Europoslanec zbořil euromýty. Došlo na banány, kondomy i viagru

16.05.2013 17:46

Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) se rozhodl zabojovat proti euroskepticismu tím, že vysvětlí některé mýty, které kolem Evropského parlamentu vytvářejí média. „Ono totiž v Česku nejde kolikrát snad už jen o euroskeptiky, jako spíš až o eurofoby,“ vysvětlil s tím, že skeptici jsou lidé, kteří kritizují po určité analýze, zatímco lidé s fobiemi jsou ti, kteří mají z něčeho strach, ale nedokáží jej vysvětlit.

Europoslanec zbořil euromýty. Došlo na banány, kondomy i viagru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Poc

Je třeba hned úvodem říci, že různé euromýty nejsou vždy jen specifikem České republiky, ale kolují někdy i v dalších zemích Evropské unie a bývá pak prý problém uvést je na pravou míru.

„Když o těchto mýtech čtu nebo je slyším, vždy se výborně bavím. I proto jsem se na některé zaměřil,“ přiznal Pavel Poc pro ParlamentníListy.cz. Jak dodal, podle něj média a spolu s nimi někdy i politici často svým neprofesionálním přístupem bez ověřování zpráv deformují veřejné mínění.

„Těm, kdo takto balamutí lidi, ani těm, kdo jim v tom vydatně přizvukuje, nic nehrozí. Média mají moc bez odpovědnosti a ti, kdo jim přizvukují, jsou beztrestní. I proto bych rád některé věci uvedl na pravou míru,“ poznamenal Poc.

Kadeřnicím zakážou podpatky?

Tato nebo obdobně znějící zpráva se rozšířila českými sdělovacími prostředky 10. dubna 2012. „Televize Nova dramaticky a katastroficky hlásila, že bruselští úředníci připravili další absurdní směrnici, kterou Evropská unie zakáže kadeřnicím nejen podpatky, ale i šperky a dokonce upraví i to, o čem se budou moci se zákazníky bavit. Ve své reportáži pak televize zkoumala obutí českých kadeřnic. Deník pak nařknul ze stejné věci Evropskou komisi a propojil údajnou směrnici s chystanou dohodou mezi sdružením EU Coiffure zastupující evropské salóny a odbory evropských kadeřníků,“ popsal jeden z příkladů Pavel Poc. Když se zajímal o to, kde se tato zpráva vzala, ukázalo se, že má původ v bulvárních tištěných médiích The Sun a Daily Mail ve Velké Británii.

„Ve skutečnosti ale nešlo o žádnou směrnici Evropského parlamentu ani rady, či nějaký návrh Evropské komise, ale o dohodu zaměstnavatelského sdružení EU Coiffure a zaměstnanecké organizace UNI Europa Hair and Beauty, tedy kadeřnických odborů. Zástupci zaměstnavatelů ji podepsali se zástupci zaměstnanců v Bruselu 26. dubna 2012. Evropský komisař pro sociální záležitosti Lászlo Andor pochopitelně podpořil dohodu sociálního dialogu, který zlepšuje pracovní podmínky kadeřníků, protože to ukazuje cestu i ostatním oborům k dosažení shody na zlepšení pracovních podmínek. Britské bulvární listy ale vytvořily na základě této dohody nesmyslné titulky a přidaly šťavnatou spekulaci. Česká média věc převzala, zkomolila dál obsah a na světě byla bruselská kauza,“ pokračoval dále europoslanec.  V této souvislosti pak prý dostal dokonce e-mail od českého sdružení kadeřníků, který ho a další europoslance vyzýval k zastavení této absurdity. „Zjistit, že toto sdružení je přitom členem EU Coiffure, přitom zabralo jen pár minut. Chudák jeho předseda však vůbec nepochopil, že média píší o jeho vlastní dohodě,“ vysvětlil Poc.

EU zakázala pomazánkové máslo

Další příklad, o kterém se Pavel Poc zmínil, byl ten, kdy po konečném verdiktu Soudního dvora Evropské unie hlásaly titulky hroznou křivdu, která se stala České republice – konec pomazánkového másla. „Přitom šlo jen o to, že si Evropská unie dovolila konstatovat, že pomazánkové máslo není máslo, ale roztíratelný tuk a uzavřela tím dlouhá léta sporů a nejistot, co bude nadále s našim pomazánkovým máslem. Jenže mlékárenští výrobci vydávali rozhořčená prohlášení o tom, že se pár Neználků v městě moudrosti zvaném Brusel rozhodlo, že to nemůže být nazvané jako máslo. Evropská komise přitom nikdy nezakázala výrobu pomazánkového másla. Jen se členské státy Evropské unie dohodly, že máslem je mléčný výrobek s obsahem mléčného tuku až od 80 procent. Problém přitom měli i Slováci po vstupu do EU, ale ti ho bez potíží po roce 2004 přejmenovali. Česká republika ale žádala o výjimku. Ukázalo se ale, že nešlo o žádost o výjimku jen pro český trh, ale o pokus jak prosadit tento název i na zahraniční trhy v Německu, Maďarsku či Slovensku,“ vysvětlil dál Poc. Tam se ale už podobné výrobky prodávají, a tak klamavý název stálá komise zamítla. Jenže ČR rozhodnutí nerespektovala, a tak v roce 2006 podalo Slovensko stížnost na porušování unijních pravidel. Evropská komise Česko vyzvala k řešení, ale to opět nereagovalo. A tak se případ nakonec dostal k Soudnímu dvoru Evropské unie. A ten rozhodl, že tolerováním názvu pomazánkové máslo porušuje naše republika pravidla.

