Kalousek zaměstnal sněmovnu "komunistickým fízlem". Tady jsou zasvěcené reakce

27.09.2014 7:41

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži opačného politického spektra ukazují, jak se mnohdy ve svých názorech dokážou shodovat. I tentokrát se postavili do pravidelné názorové arény komentářů uplynulého týdne. Téma, o kterém je debata, se týká jednání ve sněmovně i pře poslanců, zda je správné nazývat někoho "komunistickým fízlem".

Kalousek zaměstnal sněmovnu "komunistickým fízlem". Tady jsou zasvěcené reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek řeční ve sněmovně

Vrcholí předvolební boj. Přesto sněmovnu v tomto týdnu na dlouhý čas zaměstnal proslovy, hlasováním a nakonec patovou situací jeden jediný výrok Miroslava Kalouska. Ten totiž označil komunistického poslance za 'fízla'. Je vůbec někdo, komu takováto zdlouhavá debata na úkor řešení zásadnějších věcí prospěje?

„Že nejde o nic jiného, než o záměr, to snad je zřejmé každé alespoň trošku myslící bytosti. Stejně jako to, komu to prospělo. Byl to opět naprosto dokonalý předvolební manévr. Zdarma a s dokonalou medializací. O jisté morální čistotě tohoto kroku si, pravda, myslím své. Doba je na můj vkus až příliš dravá. Nejen v politickém boji platí, že účel světí prostředky. V tom je pak pan kolega Kalousek skutečným mistrem. Můžeme s ním nesouhlasit, můžeme protestovat, ale to je taky to jediné, co s tím můžeme udělat,“ domnívá se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Jak dodal, tím však neříká, že by s podobnými, a jak přiznal, z jeho pohledu, až příliš lacinými a obhroublými aktivitami souhlasil. „Přestože, jak vidno, zabírají. To už je problém jenom těch, kdo je vyhledávají, podporují. Natož kdo jim tleská. Včetně mnohých novinářů, komentátorů a zpravodajů. Ostatně i ČT ‚kupodivu‘ zajistila přímý přenos. Přitom ale zase ne z celého průběhu. Tato její obvyklá ‚nestrannost a objektivnost‘ je dlouhodobě zřejmá. Stačí si jen povšimnout,“ pokračoval dále v komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Podle něj je smutné, že celá naše společnost rychle „zbulvárněla“ a zhrubla.

Koskuba: Zhrubli jsme. A to 'vyvoleným' pomáhá k jejich dalšímu vládnutí

„Slovo zblbla nepoužiji. Jednak je neslušné a stále existuje dost lidí, které by oprávněně urazilo. Bylo by však možná na čase si uvědomit, že právě tímto způsobem se ‚vyvoleným‘ daleko snadněji vládne. Mimochodem i proto je tato země v situaci, v jaké je. Včetně jejích tzv. elit, které by měly být vzorem. Jsou-li to vůbec elity. Ostatně ty, co skutečně tahají za provázky i různých více či méně známých loutek, ani možná neznáme,“ uvedl též poslanec ČSSD.

Přiznal poté, že označení ‚fízl‘ osobně považuje za urážlivé slovo. Zvlášť pro někoho alespoň v uniformě.

„Jeho použití bych omluvil snad ještě u špiclů, udavačů. A že jich bylo! I naši sousedé, přátelé, spolupracovníci. Přitom mnozí z nich vesele někde v pozadí rozhodují dál. Je zvláštní, že toto nám náhle už ani nevadí. Snad to lze omluvit tím, že je přece čtvrt století poté. Vždyť i vraždu jsme ochotni po 20 letech promlčet, což však můj mozek, je mi líto, taky moc nebere,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz dál Koskuba ve svém pravidelném komentáři.

