Jsme banda idiotů, chyboval Klaus i Zeman. Nářek nad novými výsledky hospodářství

14.05.2013 8:02

Lidé nakupují jen to nejnutnější, a tak tržby maloobchodu stále klesají. Celý první kvartál končí reálným meziročním propadem o téměř tři procenta, v březnu dokonce o 3,3 procenta. Naši severní sousedé, Poláci, na rozdíl od nás zažívají v maloobchodě nepřetržitý růst. Proč je u nás situace horší?

Jsme banda idiotů, chyboval Klaus i Zeman. Nářek nad novými výsledky hospodářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brambory, ilustrační foto

Důvod je evidentní, vysvětluje ekonomický expert Petr Zahradník. „V Polsku nebyla recese v podstatě žádná, nebylo tedy nutné sahat na mzdy, aspoň ne tak radikálně. V Polsku na rozdíl od nás neměli krizi, a tak nebyl důvod k radikálním úsporným opatřením.“ Na slabých výsledcích maloobchodu v Česku se podle ekonoma Jiřího Cihláře stále projevuje i zvýšení sazeb DPH z loňského i letošního roku, které vedlo ke zvýšení cen.

Nízké nákupy ovlivňuje pesimistická nálada

Petr Zahradník je přesvědčen, že zvýšení DPH už v březnových statistikách nehrálo takovou roli. „Logika by pravila, že v momentu zvýšení DPH v lednu budou nyní tržby stagnovat, protože se nic dramatického nestalo, ale když dál meziročně poklesnou o tři procenta, je to spíš zaviněno psychologickým blokem a opatrností lidí,“ řekl ParlamentnímListům.cz, že efekt DPH je už ve výdajích zabudovaný, proto vidí jako hlavní důvod psychologickou bariéru. „Nálada je velmi defenzivní, pesimistická, což ovlivňuje chování obyvatel víc než čirá ekonomická realita,“ vysvětlil Petr Zahradník.

Tabulky a statistiky k propadu maloobchodu ZDE

Dezinpretace vedly k tvrzení, že Němci jsou nejchudší národ v Evropě

Špatná nálada prý nevyplývá z varování ekonomů, že česká ekonomika spadla na dno a ještě nejméně jedno čtvrtletí na něm zůstane, což bude mít negativní dopad i na nezaměstnanost. „I když tento  hlas určitě nějakým způsobem působí, nepřeceňoval bych ho,“ prohlásil Zahradník. Na chování spotřebitelů nemá podle něj vliv pouze hlas ekonomů.

„Je to obecný hlas ve společnosti, možná i jeho následná interpretace, která může být i poměrně destruktivní,“ míní ekonom a jako příklad uvádí debaty v minulých týdnech, které byly podle něj na velmi „omezené profesní úrovni“. Dezinpretace některých studií vedly například k tvrzení, které se objevilo v médiích, že Němci jsou nejchudší národ v Evropě. „To je opravdu úsměvné,“ dodává Petr Zahradník.

Banky si pečlivě vybírají, komu půjčí

Ekonom Petr Zahradník upozornil i na další faktor, který je s poklesem tržeb maloobchodu asi spojen, a to je fakt, že i na spotřebitelské půjčky se dnes dosahuje obtížněji než dřív. „S výjimkou hypoték a úvěrů ze stavebního spoření významně zafungoval faktor omezení půjček pro spotřební účely. A to také sehrává roli,“ vysvětlil. Bankovní instituce se brání neschopnosti lidí splácet půjčky.

„Ale nebankovní instituce naopak ve snížení schopnosti lidí splácet vidí růstovou nebo rozvojovou příležitost, což je trochu hyenické chování, ale to k tomuhle sektoru patří. Snaží se potom z lidí vysát maximum a vytěžit co nejvíc i drastickými způsoby. Těm nebankovním tato situace poměrně vyhovuje, bankovní instituce pečlivě vybírají mezi klienty, mají určenu určitou etickou mez, přes kterou nejdou,“ konstatoval ekonom.

Nejvíc propadly tržby za prodej a opravy automobilů

A jaké položky táhnou maloobchod nejvíce dolů? Podle ekonoma Jiřího Cihláře se nejvíce propadly tržby za prodej a opravy motorových vozidel, meziročně o téměř 9 procent. „Nic se nemění, lidé neustále odkládají nákupy zboží dlouhodobé spotřeby až do doby, kdy se jim v naší ekonomice začne lépe dýchat. Prodeje aut to odnášejí čím dál více,“ potvrdil.

Výrazný propad zaznamenaly také výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, nedařilo se ani prodeji výrobků pro domácnost, obchodu s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím, neprodávaly se ani oděvy a obuv. Naopak strmý růst zaznamenávají i nadále internetové obchody a zásilkové služby, jejichž příjmy meziročně rostou o 26,5 procenta. „Navzdory krizi se zdá, že zákazníky stále táhnou nové IT technologie,“ upozornil Cihlář na skutečnost, že maloobchod s počítačovými a telekomunikačními zařízeními roste skoro o 18 procent.

