Jak u blbejch, odsoudil Vlastimil Tlustý vládu. Má pro vás zlé zprávy

20.11.2012 4:42

Miroslav Kalousek a vláda jako celek se chytají do pasti vlastních výroků. Ještě před čtrnácti dny zdůvodňovali zvyšování daní nutností snižovat deficit. Nyní říkají, že peníze, které tím získají, použijí na prorůstová opatření. To ale znamená, že ke snížení deficitu nebudou sloužit. Exministr financí Vlastimil Tlustý se tedy ptá, proč se daně musely zvyšovat.

Jak u blbejch, odsoudil Vlastimil Tlustý vládu. Má pro vás zlé  zprávy
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Anketa

Co by vláda měla udělat, abyste ji měli raději?

hlasovalo: 3170 lidí

Protestů proti vládě Petra Nečase, které se uskutečnily na výročí 17. listopadu, se podle Vlastimila Tlustého zúčastnili lidé bez ohledu na to, jestli se považují za pravičáky, nebo levičáky, ale spojuje je, že už toho mají dost. „Současná vláda se často ohání tím, že musí vládnout, aby nepustila k moci levici. Ale přitom to je přesně naopak. Nečas a Kalousek jsou faktickými autory triumfálního vítězství levice v podzimních volbách. Vždyť oni úplně zruinovali pravici levicovou politikou,“ říká pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Tlustý, ministr financí v první vládě Mirka Topolánka.

Bývalý šéf sněmovního rozpočtového výboru se vůbec nediví naštvanosti lidí a jen žasne nad častými výmluvami premiéra a členů vlády, že si počínají dobře, jen své kroky nedokáží náležitě vysvětlit. „Není to tak, že to vláda nezvládá komunikačně, ona to nezvládá fakticky. To, co dělá, nemůže vysvětlit, protože to se ani vysvětlit nedá,“ tvrdí Vlastimil Tlustý a hned nabízí důkaz v podobě nedělního výroku ministra financí, který slavnostně oznámil, že peníze, které získá zvýšením daní, použije na prorůstová opatření.

Zvýšené daně se na snížení deficitu nakonec nepoužijí

Vtip je podle něj v tom, že jsme několik měsíců sledovali vážnou vládní krizi, během níž většina koalice tvrdila, že se musí zvýšit daně, aby bylo možné udržet schodek státního rozpočtu, jinak že padne vláda. „Ani ne čtrnáct dnů poté, co ve jménu udržení nízkých deficitů zvýšili daně, tak říkají, že ty peníze, které tím získají, použijí na prorůstová opatření. To ale přece znamená, že je tedy nepoužijí na snížení deficitu. A tak se nabízí otázka, proč se zvyšovaly daně,“ podivuje se bývalý člen ODS a expředseda jejího poslaneckého klubu.

Připomíná přitom, že nejlepší prorůstové opatření, které zná pravicová vláda, je nezvyšovat daně nebo je dokonce snižovat. „Během čtrnácti dnů tedy absolutně vyvrátili to, kvůli čemu málem padla vláda, a hned dělají další naprosto levicový krok. Ten první byl, že zvýšili daně, a teď ze zvýšených daní budou zvyšovat roli státu v ekonomice takzvanými prorůstovými opatřeními,“ zlobí se Vlastimil Tlustý, že jde o ultralevicový krok, protože se zvýšenou rolí státního rozpočtu v ekonomice přicházejí ultralevicové vlády poté, co zvýší daně.

Během minuty si ministr financí dokáže sám sobě odporovat

V neděli večer říkal Miroslav Kalousek v televizi, že ví, že zvyšováním daní brzdí ekonomiku. „Ale patnáct vteřin poté říká, že ekonomice pomůže tím, že z toho většího výběru bude víc utrácet. To je jak u blbejch. Ale nikdo mu nepoloží otázku: ´Pane Kalousku, tak čemu mám věřit? Tomu, že jste museli zvýšit daně, abyste snížili deficit, nebo tomu, co říkáte dnes, že jste zvýšili daně, abyste mohli více utrácet na prorůstová opatření?´ Který Kalousek je ten správný? Ten před čtrnácti dny, nebo ten dnešní? Jisté je to, že si odporují,“ cupuje Vlastimil Tlustý svého nástupce ve funkci.

