Jsem čistý a šetřivý, říká vám Jan Fischer. A deník spočítal, co všechno neuhlídal

16.07.2012 7:34

Ačkoli jedním z hesel kandidáta na prezidenta je "nulová tolerance k úplatkářství, klientelismu a plýtvání," za vlády jeho úřednického kabinetu se zrodilo hned několik problémových zakázek, jejichž výčet přinášejí pondělní Hospodářské noviny.

Jsem čistý a šetřivý, říká vám Jan Fischer. A deník spočítal, co všechno neuhlídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

 

První sporný případ z roku 2009 se týkal zakázky na technické zajištění sčítání lidu. Tento případ se Fischera týkal jak osobně, tak pracovně. Na post premiéra zamířil totiž z funkce ředitele Českého statistického úřadu. Tendr vyhrála firma Hewlett-Packard, ačkoli konkurenční nabídka majitele softwarové firmy Unicorn Vladimíra Kováře byla o 109 milionů levnější. Sám Kovář tehdy v rozhovoru pro HN prohlásil, že dostal korupční nabídku koupit si vítězství za 20 milionů korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ani policejní protikorupční útvar ale nezjistily žádné pochybení.

 Armádní tendr

Tehdejší ministr obrany, Martin Barták (ODS), už v té době spojovaný s neprůhlednými nákupy, stojí za dalším problematickým případem. Barták totiž podepsal v roce 2009 smlouvu na 90 automobilů Iveco. Soutěž na kontrakt za 3,62 miliardy se ale nekonala. Ministr to vysvětlil tím, že jde o společný kontrakt Česka a Slovenska, v takovém případě totiž není soutěž potřeba.

Audit nového ministra Alexandra Vondry ale ukázal, že šlo spíše o promyšlený trik. Slováci s Čechy nikdy žádné automobily odebrat nechtěli. Fischer říká, že za obchod byl zodpovědný Barták a nic prý nenasvědčovalo tomu, že bude problémový.

Narychlo schválená investice

A zase ta obrana. Pouhé čtyři dny před volbami, ze kterých by vzešla nová vláda, přinesl ministr Barták na poslední zasedání kabinetu dlouho připravovaný projekt investice v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Za 6,4 miliardy korun tam měl vzniknout rozsáhlý komplex. Vše měl zajistit soukromý investor. Proč bylo nutné schvalovat smlouvy na poslední chvíli, nikdo nevysvětlil. Nová vláda navíc celý megalomanský plán zrušila.

Ministerstvo spravedlnosti

Sporné je podle deníku také obsazení ministerstva spravedlnosti Danielou Kovářovou (ODS), neznámou advokátkou, která navíc na ministerstvo nepřímo vrátila exministra Pavla Němce, který je spojen s podezřelými zakázkami. Kovářová si Němce najala na poradenství k tendru na dvoumiliardový projekt na elektronické hlídání domácích vězňů. Ten byl hned po volbách zrušený, podle odborníků mohl stát připravit o stamiliony. Fischer prý žádnou vinu nenese. "Kroky ministryně spravedlnosti sledoval Jan Fischer pozorně včetně údajných nesrovnalostí týkajících se přípravy tendru. Odmítal, aby bylo spuštěno výběrové řízení, které by provázely pochybnosti," řekl HN zdroj z Fischerova kandidátského týmu.

Zakázka pro IKEM

Nemocnice, která spadá pod ministerstvo zdravotnictví dala zakázku jedinému uchazeči - firmě IKEM, která neměla zkušenosti ani známé vlastníky. Stalo se to sice až po volbách v roce 2010, tedy pod vedením nové vlády, nicméně podmínky soutěže, které vyřadily ostatní zájemce, se zrodily ještě za Fischerovy vlády. "Ve všech takovýchto případech Jan Fischer trval na řádném výběrovém řízení," obhajuje bývalého premiéra jeho mluvčí Jana Víšková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…