Banky nepůjčují, mají peníze za poplatky

Pokles tržeb trápí hlavně živnostníky a menší podnikatele. Propad výroby a podnikatelské aktivity je jasně patrný z poklesu tržeb z pohonných hmot. „Lidi nemají peníze, je vysoká nezaměstnanost, kupují jen nezbytné zboží a zbytek raději šetří,“ vidí příčiny poklesu tržeb předseda Strany živnostníků ČR Rostislav Senjuk.

„V branži, ve které dělám, tedy ekonomické poradenství, účetnictví a daně, je ten propad vidět. Mám před sebou vzorek 250 firem,“ argumentuje. Druhý důvod poklesu tržeb vedle obav malospotřebitelů, kteří si každý nákup rozmyslí, vidí v chování bank. „Banky nepůjčují peníze do hospodářství, protože inkasují peníze za poplatky,“ kritizuje chování bankovních institucí, které dávají přednost jistému výdělku před rizikovějším. „A malý vliv na to má i zvýšení DPH. V tuto chvíli se stát chová tak, že peníze z ekonomiky odčerpává,“ řekl Senjuk ParlamentnímListům.cz.

Malí živnostníci jsou na dlažbě

Zástupce živnostníků Rostislav Senjuk se obává, že ekonomika ještě není na úplném dně. „Ekonomika určitě na dno ještě nepadla,“ říká. A jak se podepisuje dlouhá recese na stavu živnostníků? Dokáží zlé časy přežít? „Všichni, kdo měli ještě nějaké rezervy, jedou na finanční rezervy. Ale většina těch malých živnostníků, kteří finanční rezervy neměli, jsou na dlažbě a zvyšují počty nezaměstnaných,“ prohlásil. Poukázal na počty osobních bankrotů, kterých bylo letos v lednu kolem 1 700. „Přitom vloni jich bylo za celý rok zhruba 3 600 a předchozí rok 2 500. Z toho je vidět jednoznačný nárůst. A to se týká z devadesáti procent právě podnikajících fyzických osob,“ uvedl šéf Strany soukromníků varovná čísla.

Živnost není tiskárna na peníze

Podle Senjuka se lidé, kteří jednou s podnikáním skončili, do něj už nikdy nevrátí. „Lidé neznalí problémů prostého podnikání si myslí, že to je tiskárna na peníze. Že nevíme, jak peníze přehazovat, aby se nám nezapařily. To je hodně naivní. Drtivá většina živnostníků dvacet let cpala všechny peníze do podnikání, a když jim to před nosem uříznete, už se do toho kolotoče zpátky nevrátí. Proč, když mají celkem slušný život na podporách, pokud k tomu ještě budou dělat melouchy,“ říká Senjuk.

Když ČSSD zpřísní podmínky živnostníkům, zlikviduje je

A lepší časy nevidí soukromníci ani po příštích volbách, pokud se k moci dostane levice, která hrozí, že podmínky pro živnostníky ještě zpřísní. „Jakmile se ještě zhorší podmínky, nepřinese to nic jiného než zmenšení objemu soukromníků v ekonomice, což v první fázi nemusí být příliš znatelné, protože sociální demokracie je arbitr nadnárodních a velkých společností, tak to bylo i historicky,“ upozorňuje Rostislav Senjuk.

Když bude ČSSD podporovat velký kapitál, v první fázi se zvýší objem zaměstnanosti ve velkých firmách, ale důsledky prý pocítíme při každé další krizi. „Zatím jakékoli výkyvy velkých firem akumulovali malí podnikatelé a živnostníci. Někdo si vzal dva lidi, někdo pět, jiný dvacet. Z šesti tisíc nezaměstnaných tímto způsobem našly práci třeba tři tisíce z nich. Když tady nikdo takový nebude, při velkých výkyvech v případě nějaké krize nebo nezájmu trhu v nějaké oblasti budou propady nezaměstnanosti podstatně hlubší, dojde k větším sociálním otřesům,“ varuje Senjuk před tím, že pokud budou sociální demokraté zhoršovat podmínky živnostníkům, zlikvidují jednu třídu, která se vytvářela dvacet let, a bude trvat dalších dvacet let, aby se znova vytvořila.

Zemanovy investiční pobídky českou ekonomiku nespasí

Nevkládají živnostníci naděje v prezidenta Miloše Zemana, ekonoma a prognostika? Senjuk upozorňuje, že Miloš Zeman byl a je velkým propagátorem investičních pobídek. „S názory Miloše Zemana jsem se setkal před dvaceti lety, když jsme spolu seděli ve výboru pro plán a rozpočet Federálního shromáždění. A můžeme se podívat, co investiční pobídky České republice přinesly. Je to vidět na plzeňské investiční pobídce, dnes je problém zaplnit haly, ze kterých investor odešel, přínos byl nula. Ale pokud chceme přilákat zahraniční firmy jen kvůli tomu, aby naši lidi byli zaměstnáni jako pracující v Kongu, tak do toho pojďme. Ale pak musíme říci, že jsme banda idiotů,“ nebere si šéf Strany soukromníků servítky. A dodává: „Zeman je další osoba, stejně jako Václav Klaus, který má nulovou zkušenost s praxí, sám nikdy nepodnikal."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…