Exministr financí je přesvědčen, že Nečas popírá Nečase, Kalousek popírá Kalouska a pravicová vláda pokračuje v dramatických levicových krocích. „A na to všechno se dá říct jediné, proč daně místo zvýšení naopak nesnížili. Nemuseli by si lámat hlavu s prorůstovými opatřeními. Pravicová vláda má jednoduchý recept – snížit daně. Mohli jen vymýšlet které, ale v žádném případě je neměli zvyšovat,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Vlastimil Tlustý.

Od evropské ani americké ekonomiky se obrat k lepšímu čekat nedá

Navíc o víkendu proběhla médii zpráva, že dva přední američtí ekonomové varovali, že v USA vzniká další velká investiční bublina, kterou vytváří americká centrální banka Fed svými pokusy podpořit ekonomiku neustálým pumpováním peněz do ní. Může jít o podobnou hrozbu jako v roce 2008, kdy praskla bublina hypoték a vypukla krize. Výrazně dopadla i na nás, ač ministr financí Miroslav Kalousek ještě v říjnu toho roku ujišťoval, že jsme „ostrovem v moři nejistoty“.

„To, že se Evropa, a jak se zdá, ani USA z toho ekonomického útlumu v dohledné době nevyhrabou, je evidentní. K obratu k lepšímu vývoji evropské a americké ekonomiky hned tak nedojde. V tom smyslu bych považoval tu informaci za relevantní a skoro bych doporučoval vašim vnímavým čtenářům, aby vzali na vědomí, že žádný dramatický obrat k lepšímu se hned tak konat nebude,“ upozorňuje Vlastimil Tlustý.

Dokud tady bude Nečasova vláda, tak nám lépe nebude

Jedním dechem ale dodává, že my tu máme kromě nepříjemných vnějších vlivů ještě druhý negativní faktor. „Máme vládu, která situaci zhoršuje a důsledky vlivů světové krize v české ekonomice prohlubuje. Proto máme jedny z nejhorších ekonomických údajů. Máme totiž vládu, která svými kroky dělá potíže domácí ekonomice. Pro Českou republiku z toho vyplývá, že dokud tady bude tahle vláda, tak k žádnému obratu dojít nemůže. Potvrzuje to i její poslední krok, kterým popírá samu sebe,“ kritizuje exministr financí.

Špatné reakce na vývoj ekonomiky byly podle něj patrné už za Topolánkovy vlády. „Ale je to pochopitelné, když si uvědomíme, že kormidelníkem veřejných financí je pořád jeden a týž Kalousek. Už v roce 2007 se objevovaly jasné indicie toho, že světová ekonomika jde do recese a česká ekonomika na to měla reagovat. Reagovala ale obráceně, místo snižování daní je zvyšovala, a to dělá dodneška. Zhoršování situace špatnými vládními opatřeními je tedy historie nejen za Nečase, ale i za Topolánka, alias v obou případech za Kalouska,“ dodává Vlastimil Tlustý.

Vždy se opravuje a přesto se cítí kompetentní být ministrem financí

A Miroslava Kalouska vůbec nešetří. „Všimněte si jedné věci. Všechny jeho komentáře jsou vždy nepravdivé. Vždycky je opravuje, vždy předpoví nějaké tempo růstu, aby pár měsíců poté řekl, že to bude horší. Takhle to dělá celou svou ministerskou éru, naposledy to udělal v neděli. Bude to tak dělat dál a používá k tomu s ůsměvem neuvěřitelné zdůvodnění, že to přece nikdo nemůže vědět. Ale pak je otázka, proč se cítí kompetentní být ministrem financí, když to nemůže vědět,“ nadhazuje Vlastimil Tlustý otázku Kalouskovy kompetentnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…