Ištvan vrací zuřivému Nečasovi: Pokud existuje podezření, musím konat

10.08.2013 5:55

ROZHOVOR Když letos v červnu vypukla kauza politické korupce, kdy měla šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová několika rebelujícím poslancům ODS hledat vhodné uplatnění ve státních firmách výměnou za jejich loajalitu vládě, začalo se v různých souvislostech skloňovat s tím spojené jméno olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Skloňuje se i nyní, po dvou měsících. Změnilo se něco pro něj?

Ištvan vrací zuřivému Nečasovi: Pokud existuje podezření, musím konat
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Pane Ištvane, máte za sebou dozorování hned několika mediálně ostře sledovaných kauz. Která z nich byla pro Vás nejnáročnější – s ohledem na tlak médií, a zcela určitě i jiných míst? Jistě nemusím připomínat vyšetřování kauzy privatizace Mostecké uhelné společnosti, údajného uplácení poslance Zdeňka Kořistky či stále se zřejmě rozvíjející vyšetřování kolem Úřadu vlády.

Musím váš dotaz upřesnit – kauzy, o kterých se zmiňujete, včetné té poslední, na Úřadu vlády, nedozoruji. Dozorovali je skoro vždy místu příslušní státní zástupci, já prováděl pouze dohled. Myslím tedy, že hodně velký kus práce na těch případech měli, jak v minulosti, tak i nyní, moji kolegové. A ačkoli se to může zdát médiím neuvěřitelné, nijak mimořádný zájem, který by se lišil od jiných kauz, kterými jsme se zabývali, nepozoruji.



Když policisté začali prohledávat v polovině června Úřad vlády ČR a další místa, jak dlouho trvalo Vaše vzájemné rozhodování o tom, kolik toho lze druhý den prozradit lačným médiím a potažmo veřejnosti? Přece jen, asi všichni chtěli vědět, co se děje.

Bylo potřeba udělat vše pro další vyšetřování, nezbytné úkony a zajistit důkazy. I proto ty prohlídky trvaly dlouho do noci. Až poté jsme věděli, že můžeme předstoupit před novináře a shrnout to, co policie zjistila, či případně ty úkony ukázaly. A to jsme také udělali. Na nějaké dlouhé rozhodování prostor nebyl.

Do určité míry zákrok na Úřadu vlády ČR zaskočil celou veřejnost. A mnozí děkovali za to, že někdo našel odvahu sáhnout do nejvyšších politických pater. Necítil jste pak jisté, třeba jen osobní rozladění z toho, že vazebně stíhaní tři exposlanci z ODS byli nakonec puštěni na svobodu?

Vůbec ne. Zhruba za ten měsíc jejich pobytu ve vazbě bylo vyslechnuto několik desítek podstatných svědků, u kterých již poté nelze předpokládat jejich ovlivňování. Důvody vazby tedy pominuly. Vím, že k propuštění těch osob došlo na základě zákona. Nebyl tedy ani důvod k tomu pociťovat nějaké osobní zklamání.

TÉMA: Trafikanti z ODS

V jednom svém rozhovoru do médií jste prozradil, že Vaši lidé při vyšetřování zjistili, proč se v minulosti podezření na zmanipulované zakázky nebo korupční obchody nedostala k soudu. Údajně snad mělo jít o únik informací z pražského státního zastupitelství směrem k osobám, kterých se záležitosti týkaly. Můžete být již poněkud konkrétnější?

Nezlobte se, konkrétnější být nemohu. Ani v tom rozhovoru, který zřejmě máte na mysli, jsem podrobnosti nesdělil. Jen to, co se prověřuje a jaké budou následovat další procesní úkony.

Změnilo se něco ve Vašem životě od poloviny června, kdy velká kauza zasahující do vládních míst začala? Nenapadlo vás někdy se například bát o svoji bezpečnost?

O moji bezpečnost je postaráno. Takže není důvod se bát.

V době, kdy už padla vláda, se však objevily tlaky, vyžadující dokonce Vaše potrestání. Zazněly hlavně z úst expremiéra Petra Nečase. Připustil jste si někdy to, že by se skutečně mohlo vše nějakým způsobem proti Vám obrátit?

