Joch zaútočil na Klause: Je to Zlatý slavík svých chlebodárců

13.10.2013 21:30

Roman Joch, šéf Občanského institutu a někdejší poradce premiéra Petra Nečase, po svém vysvětluje pozadí udělení Truman-Reaganovy medaile svobody od americké neziskové organizace Nadace památníku obětí komunismu.

Joch zaútočil na Klause: Je to Zlatý slavík svých chlebodárců
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Roman Joch v pořadu České televize Hyde park

Hlavním iniciátorem nadace byl podle Romana Jocha americký novinář a historik Lee Edwards, který nyní působí v předním americkém konzervativním think tanku The Heritage Foundation. Lee Edwards pochází z antikomunistického zázemí a sám byl od mládí činný v konzervativních a antikomunistických politických organizacích. „Lee Edwards byl v mládí členem konzervativní organizace Young Americans for Freedom založené v roce 1960 v sídle rodiny Buckleyů v Sharonu ve státě Connecticut, jež v šedesátých letech 20. století sdružovala rozumnou, morálně střízlivou a politicky gramotnou americkou mládež – na rozdíl od hippies protestujících proti válce ve Vietnamu,“ píše Roman Joch ve svém článku, zveřejněném na serveru Česká pozice.

Lee Edwards a další spříznění američtí antikomunisté založili v roce 1994, tedy již po pádu železné opony, zmíněnou nadaci, jež od roku 1999 uděluje zmíněnou Truman-Reaganovu medaili svobody. A zároveň se rozhodli zřídit památník obětem komunismu.

Klaus je v pravicových kruzích velmi oblíben

Roman Joch vyjmenovává nositele medaile svobody a doplňuje, proč byl podle něj nyní medailí dekorován právě náš bývalý prezident: „Václav Klaus ve svých vystoupeních v amerických pravicových (konzervativních a libertariánských) think tancích mluví jako člověk pravice – konzervativec či klasický liberál. Proto je tam oblíben. Samozřejmě, že mnoho lidí z těchto think tanků ví, že když byl premiérem, vládl jako socialista. Z vlastních důvodů – konkrétně shromažďování peněz (fundraisingu) – však potřebují svým sponzorům představit a předvést nějakého politika ze střední a východní Evropy, nejlépe současného či bývalého premiéra nebo prezidenta, který na sponzorských večeřích jejich chleba jí a také jejich píseň zpívá. A tu Václav Klaus v USA zpívá dokonale, hotový Zlatý slavík, v tomto ohledu je věru převelice pilný a učenlivý. (Jak mi sdělili moji zvědové, jediného faux pas se dopustil při příležitosti 20. výročí pádu komunismu v Knihovně a muzeu Ronalda Reagana v jižní Kalifornii, kde na shromáždění studenoválečníků obhajoval Vladimira Putina a Rusko…),“ jízlivě dodává Joch.

„Proto letos Václav Klaus obdržel Truman-Reaganovu medaili svobody. Budeme-li realisty, příliš významných politiků ze střední a východní Evropy už nezbývá, proto došla řada i na Václava Klause,“ spatřuje ředitel Občanského institutu především sponzorské důvody, které vedly Nadaci památníku obětem komunismu k ocenění Václava Klause. Vzápětí se však objevila kritika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…