Italský novinář porovnal naše a jejich politiky. Mají mnoho společného

06.04.2013 18:00

JINÝMA OČIMA Většina politiků neumí prohrát a odejít. Tato nedospělost provází tuzemskou politiku léta a všichni by si měli brát příklad z odcházení zesnulého prezidenta Václava Havla. Zezadu vše pozoruje vychytralý Miroslav Kalousek, jenž je hlavně v machismu podobný Silvio Berlusconimu. Takové jsou postřehy italského novináře Andrease Pieralliho, který žije v Česku.

Italský novinář porovnal naše a jejich politiky. Mají mnoho společného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Italský novinář Andreas Pieralli, který žije od roku 2005 v Praz

„Kalousek velmi připomíná Berlusconiho,“ napsal v jednom z blogů italský novinář Andreas Pieralli. „Šlo jen o některé vlastnosti. Zfackoval kluka na ulici, nadával sprostě poslanci, takže se moc neumí ovládat. V machismu je si tedy s Berlusconim podobný,“ doplnil nyní pro ParlamentníListy.cz, a podobně glosuje celou tuzemskou politiku.

Přednost činů před mravy

„Miroslav Kalousek je sice angažovaný politik, ale chytrý, takže se drží vzadu. Nikdy by nekandidoval na prezidenta, možná ani na premiéra. Bude v pozadí politikařit a dělat byznys, k čemuž je post ministra výhodnější. Vždy můžete přehodit vinu na premiéra či jiného ministra. Máte tedy větší manévrovací prostor. Kalousek je takový, jaký vždy byl. Nebyl to žádný hippies, který dnes plave ve sféře byznysu,“ podotkl.

O bývalém premiérovi Itálie Silvio Berlusconim se nevyjadřuje dvakrát pozitivně. „Jeho úspěch ve volbách vychází z problému levice, která u nás už dvacet let není schopna lidem říct, co chce dělat. Všechny její volební kampaně byly zaměřené proti Berlusconimu. Do voleb ale nemůžete pořád chodit s nenávistí. Ano, párkrát to vyjde, ale pak už ne. Berlusconi je sice klaun, ale i dobrý marketing man, který toho dost naslibuje, ale málo splní.  On by dokázal prodat ledničky v Antarktidě nebo sušáky na Sahaře. V byznysu je to dobré, ale v politice nebezpečné,“ sdělil.

Lidé v krizi budou podle Pieralliho dávat vždy přednost činům před mravy. „Jinak byste nemohli volit Miloše Zemana, který ve volební kampani lhal. S činy je to jiné. Lidi u voleb v době krize nechávají mravy za hlavou a volí osobnosti, které za sebou mají určité činy. Rizikem ale je, že si mohou zvolit i příštího fürera či Benita Mussoliniho. V Itálii sbírají důchodci ze země kousky salátu na zelňáku, takže se nedivím, že volí Berlusconiho. Je parazit, který roste v podmínkách vhodných pro parazity. Třeba v Německu či Švédsku by se to nestalo, tam jsou lidé vůči podobným parazitům imunní,“ vysvětlil.

Umění prohrávání a odcházení

Přestože má ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v oblibě, míří na jeho adresu mírnou kritiku. „Na prezidentskou volbu měl vsadit všechno. Nechat ministerstva zahraničí a předsednictví v TOP 09. Měl říct, chci být otcem vlasti, jdu s kůží na trh, udělám pro to vše. To by si mohl dovolit, hlady by nezůstal. Prostě riskovat. Prohrál a dělá ministra dál. Umění odcházení, co nás učil Havel, tady nikdo moc neumí. Umět odcházet znamená umět prohrát. Zde máme nezralé staré muže, kteří si jako Klaus a Zeman nejsou schopni poradit s časem,“ podotkl.

Další příběhy a pohledy ParlamentníchListů.cz Jinýma očima ČTĚTE ZDE

Neumět odcházet je podle Pieralliho projev nedostatku zralosti. Kdo neumí prohrát, je prý ještě dítě. „Nicméně dětinská je celá politická garnitura v Česku. Celá je nedospělá, ale lidi si ji vybrali, což leccos dokazuje i o tuzemské společnosti,“ řekl. Také se podivil nad směřováním prezidentů Klause a Zemana východním směrem, i když u druhého hned dodal, že na zasvěcenější hodnocení jeho osoby je třeba ještě nějaký čas počkat. Proto jen obecně poznamenal, že oba tito prezidenti bohužel kulturně vyšli z doby komunismu, což je v mnohém handicapuje. Na druhou stranu kladně hodnotí proevropské chování Miloše Zemana.

Česko zatím členstvím v Evropské unii (EU) prý jen získávalo. „Tady jste měli zatím jen pozitiva. Sem tam jste se museli někde omezit, v něčem došlo k mírné ztrátě suverenity.  Nicméně už si musíte vybrat, jestli chcete být v prostoru východu či západu. Jste malá země a není vám dána možnost, jako Švýcarsku, že budete neutrální. Jste ale jazýčkem na vahách mezi východem a západem. Když to neuděláte vy, tak to udělá někdo za vás, jako to udělali SSSR po druhé světové válce. Suverenita je sice hezká věc, ale na deset milionů Čechů je dole osmdesát milionů Němců, ještě níže šedesát milionů Italů, nahoře čtyřicet milionů Poláků a vedle sto padesát milionů Rusů. Co mezi nimi zmůžete? Musíte se k někomu přidat a je třeba volit nejmenší zlo. Mezi Ruskem či EU bych si vybral to druhé,“ zakončil úvahu s tím, že Itálie má problémy s měnou euro, ale ne s Evropskou unií.

Novinář Andreas Pieralli

Narodil se roku 1977 ve Florencii, kde i vystudoval politické vědy a ekonomii na tamní univerzitě. V žilách mu koluje italská, česká, ale i bulharská krev. V roce 2005 se natrvalo přestěhoval do Česka, protože se stal otcem. V Praze pracuje jako novinář a publicista na volné noze, nezávislý konzultant a překladatel. Udržuje čilé vztahy s Italy žijícími u nás. Zajímá se o ekonomii, politiku, globalizaci, společnost a ekologii.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…