Hezky. Ale i přehnaně. Tak se prý psalo o smrti Václava Havla

28.12.2011 6:43

Uplynulý týden se v českých médiích nesl zcela ve znamení skonu a pohřbu bývalého prezidenta Václava Havla. Podle šéfredaktora týdeníku Marketing&Media Daniela Köppla zvládly sdělovací prostředky referování s elegancí a v rámci vkusu. Podle mediálního experta Jiřího Mikeše bylo zpravodajství až příliš, zatímco Pavel Brabec soudí, že atmosféře rozloučení s exprezidentem nahrál adventní čas, který mu dodal duchovní rozměr.

Hezky. Ale i přehnaně. Tak se prý psalo o smrti Václava Havla
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Po celý minulý týden se domácí média věnovala takřka výlučně skonu a pohřbu bývalého prezidenta Václava Havla a připomínáním nejrůznějších událostí z jeho života. Podle šéfredaktora týdeníku Marketing&Media Daniela Köppla si při tom počínala s elegancí, v rámci vkusu a bez snahy o nadměrné skandalizování.

A sdělovací prostředky chválí ještě z jiného důvodu. „Při této příležitosti se ukázalo, že média plní i jinou úlohu než jen tu komerční. Mám na mysli různé přílohy či mimořádná vydání, u nichž se nedalo profitovat na inzerci, takže šlo o ztrátovou záležitost,“ oceňuje pro ParlamentníListy.cz přístup médií Daniel Köppl.

Bylo toho všeho až příliš

Také další mediální odborník, prezident Asociace českých reklamních Pavel Brabec, nemá sdělovacím prostředkům moc co vytknout. „Chybí mi hlubší vhled, ale jinak nevidím zásadní problém. Přečetl jsem si i zajímavé úvahy především v Hospodářských novinách, které přinesly oproti ostatním médiím osobitější pohled. Pozornost byla upřena správným směrem, navíc to nebylo jen z jednoho úhlu pohledu. Neurazilo mě nic z toho, o čem média referovala,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz šéf AČRA Brabec.

„Škoda, že si tu režii nemohl obstarat Václav Havel sám. Bylo toho všeho až příliš. V novinách, televizích i rádiích. Velice správně to komentoval pan Uhl, ten vystihl podstatu, podobně i paní Šabatová či pan Pehe. Tedy lidé, kteří si s ním byli blízcí, byli v tomto pohledu umírnění, řekl bych i v souladu s Havlovým odkazem,“ zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz mediální expert a lektor VŠE Jiří Mikeš nad až přehnaným mediálním běsněním.

Atmosféře rozloučení nahrál adventní čas

Námitku o zahlcenosti médií jen a jen osobou Václava Havla odráží prezident AČRA Brabec tím, že kdo nechtěl, tak to sledovat nemusel. „Ale z pohledu médií se ani o ničem jiném nedalo psát. Navíc tomu nahrával i adventní čas. Celé to dostalo duchovní rozměr, kdy si lidé zevšeobecnili úvahy o bytí i nebytí a pak už to nebylo jen o Václavu Havlovi,“ domnívá se Brabec.

Zcela zajedno je s ním i Daniel Köppl. „Považuji za naprosto logické, že tato událost dominovala všemu zpravodajství. To ani jinak nešlo, než aby média reflektovala všechny ostatní zprávy jen okrajově,“ je přesvědčen o správnosti přístupu českých médií, i když o ty sdělovací prostředky, které se skonu bývalého prezidenta tolik nevěnovaly, rostl zájem.

Prima nesmutnila, vyplatilo se jí to

Za příklad mohou sloužit dvě nejsledovanější české televize Nova a Prima, které se ve čtvrtek, uprostřed vyhlášeného státního smutku dostaly na minimální rozdíl 2,51 procentního bodu v celodenním podílu na dospělém publiku. Zatímco Nova večer kvůli smutku upravila svoje vysílací schéma, Prima v programu nic neměnila a doplnila pouze svoje logo černou stužkou. Podobně jako předchozí dny se jí „nesmutnění“ vyplatilo.

Pozornost, jakou věnovaly bulvární deníky Dagmar Havlové, vdově po bývalém prezidentovi, nepovažují oslovení odborníci za nic mimořádného. „Od toho je to bulvár. Že bude o paní Dagmar Havlové informovat, je logické, když je v tak exponované pozici. Šlo jen o to, jak s tím naloží,“ neshledal prezident AČRA Brabec na počínání bulváru, který bývalou první dámu vysledoval i v pondělí, kdy se vydala opakovaně do centra Pražská křižovatka, kde byla rakev s ostatky jejího muže poprvé vystavena pro veřejnost.

Nebývale krotký bulvár

„Bulvární média mi připadala nebývale krotká. Řekl bych, že bulvár vycítil, že by se to obrátilo proti němu, kdyby nějakým skandalizováním přestoupil nějakou únosnou mez. Z mého pohledu se choval skoro decentně, v takové Británii či jinde by tomu určitě tak nebylo,“ myslí si šéfredaktor týdeníku Marketing&Media Daniel Köppl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…