Více už se k problému, který tento týden rozvířil Poslaneckou sněmovnu, vyjadřovat nechtěl. „Omlouvám se, nahrával bych něčemu, čemu nahrávat nechci. Myslím si, že tu jsou daleko vážnější problémy. Ukrajina, Islámský stát atd. Všude kolem se řinčí zbraněmi, masíruje myšlení i nálady lidí. O tom by se mělo více mluvit. I v parlamentu. Aby to brzy neskončilo velkým malérem. Jen tak mimochodem. Zřejmě žádná byť i částečně nezávislá média kupř. nezaznamenala nedávný projev pana kolegy Pavla Blažka o Ukrajině při jednání o sankcích. Z mého pohledu byl zajímavý a pozornosti hodný. Rozhodně více než to, co se dělo ve čtvrtek od 11. hodiny. Ale to je jenom můj názor. Je svoboda, lidé si musí umět vybrat sami. Nepřísluší mi však, abych tu moralizoval. Zvláště poté, co nakonec sněmovnou prošel dodatek ke Služebnímu zákonu, který nakonec opravdu umožňuje, aby ve státní správě působili i agenti StB. Tedy i ti opravdoví fízlové. Stydím se za to. To ale neomlouvá. Je mi líto," uzavřel sociálnědemokratický poslanec události tohoto týdne.

Kubera promluvil o nejšpinavější předvolební kampani 

Senátor ODS Jaroslav Kubera události ve sněmovně v tomto týdnu bedlivě sledoval. I když se vedle toho sám účastní předvolební kampaně. "Musím přiznat, že tak špinavou předvolební kampaň, jako je to v současnosti, jsem ještě nezažil. Dominuje hlavně negace a neustálý boj. Mistry jsou v tomto ohledu hlavně různá nová hnutí, která se objevila na kandidátkách či která mnohdy vznikla jen pár měsíců před volbami.  Skoro bych řekl, že již známé strany z pravice i levice jsou očekávatelné, ale umírněnější ve svém boji, než nová politická uskupení," popsal senátor ParlamentnímListům.cz.

Připomněl i to, že se skutečně boj stal náplní našich životů - poněvadž ze všech stran je možné slyšet, číst i vidět, jak se vyhlašuje boj proti kuřákům, proti autům, proti hazardu i proti dalším jevům. "Proč ti lidé ale najednou všichni chtějí jen bojovat? Copak by se neměla hledat spíš nějaká jiná cesta?" ptá se Kubera. Poté však již reagoval přímo na téma - tedy na to, proč sněmovnu zaměstnal na několik hodin jeden jediný výrok.

V jiných parlamentech to také není žádná idylka, upozorňuje Kubera

"Ono samozřejmě i na to platí, co jsem uvedl výše - zase jde samozřejmě o boj. Ale na druhou stranu musím konstatovat, že jsem měl možnost za svůj život poznat několik parlamentů ve světě a rozhodně na tom nejsme tak zle, jako je tomu někdy jinde, a to včetně zemí, do kterých bychom to třeba ani neřekli. My bohužel často vidíme jen to svoje, o světě nemáme zájem vědět víc, a tak se mylně domníváme, že vše nejhorší je jen u nás. Přitom když jsem měl možnost vidět poslance v Austrálii, kteří byli vždy po minutách usměrňováni ke klidu, v Kanadě nebo ve Velké Británii, která je kolébkou demokracie - všude tam jsou jednání poslanců též velmi impulsivní a dramatická. V té Anglii se dokonce nemusí ani hlásit o slovo, vybíhají z poslaneckých lavic rovnou k řečnickému pultu," uvedl senátor Jaroslav Kubera.

Podle něj tedy to, že se naše Poslanecká sněmovna musela dvě hodiny zabývat tím, zda je slovo 'fízl' urážkou, či nikoli, není ani pro občany tak špatnou zprávou.  A přidal i odůvodnění.

"V mnoha zemích se říká, když zasedá sněmovna, aby si lidé hlídali peněženky. Ví se totiž, že ve sněmovně mohou schvalovat zákony, které občanům zase do těch peněženek sáhnou. Platí to tedy i v tomto případě. Ty dvě ztracené hodiny lze brát jak pozitivum, poněvadž oddálily schválení zákonů, které by se schvalovaly a které by zase jen mohly působit spíš jen potíže. I tak se jich schvaluje tolik, že nejde podle nich ani při nejlepší vůli žít, ani je v plné míře dodržovat," zakončil Kubera též svůj komentář pro ParlamentníListy.cz.

  • Další komentáře Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE.
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…