované zvýšení DPH, zařadíme se mezi země s touto vysokou daní. Přitom se bráníme zvýšení přímých daní,“ říká ParlamentnímListům.cz Jiří Dolejš. V době krize ani zvýšení DPH nepřinese očekávaný výsledek, ale zato tento postup už začíná dokonce kritizovat i pravice, včetně prezidenta Václava Klause. Rezervy má podle něj český stát i v progresivním zdanění. „Je pravda, že v době krize nějaká radikální progrese by nebyla dobrá,“ připouští Dolejš. „Rezervy na progresi tu ale rozhodně jsou, je vyšší dokonce v evropských zemích,“ dodává.

Zároveň Dolejš připomněl, že velké podniky vlastní většinou zahraniční společnosti. „Je to otázka korporátních daní, které se nezvyšují, ale odvody podílu na těchto ziscích jdou do zahraničí, čímž odchází ze země mnohamiliardové částky, dodává Jiří Dolejš.

Korupce, úniky a lajdáctví vlády nás prý připravuje o desítky až stovky miliard korun

Další kritika patřila korupci, ale i lajdáctví vlády. Korupční odtoky a aféry dosahují podle zprávy nových vrcholů. Odhady se různí, ale většina z nich uvádí, že korupční odlivy dosahují až 100 mld. korun ročně. Zásadním příkladem lajdáckého přístupu vlády se stal v roce 2011 případ Mostecké uhelné, který otevřela švýcarská justice. Přestože český stát měl informace o kauze rok a půl, zcela ignoroval možnost získat 12 mld. korun do rozpočtu. Takřka ve stejné době, navzdory deklarované špatné situaci došlo ke zrušení daně z dividend, což je výpadek z rozpočtu kolem 9 mld. korun.

Schodek rozpočtu jen za rok 2011 dosáhl 142,8 mld. korun. Za této situace je ochotna česká vláda darovat církvím134 miliardy (bez úroků, ty by měly činit kolem dalších 90 miliard korun). Přitom Evropský soud pro lidská práva, který už obdobnou situaci řešil v Polsku, vynesl verdikt, že při nápravě ekonomických křivd je třeba přihlédnout k ekonomické situaci v zemi a zamítl tehdy požadovanou plnou náhradu za bytový fond.

Bohatí od vlády dostávají dary, chudí přicházejí o peníze

V daňových rájích mizí podle zprávy 140 miliard korun. Dalších 40 miliard korun mizí ze státní pokladny, protože se 1300 českých firem vyhýbá placení daní tím, že využívají daňové ráje. „Tím, že tyto peníze mizí z české ekonomiky, ztrácíme navíc desítky pracovních míst,“ varuje Tomáš Tožička z Tax Justice Network.

Na jednu stranu se omezuje monitoring smogu nebo hladin řek, ale zato velkým průmyslovým a energetickým podnikům byly zdarma rozdány emisní povolenky v celkové hodnotě 47,5 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…