Kardinál Duka odsoudil atentát na Klause slovy Ježíše i Masaryka

02.10.2012 14:05

Svou lidskou a občanskou solidaritu vyjádřil prezidentu Václavu Klausovi v souvislosti s útokem v Chrastavě pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Tento incident podle něj zvyšuje obavy o osud skutečné demokracie v naší zemi.

Kardinál Duka odsoudil atentát na Klause slovy Ježíše i Masaryka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Den poté, co se prezident republiky Václav Klaus stal terčem útoku v Chrastavě, zaslal mu pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka dopis, v němž hlavě státu vyjádřil svou lidskou a občanskou solidaritu a odmítl takovýto způsob veřejných projevů, který se neslučuje s demokracií.

Celé vyjádření kardinála Duky ZDE

„Není tomu tak dávno, kdy jsme si připomněli 75. výročí úmrtí prvního prezidenta našeho moderního státu, Československé republiky, Tomáše Garrigua Masaryka. Připomněli jsme si také jeho výrok: ´Existence států je podmíněna přítomností idejí, na kterých byly založeny´,“ píše Dominik Duka v úvodu dopisu.

Diskuse není možná mezi těmi, kteří se nenávidí

Kardinál dále poukazuje na to, že jsme v posledních měsících stále více svědky zásadního odmítání demokracie, jak její podstatu výrokem „Demokracie je diskuse“ vyjádřil TGM. „Diskuse není možná mezi těmi, kteří se navzájem urážejí, nenávidí a rozpoutávají závist,“ zdůrazňuje v dopise prezidentovi pražský arcibiskup.

Připomíná, že osud demokracie je v rukou celé společnosti jak na úrovni obcí, měst, krajů, tak nejvyšších státních institucí. „Státní instituce nejsou dílem politických stran, a proto demokratický občan ctí tyto instituce a váží si jich, i když je reprezentují lidé, kteří nejsou z jeho strany, a on sám volil jiné kandidáty,“ nabádá Dominik Duka k respektu vůči voleným zástupcům.

Svatováclavská tradice znamená porozumění, úctu a lásku k člověku

Kardinál se rovněž vyznává z toho, že není stoupencem přímé volby, protože v naší zemi se uplatňuje princip nepřímé demokracie. Páteční útok na prezidenta nám ale podle Dominika Duky ukazuje, jak bude v příštích volbách nesmírně důležité, aby zvítězila úcta k lidské důstojnosti, k názorům druhého a základní občanské ctnosti.

V závěru odkazuje na výrok známý už z antického světa „Co nechceš, aby jiní činili tobě, nečiň ty jim,“ který zakladatel křesťanství, Ježíš Kristus, vyslovil v pozitivním smyslu. „Jan Masaryk ve svých rozhlasových londýnských projevech zdůraznil, že naše moderní demokracie se opírá o Ježíšův přístup k člověku. Ježíš, ne César. Porozumění, úcta a láska k člověku, to je svatováclavská tradice, nikoliv hrubá síla, neúcta a pohrdání druhým; to je cesta diktatury, nesvobody a ztráty demokracie,“ uzavírá Dominik Duka svůj dopis prezidentu Václavu Klausovi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…