Kalousek slíbil: Budu bojovat za ty, co mají sKartu. Neustoupím hysterii

09.04.2013 6:57

Ministr financí Miroslav Kalousek v MF DNES publikoval svůj článek, ve kterém obhajuje projekt sociálních karet a účtuje s jeho kritiky, kteří prý ani nevědí, co kritizují. Karta už podle něj má čtvrt milionu spokojených uživatelů a on nepřipustí, aby tito lidé byli zrazeni.

Kalousek slíbil: Budu bojovat za ty, co mají sKartu. Neustoupím hysterii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Anketa

Co má udělat vláda se sociální kartou?

hlasovalo: 3971 lidí

Odpověď na otázku, proč sKarty zachovávat, je podle Kalouska jednoduchá: „Je to hospodárné a odpovědné. Znamená úsporu nákladů státu, tedy všech daňových poplatníků,“ píše ministr. Přímé roční úspory odhaduje na čtvrt miliardy.

Dnes je podle něj platební karta již běžnou součástí života a stát ji občanům poskytuje bezplatně. Ale kdo nechce, nemusí ji používat, dokonce ani přebírat. Proto je velmi podivné, že právě tento projekt vyvolává takové emoce. Kalousek soudí, že se jedná o zástupný problém, kdy je karta používána jako symbol politiky TOP 09 k útokům jejich „politických oponentů z opozice i koalice“.

Opozice podle něj není schopna říct o projektu více, než že je „nějaký divný a snad netransparentní“. Předseda organizace zdravotně postižených prý s projektem „nesouhlasí, protože s ním prostě nesouhlasí“. Premiér Nečas vykládá, že myšlenka je dobrá, ale provedení špatné, a proto je třeba projekt pozastavit. Podle Kalouska je možné problémy s provedením, pokud je myšlenka správná, kdykoliv odstranit a ne celý projekt zastavovat. „Nikdo rozestavěnou stavbu nezbourá a nezačne později stavět novou na zelené louce,“ píše ministr.

Opravovat a vylepšovat prý můžeme, co hrdlo ráčí. Premiérem navrhovaný postup by však prý byl ze všech nejnákladnější. Navíc by prý přinášel i velká rizika. „Kartu má dnes čtvrt milionu lidí. Prostřednictvím sKaret už byly vyplaceny miliardy korun. Lidi s kartou platí v obchodech, vybírají prostředky v bankomatech, převádějí si z nich prostředky na běžný účet,“ připomíná ministr. Všechny tyto lidi by prý stát zradil.

TOP 09 odmítá tuto efektivní cestu rozmetat jen proto, že to je zrovna nyní pro ČSSD a ODS výhodný politický argument. Nedovolí, aby se čtvrt milionu lidí stalo „rukojmím politické hysterie stran opoziční smlouvy“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…