„Při tomto podivném boji za název komunistické náhražky másla, vyrobené zejména ze škrobu a podmáslí, si vždycky vzpomenu na to, jak moji rodiče nadávali, že jim komunistický režim lže, když jim prodává jako náhražku něco se jménem máslo. Jde jen o názvosloví, ale mohlo by to mít i kladný efekt. Co kdyby totiž třeba masová konzerva musela v důsledku toho obsahovat alespoň 51 procent masa? To by také lidi a média protestovali?“ ptá se Pavel Poc.

Evropská unie je jen přebujelá byrokracie

Z celé další plejády mýtů pak připomněl Pavel Poc ještě jeden. A to ten, že je EU pouze přebujelá byrokracie. „Brusel je pro mnohé jen synonymum pro byrokratický spolek, ve kterém velké množství dobře placených úředníků a ostatních kancelářských krys vymýšlí nesmysly na ubohé členské státy a jejich občany. Euroskepticky ladění novináři a politici rádi vypouštějí do veřejného prostoru tyto nesmyslné lži, aby uštědřili EU další ránu. Realita je ale jiná,“ konstatuje europoslanec Poc.

V ČR je jeden úředník na 13 občanů, v EU jeden úředník na 2941 lidí

A uvádí fakta: Souhrnný počet zaměstnanců všech institucí Evropské unie se pohybuje kolem 170 tisíc lidí. To je na celou Evropu jen zlomek toho, co živí daňový poplatník v České republice. Ta má celkem 750 tisíc zaměstnanců státní správy, krajských a obecních samospráv. „Pokud tedy srovnáme 170 tisíc úředníků na 500 milionů obyvatel EU, vychází nám 2941 lidí na jednoho úředníka. Pokud srovnáme Českou republiku, vyjde nám jeden úředník na 13 občanů. A pokud srovnáme efektivitu, poměr jasně padne ve prospěch EU. V EU navíc funguje i jasně stanovený kariérní řád, což v ČR chybí. Navíc bruselské úředníky není snadné ovlivnit, na rozdíl od těch českých, kteří žijí ve strachu, že mohou být bez větších problémů kdykoli odvoláni nebo dokonce vyhozeni, pokud nebudou dělat to, co se od nich očekává,“ říká Pavel Poc s tím, že dle jeho mínění je nenáviděná evropská byrokracie účelově vytvořenou blamáží.

Podle něj je hlavním důvodem toho, proč bruselská byrokracie u nás mnoha lidem tolik vadí, právě efektivnost a neovlivnitelnost. „Když euroúředníci zjistí, že se nepostupuje podle domluvených pravidel, dotčený stát musí sjednat nápravu. A ta spočívá třeba v tom, že Česku nebudou proplaceny pochybné tendry, které musí pak zafinancovat státní rozpočet. Neovlivnitelnost je založena na rovném přístupu a tak nepomohlo ani naříkání premiéra Petra Nečase v Bruselu, kdy se snažil Evropskou komisi přesvědčit, že když nám peníze nezaplatí, zvýší to náš deficit,“ myslí si Poc.

Okurky, kondomy a viagra? Vše je prý jinak...

Popsal pak následně i další mýty a zároveň se je pokusil vyvrátit. ParlamentníListy.cz z nich vybraly ty nejzajímavější či nejúsměvnější:

  1. EU vyžaduje rovné okurky

Fámou je například to, že na základě nařízení EU bude možné prodávat pouze takové okurky, které budou rovné a jejich zakřivení bude maximálně 10 milimetrů na 10 milimetrů jejich délky, aby lidé mohli lépe počítat, kolik jich je v jedné bedně. Není to přitom pravdivé, s tímto nápadem přišli dopravci a prodejci, kteří se snažili snížit náklady na dopravu tím, že by do beden vměstali více rovných než zakřivených okurek.

  1. EU harmonizuje velikosti kondomů

Mýtem jsou i informace o tom, že se Evropská unie snaží nařídit harmonizaci rozměrů kondomů ve všech členských státech. EU se však otázce standardizace kondomů vůbec nevěnuje. Harmonizaci provádí Evropská standardizační komise, která je dobrovolnou organizací zaštiťující národní standardizační komise a spotřebitelské organizace devatenácti evropských zemí. Na EU je nezávislá.

  1. EU proplácí svým zaměstnancům viagru

Některé noviny v minulosti uváděly, že si mužská část zaměstnanců evropských institucí má možnost nechat si proplatit jako součást zdravotních výdajů šest pilulek viagry. Je sice pravdou, že zaměstnanci institucí EU mají zajištěno zdravotní pojištění, na které si každý měsíc přispívají. Ale jen deseti z nich však EU částečně hradí poplatky za šest pilulek viagry měsíčně. A to proto, že je u nich impotence způsobena vážnou nemocí.

  1. EU určuje velikost a zakřivení banánů

Evropská unie stanovila normu týkající se velikosti a kvality banánů, která harmonizuje dosavadní nejednotné národní normy, jež komplikovaly obchodování. Neznamená to však, že by se malé banány měly zahazovat či ničit, ale pouze to, že patří do jiné kategorie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…