Ještě černější scénář pro rok 2012. Leden může být jen začátek

22.12.2011 20:55

Leden a únor ve znamení zdražování. Tak vidí začátek roku ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Varuje však, že v průběhu roku může přijít ještě jedno, a to skokové zdražení, pokud se bude zhoršovat stav veřejných financí. Ekonomka nevylučuje ani zmražení důchodů. Určitou šanci, že nakonec rok 2012 nebude ve znamení tak hlubokých dopadů, vidí Šichtařová v možné dohodě o rozdělení eurozóny.

Ještě černější scénář pro rok 2012. Leden může být jen začátek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Co dalšího můžeme v příštím roce očekávat se ParlamentníListy.cz zeptaly ekonomky a ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové.

„Určitě to tedy budou velké změny v daních. To, co se bude dít v lednu, to už je víceméně veřejně známé. V lednu to bude jenom to horší. To znamená zdražování energií, všeho zboží, které je v současnosti ve snížené sazbě DPH. Čili potraviny, léky a podobně,“ míní pro ParlamentníListy.cz Šichtařová. Podotýká nicméně, že zdražení potravin nebude tak patrné z toho důvodu, že už nyní se plíživě zdražuje, aby lednový nárůst nebyl tak markantní.

„Čili zdražení potravin patrně nebude to nejhorší. Nejhorší bude zdražení energií, protože to bude měsíčně relativně velká částka,“ vysvětlila Šichtařová. „Na co bychom se ale měli připravit a co ještě není tak v povědomí je, že ač to není zatím oficiálně nikde řečeno, osobně odhaduji, že je velmi pravděpodobné, že v příštím roce přijde dvojí zvýšení DPH,“ varuje ekonomka.

Možná sáhneme do peněženky ještě hlouběji

„Budou se totiž pravděpodobně velmi špatně vyvíjet veřejné finance a tedy státní rozpočet a vláda pravděpodobně přistoupí v průběhu příštího roku k ještě jednomu zvýšení DPH, ačkoliv s tím veřejně zatím příliš neoperuje,“ objasnila ParlamentnímListům.cz svoji úvahu Šichtařová.

„A toto zdražení může být daleko razantnější právě proto, že se s ním dopředu nepočítá. Zatím se ta vyšší daň jakoby rozpouštěla do vyšších cen postupně. Vlastně už část jsme viděli v prosinci, část se projeví v lednu a únoru. Pokud se ale ze dne na den bez jakéhokoliv varování zvyšuje DPH třeba na dvacet procent, tak by to potom vedlo ke skokovému zvýšení cen, a to by jistě bylo bolestivější,“ dodala.

Zmrazení důchodů nečekám, ale nevylučuji

Anketa

Obáváte se nedostatku peněz v roce 2012?

86%
6%
hlasovalo: 2465 lidí
„To, co nás v příštím roce čeká, bude samozřejmě hodně záviset na vývoji dluhové krize v eurozóně. Pokud tato krize bude nějak zásadně gradovat, tak se to samozřejmě dotkne i nás. Projeví se to hospodářským zpomalením. To následně povede ke zhoršení stavu veřejných financí, a to pravděpodobně potlačí vládu nejen ke zvyšování daní, ale asi jí to přiměje i k tomu, aby zmrazila některé sociální dávky,“ míní Šichtařová a na mysli nemá nic menšího než důchody.

„Nemyslím si, že by to bylo úplně šťastné opatření, ale v tom úplně nejkrizovějším scénáři, který si umím představit, je to toto opatření, které si rovněž umím představit. Tedy že nebudou valorizovány důchody. A to i kdyby třeba podle zákona důchody být valorizovány měly. Ale opakuji, je to nejkrizovější představa a s tou nepočítám úplně na sto procent,“ uklidňuje ekonomka.

Co podle ní ještě můžeme očekávat? „Jsou tu další položky, které už se nebudou týkat každého, budou spíše selektivní. Pravděpodobně poroste nezaměstnanost. Z další oblasti třeba hypotéky. Kdo si ji bude chtít vzít, tak pravděpodobně bude mít situaci těžší. I když je to třeba bonitní klient, tak banky si budou mnohem více rozmýšlet, jestli tu hypotéku poskytnou a podobně,“ vypočítává Šichtařová pro ParlamentníListy.cz.

Ne všechno "zlé" musí být špatné

Pozitivem by teoreticky podle ní pro příští rok mohlo být, kdyby dospěla ke konci evropská dluhová krize. „Já osobně si myslím, že hodně by dluhovou krizi mohlo pomoct vyřešit, kdyby se třeba rozdělila eurozóna. Ono se to v roce 2012 s největší pravděpodobností nestane, ale může se o tom hodně mluvit v tom smyslu, že se to naplánuje,“ soudí Šichtařová.

„To by podle mě byl pozitivní impuls, ačkoliv ho mnozí vnímají jako negativní. Pozitivní by to bylo z toho důvodu, že by toto řešení ukázalo světlo na konci tunelu – nějaké řešení. Řešení, které by naznačilo konec dluhové krize a tedy šanci na zrychlení hospodářského růstu,“ myslí si ekonomka.

„Podle mě, kdyby se v příštím roce dohodlo rozdělení eurozóny, tak by s největší pravděpodobností ekonomiky zareagovaly pozitivně určitým zrychlením, protože investoři by viděli naději. A to by se jistě projevilo i u nás v nějakém rychlejším hospodářském růstu. A tím pádem všechno to negativní, co jsem jmenovala, by se nemuselo odehrát tak dramaticky a v takové hloubce,“ uzavřela Markéta Šichtařová optimisticky ne příliš optimistickou prognózu toho, co nás čeká v příštím roce.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…