Exvelvyslanec Novotný: Kníže vede úřad ke dnu. Může za to i Kalousek

24.06.2012 8:23

JINÝMA OČIMA Ministerstvo zahraničí má ještě menší rozpočet než resort kultury. Může za to Schwarzenberg s Kalouskem. Proto je vládní podpora exportu pouze prázdnou frází.

Exvelvyslanec Novotný: Kníže vede úřad ke dnu. Může za to i Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

V ekonomicky rostoucích zemích jako jsou Indie, Japonsko, Brazílie či Jihoafrická republika nemají tuzemské firmy žádné státní zastání. Hospodářky je proto Česko jedou ze spolkových zemí Německa, které za naše výrobky hlavně inkasuje. To jsou názory bývalého klíčového diplomata a nynějšího bezpečnostního experta Národních socialistů – levice 21. století (LEV 21) Jaromíra Novotného.

Nejdříve Jaromír Novotný licituje, že by se otázkám ohledně ministerstva zahraničních věcí raději vyhnul, protože ho opustil teprve před rokem, ale nakonec usoudí, že roční mlčení bylo dostatečné, a spustí.

„Nechápu, že Karel Schwarzenberg připustil takovou reorganizaci. Ministerstvo tím podvázal. Nechápu, že s místopředsedou své strany Miroslavem Kalouskem dopustil, aby se rozpočet ministerstva zahraničí smrskl a klesl o padesát procent. Nyní jde jen o půl procenta státního rozpočtu, což je méně než má ministerstvo kultury. Zahraničí má pět, kultura osm miliard korun. V případě země, u níž tvorba HDP závisí z pětaosmdesáti procent na zahraničním obchodě, je to zlé,“ vypočítává pro ParlamentníListy.cz. Česko se podle něj v exportu zbytečně moc orientuje na krizí postiženou Evropu, přitom ekonomicky silné zóny leží jinde.

Ekonomická diplomacie na kolenou

„Poslední reorganizace ministerstva zahraničí proběhla před dvěma lety a bylo zrušeno mnoho míst. Většinou šlo o obchodní rady, pro export velmi důležité. V Tokiu jsem měl jednoho člověka pro vědu a výzkum, jehož místo bylo v rámci úspor zrušeno. Pro srovnání Nizozemí tam má pro tuto oblast odbor o padesáti lidech. V největším ekonomickém centru Indie Bombaji, kde je i centrální národní banka, jsme zavřeli generální konzulát, který tam byl od roku 1937, ještě z první republiky. Teď je v Dillí jeden obchodní rada. Jeden člověk na miliardu tři sta milionů lidí. Dokážete si představit, že by byl v Bruselu jeden obchodní rada na celou EU, která má 500 milionů obyvatel,“ sděluje bývalý český velvyslanec v Indii a následně v Japonsku.

V popisu žalostné situace v české ekonomické diplomacii ale Novotný pokračuje: „Obchodní radové v zemích třetího světa, které teď ekonomicky rostou, chybí. Tam, kde by se měl podporovat export, všechno rušíme. Přitom otevíráme České centrum v Düsseldorfu. V Evropě vše zařídíte po internetu, ale lobovat za české výrobky v Číně, Indii, Japonsku či Brazílii, to dá fušku. Tam musí někdo být a obchodníkům otvírat dveře. Britové a Francouzi uvažují selským rozumem a vědí, kam budou vyvážet. Pětaosmdesát procent českého exportu jde do zemí EU, což je jako před rokem 1989, kdy to šlo do zemí RVHP. Máme kliku, že je naším největším trhem v rámci EU Německo. To hodně vyváží do výše zmíněných světových velmocí a nám dělá prostředníka. Samozřejmě, že také mnohem více inkasuje. Hospodářky jsme jeho spolkovou zemí.“

S Paroubkem dělal v obuvi

Novotný před účinkováním v české diplomacii byl prvním náměstkem ministra obrany. Staral se hlavně o vztahy se zahraničím a jeho zásluhou se země dostala do Severoatlantické aliance NATO. Jako úředník přežil pět ministrů obrany, a i když se kolem něj všichni měnili, on zůstával. Podle něj proto nyní Česku nejvíce schází zákon o státní službě, který byl podmínkou našeho vstupu do EU, ale dodnes ho nemáme.

Další názory na politiku a společnost v rubrice Jinýma očima ZDE

„On je napsán, ale není platný. Neodhlasovali ho, protože by politici ztratili možnost měnit obsazení ministerstev. Byl by tam totiž státní tajemník a pod ním úřednictvo nezávislé na politické moci. Každý ministr u nás po nástupu do funkce vymění nejen náměstky, ale i všechny ředitele odborů a další vyšší úředníky. Možná je to účel, aby mohli politici víc krást,“ podotýká.

Před rokem odešel do důchodu. Pak se ale domluvil s bývalým kolegou z předlistopadového Obchodu Obuví Praha Jiřím Paroubkem a stal se odborným mluvčím národních socialistů LEV 21 pro oblast národní bezpečnosti. „Znám Paroubka od roku 1986. Pracovali jsme společně jako nepřátelé lidu v podniku obchodujícím s obuví. Když jsem odcházel, byl jsem obchodní a on ekonomický náměstek ředitele. Po roce 1989 mě lákal do Československé sociální demokracie, ale nedal jsem se. Pak mě jako premiér navštívil v Indii. Nedávno jsem ho potkal na nějaké debatě a slovo dalo slovo. Nemám pocit, že by této zemi nějak škodil. Právě naopak. Za jeho premiérování česká vláda vymohla na Evropské unii obrovské peníze. Nejvíc na hlavu v rámci EU. Není už jeho chyba, že jsme jich vyčerpali tak málo,“ míní Novotný.

Neoblíbeného politika z Paroubka prý udělala nenávist médií, která ho léta grilovala. Naštvanost lidí je podle Novotného už tak obrovská, že přestávají věřit velkým stranám a mohli by se orientovat na ty menší.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…