Fotograf Saudek: Čechům se nechce fachat. Akorát skuhrají a demonstrují

19.04.2012 8:04

JINÝMA OČIMA Nevěřím, tak jako devadesát pět procent národa, že každý, kdo je bohatý, je zloděj, řekl pro ParlamentníListy.cz fotograf Jan Saudek. Je dobré, že lidé mohou na demonstraci a nikdo je nezbije, ale demonstrace nic neřeší, myslí si o plánovaném protivládním protestu odborů. Národ prý skuhrá, ale nikomu se nechce "fachat", dodává. Uznává ale, že u nás politik ustojí všechno, třeba i nepodmíněný trest.

Fotograf Saudek: Čechům se nechce fachat. Akorát skuhrají a demonstrují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Saudek, světoznámý fotograf

„Nežil jsem tam dlouho, ale zdá se mi, že ve spojených obcích (Spojených státech amerických) za mořem, když je někdo podezřelý třeba z harassmentu či něčeho takového, tak ihned odchází. Tady ale člověk vydrží i to nejtvrdší, třeba i nepodmíněný trest,“ zahájil Saudek rozhovor pro ParlamentníListy.cz.

Televize masíruje mozky, já se nedívám

„Já ty lidi osobně neznám (Vít Bárta, Jaroslav Škárka), jenom o nich vím od dědků ze cvičiště, kam chodím cvičit třikrát týdně. A oni mluví jenom o tom, co je v televizi,“ informuje Saudek, který se sám na televizi nedívá.

„Teď snad lidi věří televizi, ať je tam cokoliv. Kdyby tam byly nějaké podprahové zprávy, že by se tam třeba každé desáté okénko objevilo „vraždit cikána“, tak lidem by to zůstalo v paměti a začali by vraždit cikány, nebo blonďáky, zrzavý, prostě kohokoliv,“ kroutí Saudek nechápavě hlavou.

„Televize masíruje mozky. Třeba slovník. Když někdo přijde s nějakým novým úslovím, třeba „to je hustý“, tak je všechno najednou hustý. Nebo před lety přišla paní Holubová s úslovím „to neřeš“. A pak všichni říkali to neřeš, protože to bylo v televizi,“ konstatuje umělec.

Charta 77? Půl chartisté a půl navíc udavači

„A já tohle odmítám, proto se na tyhle média nedívám. Ano, rád bych v nich byl, protože dělám rád blbce, ale oni mě tam nechtějí. Ale samozřejmě vím přesně, co se děje. A mně přijde, že tu není žádná politická kultura,“ myslí si Saudek.

„To znamená, že je to tu prosyceno komunisty a udavači. Protože nezapomeňte, že v Chartě 77 byla polovina chartisté a polovina zároveň udavači - měli dvě funkce. Mé svědomí je čisté, tak o tom mohu takhle mluvit,“ dodává ParlamentnímListům.cz Saudek.

Jsem židobolševický plutokrat

Anketa

Souhlasíte s Janem Saudkem?

65%
35%
hlasovalo: 4243 lidí
A má hned příklad. „Tak například jsem slyšel, že pan Jan Fischer, někdejší člen komunistické strany, což je pro mě jako NSDAP, že je věřící semita. On je mojžíšského vyznání a navštěvuje synagogu,“ říká Saudek o zatím nejpopulárnějším kandidátovi na prezidenta ČR.

„V USA, nevím z jakého důvodu, je nepsaný zákon, že Žid nemůže být prezidentem. Tak u nás se to stane,“ uvažuje Saudek a se smíchem dodává: „Nemám prosím vás proti Židům nic, sám jsem židobolševický plutokrat.“

Saudkovi se nelíbí přístup Čechů k životu. „Je fakt, že západní přístup je: Máme se dobře, všichni se smějou. Náš přístup je proklínat osud, což je možná dáno dlouhým útlakem,“ uvažuje Saudek.

Češi proklínají osud a skuhrají

„Čili národ byl utlačovaný a tak se bránil skuhráním. Ale dobré to není. Je tu například všeobecně rozšířený takový ten názor: Všichni ti boháči, co jsou tady, jsou zloději. S tím nesouhlasím a odmítám,“ říká kategoricky.

„Byl jsem taky bohatej a bylo to jenom z mých výrobků. A z osobní zkušenosti vím, že ne každej, kdo má nějakou vyšší životní úroveň, musí být zloděj, jak věří devadesát pět procent národa,“ říká svůj názor úspěšný fotograf.

Každý může zkusit být bohatý, chce to makat

„Nebudu hájit bohatce, určitě tam bude pár mazaných lidí, ale věřit, že jsou to samí zloději? Každý to může zkusit. Může jít a v jakémkoliv věku se zapojit třeba do politického vření,“ hodnotí. „Já když slyším dědky na cvičišti, voni nadávaj, ti politici, ti si žijou, to jsou svině a nic nedělají... Vždyť oni také mohou jít do politiky,“ krčí Saudek rameny.

„Když budou mít zájem, mohou vstoupit do nějaké místní organizace, mohou postupovat a jednou je třeba budou volit jako prezidenta. A oni místo toho, aby na tom cvičišti se mnou cvičili – já jedinej se tam pořádně na té hrazdě zmítám – tak jenom spílají na všechno. A nakonec mi vyčtou, ty máš děvky a ty si žiješ a ty si jezdíš ve sporťáku... No jo, ale tak pro to taky musí člověk něco dělat,“ je přesvědčený Saudek. „A já asi proto něco dělám,“ dodává. „Třeba vstanu ve tři hodiny ráno a začnu něco sepisovat nebo retušovat,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz.

