Kalousek: Stojíme na křižovatce. Odbočka může znamenat i putinovský režim

29.06.2013 13:55

Miroslav Kalousek poskytl Lidovým novinám rozhovor, v němž říká, proč není pro předčasné volby a co je příčinou obtížného hledání ministrů do Rusnokovy vlády. Podle něj rozpočtový výbor nové vládě znemožní práci.

Kalousek: Stojíme na křižovatce. Odbočka může znamenat i putinovský režim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek pro Lidové noviny řekl, že doufá, že to, co v poslední době zažíváme, není zlom v polistopadových dějinách. Podle něj jde však jistě o křižovatku. „ Buď teď budeme dál pokračovat směrem k normální parlamentní demokracii se všemi ústavními zvyklostmi, jak platily posledních dvacet let, a s režimem maximálních osobních svobod pro každého, ať už je pravičák nebo levičák. Anebo pod vlivem přímo zvoleného prezidenta na křižovatce odbočíme ke korporativnímu státu nebo dokonce k putinovskému režimu, režimu mnohem autokratičtějšímu než doposud,“ říká Kalousek v rozhovoru.

Miroslav Kalousek se podle svých slov domnívá, že za předpokladu, že sněmovna jako prezidentův protihráč bude ustrašená, může se prý prezidentovi podařit nastavit nové ústavní zvyklosti. „Udělám vše, aby sněmovna panu prezidentovi ukázala, že tohle mu nemůže projít.“ Kalousek Lidovým novinám řekl, že „nyní čelíme problému, že někdo chce zásadně měnit mechanismus, jímž se vlády ustavují.“

S prezidentem, který se chová takhle, nemusí být už vůbec žádné volby

Miroslav Kalousek také pro Lidové noviny vysvětlil, proč přestává mluvit o předčasných volbách. „Co by sakra vyřešily předčasné volby? Kde je záruka, že se po nich gosudar opět nezamyslí a nepostaví si úplně jinou vládu, než pro jakou tam bude většina? Třeba mu tak přijde vhodnější a třeba mu agentura SANEP přinese průzkum, že to by lidé podporovali víc. Rozumíte, s prezidentem, který se chová takhle, nemusí být už vůbec žádné volby, předčasné ani řádné,“ dodal Kalousek.

Podle Miroslava Kalouska je Miloš Zeman osobnost, pro republiku prý také něco udělal. „Ale je to dávno, to se ještě choval jako demokratický politik, to mu ještě po boku nestál Martin Nejedlý (LN upřesňují, že jde o šéfa české pobočky Lukoilu), v jehož případě snad ani nevím, do které země patří,“ uvedl Kalousek.

Miroslav Kalousek však popřel, že by tím chtěl naznačit, že za radikalizací na Hradě jsou ruské zájmy. „Jen vím, že pan Nejedlý stojí vedle prezidenta a že pan Nejedlý je propojen s ruskými zájmy. Zda to má souvislost s chováním pana prezidenta, to nevím. Ale časově se to shoduje.“ Lidovým novinám dále Kalousek řekl, že Rusko vždycky bude mít zájem, aby Česká republika patřila do sféry jeho vlivu. A podle ministra financí je proto autokratický režim jistě vhodnější než parlamentní demokracie.

Vláda, která nemá nic společného s žádnou stranou ve sněmovně

Podle Miroslava Kalouska je pravdou, že prezident si může jmenovat vládu podle svého. „Ale zákonodárce, když psal Ústavu, nepředpokládal, že by se tu někdy mohl objevit prezident, který najmenuje prezidentskou vládu, co nemá nic společného s žádnou stranou ve sněmovně.“ Podle Kalouska zákonodárce vůbec nepředpokládal, že by se mohl najít prezident, který odvozuje legitimitu vlády od prezidentských voleb.

Kalousek si také myslí, že toto nezažíváme proto, že byl prezident zvolen v přímé volbě. „Toto zažíváme ne proto, jakým způsobem byl zvolen prezident, ale proto, že prezidentem byl zvolen Miloš Zeman. Nicméně sněmovna má dost nástrojů prezidentovi vysvětlit, že si jeho vládu nepřeje a že chce, aby ta vláda co nejrychleji odešla,“ myslí si ministr v demisi.

„Žádný příčetný člověk nepřijme místo v Rusnokově vládě, pokud si uvědomuje, že rozpočtový výbor z něj do čtvrt roku může udělat trhací kalendář. To místo může přijmout jen člověk, který si buď neuvědomuje souvislosti, nebo mu je to úplně jedno,“ řekl Kalousek k Rusnokovu hledání ministrů, zejména toho financí. Lidové noviny poukazují na to, že se do nově vznikající vlády klíčoví ministři zrovna nehrnou.

Kmotři plují po Jadranu

V závěru rozhovoru v Lidových novinách došlo na otázky k zásahu policie a jednání státního zastupitelství. K otázce, zda podpoří ve sněmovně nový zákon o státním zastupitelství Kalousek odpověděl: „No, dokud se nevyjasní situace, kdy kmotři plují po Jadranu a lidé, co se rozhodli pracovat, sedí ve vazbě...Jak budu hlasovat, ještě nevím, ale že poslední události ovlivní názor každého zákonodárce, o tom nepochybujte.“


 


 

reklama

autor: dkr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…