Gazdík srdnatě brání knížete: Sledujme, na jakém postu se Fischer objeví

22.01.2013 17:41

Rozladění zavládlo v táboře prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga poté, co v prvním kole vyřazený uchazeč Jan Fischer pro to druhé nepřímo podpořil Miloše Zemana. Takový názorový veletoč zkritizoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík, jemuž expremiérovo váhání s vyjádřením podpory připadalo jako čekání na nabídku.

Gazdík srdnatě brání knížete: Sledujme, na jakém postu se Fischer objeví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Bývalý premiér Jan Fischer si vzal po vyřazení v prvním kole prezidentské volby čas na rozmyšlenou a poté vydal prohlášení, v němž nevyjádřil přímou podporu ani jednomu ze zbylých dvou uchazečů o úřad hlavy státu. Odůvodnil to tím, že jeho voliči jsou přemýšliví lidé, a proto jeho radu nepotřebují. Vyjádření je přesto vnímáno jako nepřímá podpora Miloši Zemanovi, protože jeho rivala Karla Schwarzenberga Jan Fischer v prohlášení tvrdě zkritizoval.

Vyčetl mu hrubý faul, jímž byl těsně před prvním kolem jeho tlak coby vládního kandidáta na kandidáty občanské společnosti, aby odstoupili v jeho prospěch. Odsoudil také jeho výroky z debaty v České televizi, jimiž Karel Schwarzenberg de facto srovnal prezidenta Beneše s válečnými zločinci souzenými mezinárodním tribunálem v Haagu. A vadí mu i „schizofrenie“, kdy předseda TOP 09 do konce kampaně zůstává ve vládě a přitom odmítá nést odpovědnost za kontroverzní amnestii.

S prohlášeními o Benešových dekretech je manipulováno

„Já jsem nikde nezaznamenal ani jedno vyjádření Karla Schwarzenberga, kterým by vyzval kteréhokoli z kandidátů, aby odstoupil. Toto je typická ukázka takové milosrdné lži nebo polopravdy, která se tady používá. Karel Schwarzenberg nikdy nic takového neřekl. Jestli tohle je důvod, tak je hloupý,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík na první Fischerův argument, proč nemůže Schwarzenberga podpořit.

Neuznává ani druhý argument, jenž se odvíjí od výroků Karla Schwarzenberga během debaty v České televizi, v níž předseda TOP 09 hovořil o neplatnosti Benešových dekretů i o postavení bývalého prezidenta Edvarda Beneše a celé československé vlády před soud v Haagu. „Na manipulaci je těžké odpovídat. Karel Schwarzenberg neřekl, že by měl jít prezident Beneš před haagský soud. S jeho prohlášeními o Benešových dekretech je manipulováno,“ tvrdí Petr Gazdík.

Názorové veletoče nejsou návratem ke slušné politice

Šéf poslanců TOP 09 a STAN ale nechce podrobněji rozebírat Fischerovy argumenty, protože mu vadí především to, že expremiér změnil názor. „Já nekritizuji obsah prohlášení, tedy ať už smyšlené nebo skutečné důvody, ale to, že pan Fischer před volbou zcela jasně říkal, že by volil pana Schwarzenberga v případě, že by nekandidoval on. A po volbě řekl, že bude volit pana Schwarzenberga, ale koho doporučí, si rozmyslí,“ připomíná Petr Gazdík.

„Pak udělal naprosto úžasné prohlášení, že Karla Schwarzenberga podporoval v době, kdy očekával, že se do druhého kola dostane on a Karel Schwarzenberg vyzve své voliče, aby volili jeho. Podporoval ho tedy ze zištných důvodů. A teď po dalším názorovém veletoči a týdenním váhaní podpořil Miloše Zemana. Jestli toto měl být návrat ke slušné politice, jestli toto mělo být to jasné slovo prezidenta, které pan Fischer nabízel ve volební kampani, tak o tom mám já úplně jiné představy,“ pohoršuje se šéf poslanců TOP 09 a STAN nad stylem politiky Jana Fischera.

Fischerovo váhání s podporou vypadá jako čekání na nabídku

„Dokonce si myslím, že bude velmi zajímavé v případě vítězství Miloše Zemana sledovat, na kterém vlivném postu se pan Fischer objeví. Mně se to váhání ze strany pana Fischera jeví jako snaha o to získat informace, jestli mu náhodou nebude něco nabídnuto. Karel Schwarzenberg mu rozhodně nic nabízet nebude,“ dušuje se pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík.

Touto úvahou se však dostává na poněkud tenký led, protože stejně tak zajímavě se může jevit sledování toho, kde se po odchodu ze sněmovny objevili rebelující exposlanci ODS Fuksa, Šnajdr a Tluchoř, jejichž hlasy ohrožovaly pokračování vlády. A její první místopředseda Karel Schwarzenberg o tom sám zpočátku mluvil jako o politické korupci, nicméně mu to nebránilo v tom, aby zůstal pevným článkem Nečasovy protikorupční vlády. V televizní debatě s Milošem Zemanem pak „odměnu“ pro rebely přirovnal ke koupi šperku pro partnerku, aby byla povolnější.

Nesměšovat místo pro Fischera s trafikou pro rebely z ODS

„Co má jmenování kohokoli do dozorčí rady společného s prezidentskou volbou? Až se někde objeví pan Fischer, tak vy o tom budete psát? To se těším,“ říká ironicky Petr Gazdík, aniž by se zamyslel nad do očí bijící skutečností, že pro Karla Schwarzenberga není korupce zavrženíhodná, pokud slouží z jeho pohledu k bohulibému účelu, tedy udržení vlády. V televizní debatě s Milošem Zemanem dokonce předseda TOP 09 přiznal, že jinak na to nahlíží jako loajální člen vlády a jinak by na přidělení trafik rebelům pohlížel z majestátu prezidentského úřadu.

Petr Gazdík je přesvědčen, že Jan Fischer změnil názor na podporu Karla Schwarzenberga z jiných pohnutek, než uvádí. „Když si vezmu jeho předešlé výroky, tak mi ty nejnovější nepřijdou odpovídající,“ konstatuje Petr Gazdík, ale nevidí důvod, proč by měl Fischerovy argumenty rozebírat a zabývat se jejich opodstatněností.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…