Máme, co si zasloužíme, a mohlo by být hůř

„Ale zpátky k tématu. Mám za to, že tenhle národ není špatnej, ale není ani dobrej. Je to národ, který zřejmě stejně jako všechny slovanské národy bude volit takového představitele, jakého si zaslouží,“ myslí si Saudek.

„Mně sice jednou nějaký politický komentátor řekl, že nemáme představitele, jaké si zasloužíme, ale mnohem horší. Ale je pravda, že takoví ti postkomunističtí Putinové, Lukašenkové, a to se odvážím říct, jsou mnohem, mnohem horší. A my prostě budeme mít takové představitele, jaké si zasloužíme, to se nedá nic dělat,“ konstatuje fotograf.

Je dobré, že demonstranty nikdo nezmlátí, jinak nic

Nelíbí se mu, že odbory plánují v sobotu dostat lidi do ulic na protest proti vládním úsporám. „Jak jinak to udělat a z čeho platit? Mají se zvedat platy lékařům, no a z čeho? Lidi mají být léčeni zadarmo? Lidi si na to zvykli. Přitom když to kdysi bylo, byli léčeni blbě. Šel jste od zubního lékaře a vyplival jste už v tramvaji všechny plomby. Kdežto teď jsme někde jinde a holt se chce, aby se něco platilo, málo, není to mnoho, přesto se skuhrá,“ míní Saudek.

Podle něj si lidé budou muset zvyknout na to, že musí makat. „Když člověk chce něčeho dosáhnout, tak proto musí něco dělat a nemůže pořád jenom nadávat a jít demonstrovat,“ říká Saudek rozhodně. Na demonstraci vidí jako dobré jen to, že se vůbec může konat.

„Já myslím, že ideální je, že tu demonstraci vůbec můžete provést. A ne jako třeba na Rudém náměstí, když tam v roce 68 demonstrovali intelektuálové, tak měli agenti KGB něčím naplněné tašky a mlátili je do krve taškama, tyčemi či holemi,“ vzpomíná.

Nezáviďte, třeba vezměte raketu a buďte jako Lendl

„Ano, je to jejich právo jít demonstrovat,“ přiznává Saudek odborům: „Ale já si nemyslím, že by to k něčemu bylo. Prostě kde vzít všechny ty peníze a vyplácet je každému, kdo chce něco zvýšit. Jsem tímhle nepopulární, ale je mi to jedno. Prostě lidi se musí naučit fachat.“

„Je pravda, že jedna moje přítelkyně z venkova na tu akci přijíždí. Já jsem ji tak trochu studoval. A zjistil jsem, že ona dělá všechno, jenom ne dělat třeba svačinářku a nějak pracovat. Ona neustále dělá nějaké kurzy první pomoci pro děti a podobně. Ale zřejmě se jí nechce fachat. A ona ta dáma přijde protestovat,“ dává Saudek k dobru příklad ze svého okolí.

Nejkrásnější na světě je čin!

„Já si pamatuju už za socialismu tenistu Ivana Lendla. Lidi ve fabrice nadávali. Ta svině, on má miliony. Tak jsem jim říkal, vezměte si raketu, začněte hrát okresní přebor a pak můžete Lendla zesměšnit, jako on to udělal Kodešovi, střílet mu míčky do ksichtu, protože jste lepší tenista,“ dává další příklad. „To se ale nikomu nechce, každej jenom nadává. Ale jak řekl John Fitzgerald Kennedy: Nejkrásnější na světě je čin,“ myslí si Saudek.

„Jestli je ale činem jít demonstrovat, zviditelnit se, fackovat se tam nebo něco podobného, to si nejsem jist. Rozhodně bych jim to nezakazoval. Rozhodně je božské, že je za to nikdo nebude krutě trestat. To už samo o sobě je velmi dobré, ale smyslu v tom neshledávám,“ dodává ParlamentnímListům.cz fotograf.

Komunisti byli skromnější, stačil jim chlast

Nesouhlasí s obecně zaužívaným názorem, že republika je rozkradená. „Já si nemyslím, že by to bylo horší, než kdykoliv předtím. Je pravda, že komunisti byli skromnější, těm stačil jenom ten chlast. Já jsem tohle všechno ale ignoroval a ignoruji. Já věřím na práci,“ dodává Saudek.

Nejhorší je podle něj věřit, že dřív bylo všechno lepší. „To jsou žvásty. Ano, proti socialismu je benzín o tisíc procent dražší, ale když přijedete k benzínce, tak si tam můžete umýt ruce nebo třeba ptáka,“ konstatoval.

„Já si pamatuju na ty chlapy v zamaštěnejch montérkách, co vám na pětistovku vraceli jako na stovku a nebyl jste schopnej jim to vysvětlit, protože to už hrozilo, že vás tam rozsekaj. Ano, dnes je to dražší, ale ty služby jsou také někde jinde a nakonec příjmy také,“ srovnává Saudek.

A má další příklad. „Třeba že voda byla čistší. Voda, to byla stoka. Botič, to byla stoka, spousta kanálů a teklo to rovnou do Vltavy. Dnes jsou na Zbraslavi pstruzi a v Modřanech jsem viděl ledňáčka, no to bylo nemyslitelné,“ říká Saudek s tím, že takto by se dalo pokračovat dál a dál.

Věřím v budoucnost, nebalím to

„Já věřím, že lidi se nakonec změní a naučí se nespílat a neproklínat a postavit se věcem čelem. Víte, myslím si, že moje devíza, nebo trochu kvalitnější je to, že já vlastně - samozřejmě, ten zjev je skličující, vždycky jsem měl šupu, úder, ránu, trhu – žiju jako dvacetiletej kluk, já věřím v budoucnost. Zkrátka nejsem rozhodnut to zabalit,“ přidává pro ParlamentníListy.cz osobní zkušenost a radu Jan Saudek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…