Státní zástupce musí konat, pokud existuje podezření z trestné činnosti. Nemůže se tedy ohlížet na to, zda tím svým konáním vyvolá nelibost některých osob. Navíc – pokud je podezření z trestné činnosti dané – není mojí libovůlí, ani libovůlí jiných státních zástupců – zda se jím budou zabývat,  či nikoli. Pokud bych naopak nejednal, mohl bych se sám dopustit trestného činu – například nadržování. Nemohu si tedy dovolit si připouštět takovéto výroky a obávat se jich.



Pokud jste sledoval středeční projev prezidenta republiky Miloše Zemana ve sněmovně před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě, asi jste zaznamenal zmínku s Vaším jménem. Tedy že jsou nějaké signály toho, že vyšetřování celé kauzy kolem Úřadu vlády bude ještě rozšířeno, a proto prezident s jmenováním nové vlády bude vyčkávat do ukončení vyšetřování. Následně pak zaznělo z úst některých politiků, že to jste v současnosti tedy fakticky Vy, kdo rozhoduje v této zemi. Jak to vidíte Vy?

Přiznám se, že se mi podobné informace donesly a i že mně podobnou otázku někteří novináři položili. Ale stejně jako je, i Vás zklamu. Na výroky politiků, a to žádných politiků, nereaguji, nemohu a ani je nebudu komentovat. I když se týkají mě.

Takže asi ani nemůžete říct, zda je pravdou to, že celá kauza se ještě zřejmě bude rozšiřovat na další osoby?

Jak už jsem uvedl, státní zastupitelství a policejní orgán postupují podle toho, jak jim velí trestní řád, to znamená, že bude-li s větší mírou pravděpodobnosti zjištěno, že se nějaká osoba dopustila trestného činu nebo je z něj podezřelá, tak státní zástupce, případně policejní orgán, budou konat. Na to se můžete spolehnout.

Kdo je Ivo Ištvan

Osmačtyřicetiletý Ištvan je od roku 1997 šéfem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Do povědomí se dostal nejen v souvislosti s vyšetřováním kauzy lidoveckého expředsedy a někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka, ale i kvůli aféře údajného uplácení poslance US-DEU Zdeňka Kořistky. V roce 2004 se v jeho případu postavil na stranu údajných „korupčníků“ – Marka Dalíka, asistenta premiéra Mirka Topolánka, a Jana Večerka, kteří měli Kořistkovi nabídnout úplatek za to, že nepodpoří vznikající vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Oba tehdy skončili ve vazbě, ale Ištvan posléze jejich vazbu označil za nezákonnou.

Později však stál na opačné straně barikády, a to v případu Jiřího Čunka. Média tehdy Ištvana líčila jako oběť, ale justice viděla věc odlišně. Nejvyšší soud proto rozhodl, že přípravné řízení i následné vyšetřování byly vedeny kontroverzními, až nezákonnými postupy, které blíže nespecifikoval. Ištvan tomu podle soudu nezabránil a navíc z jeho úřadu unikaly do médií informace, které Čunka poškozovaly. Nakonec mu kauza Čunek zlomila profesně na nějakou dobu vaz. V roce 2007 jej z funkce na návrh nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké odvolal tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Ivo Ištvan rovněž svědčil ve sporu o tzv. justiční mafii (Vesecká vs. Benešová). U soudu tehdy uvedl, že v souvislosti s Čunkovým vyšetřováním upozorňoval Pospíšila na to, že chování Vesecké a bývalého místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery nese náznak kárného jednání – mělo jít o nátlak na Zlatuši Andělovou, která vyšetřování dozorovala.  Ištvanovo odvolání ale prý nemělo podle Vesecké žádnou souvislost s kauzou tzv. „justiční mafie“, ale šlo o manažerské selhání.

Ištvan se však nevzdal, se svým odvoláním nesouhlasil, obrátil se na soud, uspěl a do funkce se v lednu 2011 vrátil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…