Jděte za Grossem, já nekradu, řekl Zeman a utřel znovu knížete za dekrety

22.01.2013 7:02

Ti, kteří tvrdí, že za vlády Miloše Zemana proběhla privatizace Mostecké uhelné společnosti, nevědí, co je privatizace. Šlo totiž jen o prodej menšinových akcií. Alespoň podle kandidáta z Vysočiny. Zeman tvrdí, že si na rozdíl od jiných nikdy nenakradl ani korunu.

Jděte za Grossem, já nekradu, řekl Zeman a utřel znovu knížete za dekrety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Miloš Zeman ví o tom, že před lety sám tvrdil – jako první politik, že jsou Benešovy dekrety vyhaslé. Nyní pro upřesnění připomíná, že dekrety jsou vyhaslé proto, že byly vyvlastněny majetky zrádců a kolaborantů. „Samozřejmě jsou vyhaslé až do doby, kdyby náhodou někdo chtěl těm zrádcům a kolaborantům majetek vracet. V tomto případě by dekrety opět vzplály,“ říká Zeman pro iDnes.cz.

Trapný pokus knížete

S tvrzením protikandidáta Schwarzenberga, že se vyjádřil nepřesně a jeho názor je v podstatě totožný jako Zemanův, bývalý premiér nesouhlasí. Kníže totiž podle Zemana prohlásil, že Benešovy dekrety jsou ostuda. Navíc nemluvil pravdu, když řekl, že nikdy nepoužil jméno Edvarda Beneše v souvislosti s haagským tribunálem. „To, že se nyní trapně pokouší dostat do podobné polohy jako já, je pouze neumětelský pokus,“ míní Zeman.

Sám Zeman měl dle svých slov vždy jiný styl než nynější prezident Václav Klaus. Odpovídá tím přitom na tezi,  že by lidé kandidáta z Vysočiny odmítli volit proto, že by snad pokračoval v Klausových šlépějích. Byl totiž zásadním odpůrcem prezidenta ve věci kupónové privatizace, kterou on prosazoval a Zeman označil za podvod století.

„Lišili jsme se v názoru na čisté a špinavé peníze a samozřejmě se lišíme i v názoru na Evropskou unii,“ upravuje svůj postoj ke Klausovi a dodává, že Schwarzenberg v té době mlčel. „Když hřmělo, tak mlčel. A teď mluví,“ dodává Zeman.

Mostecká uhelná? Jděte za Grossem

V rozhovoru pro iDnes.cz kandidát na Hrad odpovídá i na problematiku privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Ta podle Zemana proběhla za vlády Josefa Tošovského. Ze Zemanovy vlády údajně neprobíhala žádná privatizace, ale pouze prodej zbytkových, tedy menšinových akcií Mostecké uhelné.

„Ti, kdo říkají, že za mé vlády proběhla privatizace MUS, prostě nevědí, co je privatizace,“ míní Zeman s tím, že pokud chceme vědět více, měli bychom se obrátit na Stanislava Grosse. „Já jsem si, na rozdíl od jiných, nenakradl nikdy ani korunu a nechodil jsem s krabicí od vína, kde bylo sedm milionů,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…